5 tipp, hogy helyrerázd a munka és a magánélet egyensúlyát!

Egyéb Olvasási idő:1 perc

egyensúly

Húzz határokat!

Sokan követik el azt a hibát, hogy bőven a munkaidőn túl is azzal foglalkozunk, amit nem sikerült aznap befejeznünk – vagy épp gondolatban már a következő nap teendőinél járunk. Ahhoz azonban, hogy kipihenjük magunkat, és így új lendülettel vághassunk neki a következő napnak, időt kell hagynunk magunknak a feltöltődésre. Ezt sokszor még alkalmazottként is nehéz teljesíteni, szabadúszóként pedig, amikor magunk osztjuk be az időnket, néha lehetetlennek tűnhet, de ilyenkor fokozottan igaz, hogy határokat kell húznunk a munka és a szabadidő közé!


Mondj nemet!

Az előző pontból fakad, de nagyon fontos külön hangsúlyozni: a szabadidőd arra van, hogy kipihend magad. Lehet, hogy egy kis extra feladatot sózna rád valamelyik kollégád, vagy épp a család nyomaszt, hogy menj el a régóta tervezett túrára. Akárhogy is, neked kell döntened, és olyan program mellett letenni a voksodat, ami valóban pihentető – számodra. Ha ez egy ultramaraton, akkor előre, de csak azért ne vágj neki az erdőnek, mert családi elvárás, és az „elég lesz csak gyorsan átolvasni” típusú feladatokra is tanuld meg kimondani a nemet.

Mozogj rendszeresen!

A legtöbben egész nap egy monitort bámulva dolgoznak, ami, bár nem tűnik megerőltetőnek, mégis az. Rossz testtartás, görcsös nyakizmok, gyengülő hátizmok… ugye milyen rosszul hangzik? A legjobb ellenszer ezek (és a hosszú távú következményként jelentkező komolyabb problémák) ellen bizony a rendszeres testmozgás. Ráadásul nem csak a testünkkel teszünk jót, ha beiktatjuk a sportot az életünkbe, hanem mentálisan is felfrissülünk, kiegyensúlyozottabbá is válunk tőle. Ne akarj egyszerre túl sokat, ne vállalj be heti öt edzést, ha eddig semmit nem csináltál, de tedd meg az első lépéseket, hogy fokozatosan beépítsd a mozgást az életedbe!

Aludd ki magad!

Sokan próbálnak spórolni az alvással, néhányan még vicces ideológiákat is gyártanak köré, mondván, aludni a sírban is ráérünk. Azonban, bármennyire is kényelmesnek tűnik (ha tűnik egyáltalán) ez a megoldás rövid távon, hosszú távon csak ártunk magunknak vele. Kialvatlanul sokkal kevésbé vagyunk hatékonyak, így az alvásból „megspórolt” órákat már másnap visszafizetjük. Méghozzá kamatostul, hiszen így a szabadidős programjainkat sem tudjuk majd felhőtlenül élvezni. Szánd rá azt a hét-nyolc órát az alvásra, amit a szakértők javasolnak, és biztosan érzed majd a hatását.

Gondold át a karrieredet!

Nem árt időről időre elszámolni magaddal és megnézni, hogy vajon ott tartasz-e a karrieredben, ahol szeretnél. Váltani sosem késő, a lényeg, hogy felismerd a pillanatot, amikor szükséged van erre. Ha a munkád csak egy mindennapos stresszforrás, és csak a fizetésnapot várod, akkor érdemes lehet elgondolkoznod azon, hogy mi lenne az, amivel viszont szívesen foglalkoznál nap mint nap. Rengeteg különböző képzés van, amelyeken akár ingyen is részt vehetsz, így érdekes új emberekkel ismerkedhetsz meg, és megteheted a kezdő lépéseket egy olyan pálya felé, ahol jobban élvezheted majd a munkádat!

[cegajanlo id=”kepzesek”]

A listát hosszasan lehetne folytatni, de talán a fenti öt dolog az, amit a leginkább érdemes megtenned azért, hogy egyensúlyba hozd a munkát és a magánéletet. Van valami, amivel kiegészítenéd? Tedd meg – várjuk a gondolataitokat!