„Várakat építünk, nem falakat!” – milyen képességekkel kell rendelkeznie a jövő fejlesztőjének?

Fejlesztés Olvasási idő:6 perc

AdNovum_foto_Balakirev

Kódoló vagy fejlesztő? Tudnia kell összetett üzleti problémákat megoldania, vagy elég, ha csak a kódokat látja? Tudnia kell másokkal együttműködnie, vagy elég, ha a jól meghatározott feladatait a lehető legmagasabb szakmai szinten elvégzi?

Milyen képességekkel kell rendelkeznie egy fejlesztőnek, aki a távolabbi jövőben is meg akarja állni a helyét?

Az Országos IT Megmérettetés 2020-on a Probléma-analízis enterprise rendszerekben kategória hitelsítőjénél, az AdNovum Hungary Kft.-nél különösen nagy hangsúlyt kap a kódoláson átívelő fejlesztői munka, melyhez bizonyos tapasztalati szint után magas fokú önállóság, sőt, nem megszokott módon ügyfélkapcsolat is társulhat.

Balakirev Dáviddal, a cég regionális CTO-jával beszélgettünk arról, hogy mi vár náluk a fejlesztő kollégákra, hogy miért fontos az, hogy a kódokon túl is gondolkodjanak, hogy hogyan jelenik meg a problémamegoldás, mint fejlesztői kompetencia a mindennapokban, és, hogy milyen képességek birtokában tudja megállni a helyét a jövő fejlesztője.

ITmap: Miért döntöttél úgy, hogy ehhez a céghez fogsz csatlakozni, és miért maradtál velük immáron több mint nyolc éve?

Balakirev Dávid: Fejlesztőként érkeztem az AdNovum-hoz ajánlás útján, amely a mai napig egy igen hatékony és bevált eszköz az új kollégák toborzására. Az akkori managing directortól, aki később CEO-ként is vezette a vállalatot, elhangzott egy olyan mondat, amely ennyi idő távlatában is tisztán cseng a fülemben. Nem véletlenül, hiszen az elmúlt években tapasztaltak, illetve saját példám maximálisan bebizonyították azt, hogy mindez valóban komolyan vett, és a mindennapokat átható gondolat: „Az AdNovum-nál mindenkit szívesen támogatunk abban, amiben és amerre ő fejlődni szeretne. Egy valamit kérünk: a saját részét mindenkinek hozzá kell tennie.” Ez az, ami a mai napig meghatározza a céget, és tetten érhető a működésünkben.

ITmap: Mivel foglalkoztok, milyen projekteken dolgoztok, milyen technológiákat alkalmaztok?

Balakirev Dávid: Svájci hátterű vállalat vagyunk, webes és mobil technológiákra specializálódtunk, teljesen egyedi szoftvermegoldásokat fejlesztünk más-más iparágból érkező ügyfeleinknek. A legkülönfélébb szoftvereken dolgozunk az e-bank alkalmazásoktól kezdve, a logisztikai szoftvereken át, a car sharing applikációig. Hazai irodánkban több mint 100 kollégánk van, felük fejlesztő, emellett érdemes kiemelni üzleti elemző, illetve alkalmazástesztelő csapatunkat is, ami mutatja, hogy az ügyfelekkel való egyeztetésből is jócskán kivesszük a részünket, de van már olyan projektünk is, amit projektmenedzsment szempontból is mi koordinálunk. A Java, illetve a kapcsolódó technológiák egyértelműen meghatározók a cég életében, emellett a Spring Boot, az Angular, a React, a natív iOS vagy az Android is kiemelt szerephez jutnak, ahogy a hibrid alkalmazásfejlesztések is egyre gyakrabban előkerülnek. Személy szerint nagyon örülök annak, hogy felhő alapú technológiákkal is elkezdtünk dolgozni, és fokozatosan nagyobb szerephez jutnak.

ITmap: Multinacionális vállalat vagytok, mégis kisebb létszámmal működtök itthon. Hogyan jelenik meg mindez a vállalati kultúrában?

