3 IT munkakör, ami 10 év múlva is menő lesz

Jövő Olvasási idő:2 perc

IT állások

A szaktudás gyors elévülését tartja az IT-szakma legnagyobb kihívásának a magyar informatikusok többsége – derült ki az IThon.info tavalyi felméréséből. Ez alapján adódik a kérdés: vannak-e olyan munkakörök az IT területén, amelyek hosszú távú perspektívát kínálnak a munkavállalóknak? A választ a junior szoftverfejlesztők képzésével foglalkozó PROGmasters alapítója és vezetője, Filep Szabolcs adja meg.

A szinte naponta felbukkanó új technológiák miatt az alkalmazható tudás elévülése az IT területén a leggyorsabb. Milyen munkakörben érdemes gondolkodnia annak, aki még csak most szeretne elhelyezkedni informatikai területen?

Három olyan terület is van az IT szektorban, amely valószínűleg hosszú távon is vonzó perspektívát kínál majd a szakembereknek. Az adatelemzők, a programozók – vagy más néven szoftverfejlesztők –, illetve a tesztelők munkaköre várhatóan tíz év múlva is keresett lesz.

Mivel foglalkozik egy adatelemző, egy tesztelő, illetve a szoftverfejlesztő?

Az adatelemző – azaz a data scientist – a vásárlói szokásokról begyűjtött rengeteg adat feldolgozása után képes előre jelezni a jövőbeli fogyasztói döntéseket. Például egy nagy élelmiszerlánc vagy egy internetes áruház adatelemzője többek között azt tudja, hogy egy-egy termékből mekkora raktárkészletre van szükség ahhoz, hogy se fölösleg, se hiány ne alakuljon ki, így elkerülhető legyen a veszteség.

Az adatelemzők által is használt szoftvereket viszont már a programozók írják: ők tervezik meg a különféle számítógépes programok, weboldalak és mobilapplikációk belső működését, majd el is készítik az ezekhez szükséges programkódot.

A tesztelők feladata pedig az, hogy megbizonyosodjanak az elkészült szoftverek hibátlan működéséről. Őket az hozza lázba, hogy egy-egy programban megtalálják a hibákat, a szerepük ezért nélkülözhetetlen, elég, ha csak az olyan kulcsfontosságú szoftverekre gondolunk, mint egy orvosi, egy közlekedési vagy egy távközlési eszköz programja.

Miért pont erre a három munkakört betöltő szakemberre lesz szükség 10 év múlva is? Mi az ő speciális tudásuk?

Mindhárom munkakörhöz nélkülözhetetlenek olyan készségek, amelyek a technológia fejlődése mellett is értékesek maradnak hosszú távon is. Ilyen a speciális gondolkodásmód vagy a kreatív problémamegoldó-készség, amelyek nem avulnak el. A használt eszközök persze változhatnak, ezért fontos, hogy ezek a szakemberek is nyitottak legyenek a legújabb trendekre.

IT munkakörök

Akkor a robotok és a mesterséges intelligencia sem jelentenek veszélyt ezekre a munkakörökre?

Nem, mert ezek csak újabb eszközök, amelyekkel még több adat elemezhető, még okosabb szoftvert lehet készíteni, és még nagyobb kihívást jelent az elkészült programok tesztelése. Nem véletlen, hogy például a Business Insider amerikai gazdasági hírportál szerint ezek is a jövő 13 legjobb IT munkaköre közé tartoznak.

Vannak olyan szektorok, amelyekben jelentősen bővülhet az e három munkakörben dolgozók száma a jövőben?

Persze, hiszen az informatika egyre több iparágba szivárog be, és számos olyan szektor van, amelyben még csak most kezdik felismerni az IT jelentőségét. Jelenleg a fintech-forradalom zajlik, amelyben a szoftverek megreformálják a pénzügyi szolgáltatások piacát. Sőt, már a mezőgazdaságot is kezdik hatékonyabbá tenni: a fejlesztők és a tesztelők munkájával készülő szoftverek segítségével az agráriumban optimalizálni lehet például azt, hogy milyen sűrűn kell elvetni a vetőmagot, és a talaj minőségétől függően mennyi műtrágya kell. A jövőben az ipar különböző területein, sőt, a politikában is még nagyobb szerep jut majd a digitalizációnak és a szoftvereknek.

És nagyjából mennyit lehet keresni ezekben a munkakörökben?

Mindhárom munkakör nagyon megbecsült az IT szektorban, így általánosságban elmondható, hogy tapasztalattól függően ezeken a területeken 600 ezer és 1,2 millió forint között keresnek a 4-5 éves tapasztalattal rendelkező szakemberek.

Tesztelői képzés

6 hetes, munka mellett végezhető esti /hétvégi képzés, amelynek végén IT tesztelőként helyezkedhetsz el.
Rugalmas részletfizetési lehetőség, állásgarancia