2017 az IoT éve lesz: trendek és események

Egyéb Olvasási idő:1 perc

Miközben a világ legnagyobb IoT szakértői éppen Londonban találkoznak az IoT Tech Expo Global 2017 keretein belül, addig Magyarországon is egyre több találgatás folyik arról, hogyan változtatja meg az újfajta technológia a gazdaságot, illetve miként formálja az informatika világát.

Cikkünkben az IoT lehetséges hatásain kívül, összegyűjtöttük a legfontosabb hazai eseményeket a témában.

A legmeghatározóbb IoT jelenségek

Habár alapvetően megjósolhatatlan, hogyan is alakul ez a terület a jövőben, azért mégis körvonalazódnak azok a főbb irányvonalak, amelyeket nem lehet a következő időszakban figyelmen kívül hagyni.

Az IoT eszközök egyre interaktívabbá fognak válni a mesterséges intelligenciának köszönhetően, így hamarosan gyakorlatilag valós párbeszédet tudunk majd folytatni készülékeinkkel – ez pedig a gyártóknak is előnyös, hiszen egyszerűbben, gyorsabban érhetik el a fogyasztókat, vagy akár saját munkatársukkal, projektjükkel is azonnali interakcióba léphetnek.

Számos új lehetőséget és versenyelőnyt biztosít a vállalkozásoknak ez a terület, valamint szerepet játszik újfajta üzleti modellek kialakulásában is. Alapvetően formálhatja át az egyes iparágak, mint az autóipar vagy a logisztikai szektor felépítését, ezáltal az alkalmazott munkaerő kérdését is újra kell majd gondolni.

Kiemelt IoT rendezvények 2017-ben

2017. január 26-án immár 13. alkalommal rendezik meg IoT Meetup-ot. A workshop főszervezője Herbel Péter, a LogMeIn vezető fejlesztője, aki bevezető előadást tart majd. Ezt követően szó lesz még továbbá az Apple Homekit-ről, azaz az Apple okos otthon stratégiájáról, valamint arról is, hogyan teheti hatékonyabbá és biztonságosabbá az IoT a termelést egy baromfiüzemben.

A CIO-fórum 2017 konferencia kiemelt témája az IoT, valamint a piac jelene és jövője lesz, mint az esemény leírásában írják, „előrejelzések szerint a magyarországi IoT-piac értéke 480 millióról 872 millió dollárra nő 2018-ra.” A 2017. március 31-i rendezvényen többek között olyan témákról lesz szó, mint a magyar gazdaság digitális kihívásokra való felkészítése, vagy az IoT hazai elterjedéséhez szükséges feltételek.

2017. április 5-én megrendezésre kerülő Smart 2017 konferencián is kiemelt témaként jelenik meg az IoT, valamint az ehhez kapcsolódó Smart home, Smart city és Smart agriculture koncepciók.

Mivel egyik fő területe az ipari informatika, így a Com-Forth Kft. folyamatosan szervez rendezvényeket a témával kapcsolatban. Idén már harmadik alkalommal tartják meg május 31-június 2. között a Smart Factory ConnAction 4.0 konferenciát, melynek központjában az autóipar áll: az Ipar 4.0, az Ipari Internet és az ipari IoT hatásai erre a területre.

Videó a Com-Forth tavalyi IoT konferenciájáról: