Te Laci, a program számot kért!

Ti mondtátok Olvasási idő:2 perc

Programozás-módszertan

A Cocom-listát Uncle Sam már széttépte, özönlik a nyugati cucc az országba. Az ELTE-re egyébként a 9-es busz miatt kerültem: a szállásadó rokonok lakásától indult, és az egyetemnél, az Astoriánál tett le. Szeretem a praktikus megoldásokat. Az informatikát pedig azért választottam, mert azt mondták a tanulmányin, hogy ez új szak, az alapoktól kezdik és ezé a tudományé a jövő. Ezt a nagyváradi osztályfőnököm is hangoztatta, és nincsenek véletlenek. Figyelni kell a jelekre!

Tehát programozás óra, a feladat egyszerű, öt perc kódolás, pár sor kód. Számot kér be a program. Az oktató, Zsakó Laci beír egy ‘a’ betűt, majd nyom egy laza entert, a program pedig elszáll. “Te Laci, a program számot kért”– figyelmeztetem. “Majd megoldja, az a dolga!” – reagál magabiztosan az oktató, és megkezdi kilátástalan harcát az „a” betűvel és a programmal. Újabb nyomasztó fél óra telik el, de Laci hiába megy neki újra és újra a feladatnak, a program mindig kiköpi a rossz adatot. A hosszú számsor közepén árválkodó „a” betűnél állandóan megjelenik az,,innentől rossz!’’felirat. Tanulságos idők voltak ezek! Ha érdekel a digitális őskor, katt ide.

Hálás vagyok Lacinak: tulajdonképpen a szöszölő, közös bénázások indítottak el az informatikai pályán. Már az őskorban sikerült megtanulnom a később használatossá vált “input validation” lényegét, hogy egy program ne egyen meg mindent, csak azt fogadja be, ami számára befogadható. Megjegyzem, még ma sem minden fejlesztő érti és alkalmazza ezt a szabályt. Ebből rengeteg kár és haszon származik: kár annak, akin a hiba miatt csattan az ostor, haszon pedig annak, aki helyrehozza a dolgokat.

Ma már persze túlléptünk az ötperces és pársoros programokon. A Windows7 például 40, a Facebook forráskódja pedig 60 millió sorból áll. Az, hogy ez jó vagy rossz, nézőpont kérdése: én azt vallom, a félig vízzel teli pohárnál sokkal jobb egy korsó árpaszörp. Állítólag hamarosan ingyen adják, előtte már csak egy űrállomást kell felavatni, és persze az is fontos, hogy közben ne állítsátok meg a brüsszeli sörcsapokat!

A boldog őskorban több mindennel megismerkedtünk, jó néhány dolgot kipróbáltuk, majd elrontottuk a számítógépen, de például a biztonságról 91-ben kevés szó esett, pedig a vírusoknak is volt/van humorérzékük és tulajdonképpen a humorérzék is vírusos volt kissé. A világ azóta jó nagyot változott: ma előbb kaphatsz vírust a neten, mint egy influenzásokkal tömött orvosi rendelőben. Ez persze nem így lenne, ha a júzerek legalább annyira figyelnének a gépük biztonságára, mint a szomszéd új kocsijára, és nem hinnének el mindent, ami a képernyőn fénylik. Az úton átkelve általában körülnézünk, a kulcsunkra, pénztárcánkra is megtanultunk vigyázni, de a neten klikkelgetve, a közösségi oldalakon csetelve, mobilbankolás közben mintha kiveszne belőlünk minden óvatosság. Pedig jó, ha tudjuk, hogy egyre vékonyabb, ráadásul repedező jégen járunk, a túlpartról pedig Orwell integet vigyorogva. Az egyik nap elmegyünk egy pizzázó előtt, másnap megkapjuk a fészbúkon az ajánlatukat. Csak nem bekapcsolva maradt a Waze-használat miatt a helyzetjelzés?

Gondolj, gondolj Micimackó! – mondogatta magának a bölcs játékbocs, és ennél okosabbat én sem tudok tanácsolni: mindenkit arra kérek, gondolkozzon, mielőtt készpénznek venné, amit olvas vagy a tévében lát. Mielőtt vadul klikkelgetni kezdünk, legyünk gyanakvóak, tegyünk fel kérdéseket, kételkedjünk (kételkedem, tehát vagyok). Ne hagyjuk magunkat manipulálni! 

Én azért választottam az informatikai biztonságot élethivatásomnak, hogy segítsek az embereknek megelőzni és elhárítani mindazokat a károkat és veszélyeket, amelyek az interneten leselkednek az óvatlan felhasználókra. Egy jó lakatot, rácsot jobb betörés előtt vásárolni, és az orvos is annak örül, ha inkább a hosszú sípszó előtt hagynak neki üzenetet. Mi, az IT-biztonságban dolgozók pedig azt a veszélyt szeretjük, amelyet már sikerült megelőznünk. Kérdezz, keresd a választ, és a segítség is megtalál. Így lesz a Tankcsapdából tanksapka és a zúzásból egy biztonságosabb élet.

Hogyan lehetsz Te is IT-biztonsági szakember? Első körben lásd meg a piros háromszögben a rettentően elrontott kék négyzetet, aztán ,,képezd magad, olvass könyvet’’, és ha erre teszed fel a jövődet, akkor nézz szét a neten, hátha van valahol egy lehetőség számodra, például a hackerleszek.hu-n ;-).

Clifford

[cegajanlo id=”deloitte”]