A hagyományos modelleken túl – Az informatikai képzések lehetőségei 1. rész

Kezdjük el! Olvasási idő:2 perc

Ma már számos olyan oktatási intézmény van jelen hazánkban, amely kifejezetten a piac igényeire szabva segít abban, hogy bárki elsajátíthassa az informatikai tudást. Cikkünkben a terület két különböző szereplője, a Codecool és a Webuni mondja el, hogy milyen szemléletmódot tartanak a leghatékonyabbnak az utánpótlás képzésére és hogyan induljanak el az érdeklődők ezen a területen.

A Codecool részéről Bonyhádi Gábor (CMO), Erdős Szilveszter (mentor) és Nádas Dávid (soft skill tréner) választ kérdéseinkre. A Webuni részéről Gonda Benjámin (oktató) osztotta meg véleményét.

 

Mik a legfontosabb hard és soft skillek, ahhoz, hogy valakiből IT szakember legyen?

Nádas Dávid: Kezdjük a hard skillekkel. Ezek azok a készségek, amelyek hagyományos módon elsajátíthatók: valaki leül, időt tesz bele és megtanulja. Ilyen például a kémia, vagy egy adott program (például a Word) használata. Ebből mi nem várunk el sokat a jelentkezőinktől, hiszen a megfelelő hard skillek-et elsajátítják majd képzésünk során. A hard skillek közül egyedül az angol nyelvi készségetmérjük. Soft skilleknek azon szemléleti és szociális képességek csoportját tekintjük, amelyek tapasztalati tanulással (“csinálással”) sajátíthatók el. Ezek közül felvételikor jelentkezőinkben keressük a logikai készséget, csapatjátékosságot, tanulási képességet, a “growth mindset”-et, és az őszinte kommunikációt. A képzésünk során ezek mellett további soft skilleket is fejlesztünk, például agilis szemlélet vagy prezentációs és önkifejezési képességeket – ugyanis ezek az élet nagyon sok területén hasznosulnak, és a felvevőpiac is ezek alapján differenciál a munkavállalók között.

Gonda Benjámin: Mivel az informatikai világ rohamos léptékekkel fejlődik és változik, ezért tapasztalataim alapján a szakmai tudás mellett felértékelődött a gyors tanulás, és az új információk adoptálásának képessége az IT szakemberek között. Komoly rendszerek felépítésében (és persze ez igaz az egyszerűbb programokra is) segít a logikus gondolatvezetés, az elemző gondolkodás, ha rendszerben látod a részeket, valamint az, ha probléma helyett, a probléma megoldására tudsz fókuszálni.  

[cegajanlo id=”codecool”]

Mi az, ami megkülönbözteti az iskola képzéseit a többiekétől? 

Bonyhádi Gábor: 18 hónapos képzésünk alatt széles palettán biztosítunk mély tudást hard és soft skillek tekintetében egyaránt – figyelmet fordítva arra, hogy mindig a piaci igényeknek megfelelő trendek szerinti, legfrissebb technológiákat oktassuk. Az oktatás projekt alapú, a nálunk tanulók 3-4 fős team-ekben, magasan képzett, emberközpontú mentorokkal dolgoznak együtt, valós munkakörülmények között. A mentorok és diákok nálunk tanulóközösséget alkotnak, mert nem hiszünk a tekintély elvű oktatásban. Képzésünk teljesen utófinanszírozásos, továbbá állás-garanciát nyújtunk minden végzős tanulóknak. Az utolsó 6 hónapban már fizetett gyakornoki pozícióban fejlődhetnek tovább diákjaink.

Gonda Benjámin: A Webuni online videós képzéseket nyújt. Úgy gondolom, hogy ez sokkal több lehetőséget rejt magában, mint a tanteremi képzések. Szerintem igazán hatékonyan videós képzésekből lehet programozást tanulni. Amellett, hogy a szoftver létrejöttének minden lépését élőben lehet végig követni, az elméleti hátteret is megismerhetjük. Egy jó online képzés úgy épül fel, hogy a videók megnézésével párhuzamosan a tanuló együtt az oktatóval írja a programkódot.  Az online tananyagok, a videók bármikor visszatekerhetők, a képzések pedig otthonról is végezhetők, saját időbeosztás szerint. A Webuni képzései által tanulói közösséghez is csatlakozol, ahol egymást segítik a tagok és ahol tudsz kérdezni az oktatótól. 

 

Ha valaki érdeklődik az IT szakma iránt, mivel kezdje az ismerkedést? Hogyan lehet eldönteni, hogy melyik téma / szakirány illik a legjobban hozzá? (Pl. fejlesztő, adatelemző, gazdasági informatikus, stb…)

Erdős Szilveszter: Állásbörzéken nagyon jól lehet tájékozódni arról, hogy melyik munkakör pontosan mit takar. Ma már lehet blogokat, podcast-eket találni, amik segítenek még jobban megismerni az érdeklődési körnek megfelelő területet. Érdemes megismerni különböző szimpatikus cégek hangulatát, azok nyilvános rendezvényein vagy közösségi platformukon. Szintén hasznos lehet az online kurzusok segítségével tájékozódni, hogy melyik terület érdekel, mi az, amit örömmel csinálunk.

Gonda Benjámin: Azt gondolom, hogy ha valaki az IT szakma iránt érdeklődik, először is nyitottan kell állni az egyes területekhez, érdemes alaposan körbe nézni. Rengeteg ingyenes betekintő, alapozó képzés található a Webuni oldalán is, amivel bárki belekóstolhat magába a programozásba vagy egy technológiába. Minél mélyebbre ás az ember, annál jobban látszik majd, mire tud vagy szeretne specializálódni. Azt is fontos látni, hogy sokszor átfedések vannak az egyes területek között, így érdemes több iránnyal is tisztában lenni a sikeres karrier felépítéséhez.

[cegajanlo id=”webuni”]