Balakirev Dávid: Élvezzük a nagyvállalati környezet biztosította előnyöket, de a hazai munkatársi létszám növekedésével is megmaradt a családias hangulat a cégnél. Minderre nagyon tudatosan figyelünk, és napi szinten is sokat teszünk ezért. Talán kevésbé megszokott módon, nálunk kifejezetten támogatott, hogy különböző csapatban dolgozó kollégák üljenek egy szobában. A 8-10 fős irodákban így sokkal jobb rálátást kapnak a munkatársak a cég teljes működésére, különböző projektekre, sokkal pontosabb képük van arról, mi minden zajlik a vállalatnál. Mindenkit arra ösztönzünk, hogyha egy-egy problémával találkozik, merjen felállni saját asztalától, és kérdezzen – akár az iroda másik végén ülő kollégáktól is. Aki segítséget kér, az biztosan kapni is fog: ezen értékrend szerint képezzük is új munkatársainkat, illetve a kiválasztásban is kitüntetett szerepet kap az együttműködő attitűd.

ITmap: Mi alapján választjátok ki leendő munkatársaitokat, mi a fontosabb: a szakmai tudás vagy pedig az egyéb képességek?

Balakirev Dávid: Az AdNovum-nál a többlépcsős kiválasztási folyamatban természetesen felmérjük a lexikális tudást, azonban kevésbé a felhalmozott ismeretanyagra fókuszálunk. Sokkal lényegesebb számunkra, hogy hogyan reagál valaki, ha egy problémával találkozik, hogyan közelíti meg ezeket a helyzeteket, milyen a gondolatmenete. A technikai interjú után kollégáink kifejezetten azzal a céllal beszélgetnek egy-egy jelölttel, hogy megismerjék őt, mint ember: mivel szeretnek foglalkozni, milyen céljaik, elképzeléseik vannak szakmai jövőjükről, egyúttal próbálják azt is eldönteni, hogy az adott pályázóhoz szívesen fordulnának-e, ha kérdésük van. Az együttműködés, mások támogatása mélyen gyökerezik nálunk, kultúránk alapja, így ennek feltérképezése elengedhetetlen. Emellett egyértelműen azokat keressük, akik a kódokon túl tudnak és akarnak is látni, megértik a rendszerek üzleti funkcióját, kérdéseket tesznek fel azokkal kapcsolatosan.

AdNovum - Internship
Közös munka az AdNovumnál

 

ITmap: Mindezek tükrében mi az, amit leginkább elvártok egy fejlesztő kollégától?

Balakirev Dávid: A legfontosabb, hogy akarja megérteni, hogy az ügyfél mit és miért szeretne, szánja rá az időt a probléma megértésére – az ügyfél számára fontos üzleti szempontok szerint is. Természetesen mindez máshogy jelenik meg egy junior, és egy szenior kolléga esetében, a junior kollégák fokozatosan tanulják ezt, egyre összetettebb feladatok által. Az iterációk végén több projektünknél már maguk a fejlesztők prezentálják az ügyfélnek az eredményeket, így az ügyfél nem csak egy név lesz a sok közül, hanem arc is társul hozzá. Beleláthatnak az ügyfél gondolkodásmódjába, megérthetik az, hogy mi miért fontos a számára. Ez hatással van a motivációra, a hozzáállásra, és természetesen egy ilyen találkozó büszkeséggel is tölti el az érintett kollégákat. Nem hiszünk abban, hogy a fejlesztő kollégákat mindenáron el kell zárnunk az ügyféltől, éppen ennek ellenkezőjére biztosítunk lehetőséget – természetesen a megfelelő tapasztalati szint felett.

ITmap: Fejlesztési módszertanaitok hogyan támogatják mindennek gyakorlati megvalósulását?

Balakirev Dávid: Csapataink ebben a tekintetben nagy önállósággal rendelkeznek: természetesen preferáljuk az agilis megoldásokat, de ezen belül nem jelölünk ki pontos irányvonalakat. Minden team eldöntheti, hogy mi az, ami az adott feladat kivitelezését leginkább támogatja, és annak megfelelően tudnak haladni.

ITmap: Munkatársaiddal való korábbi beszélgetéseink során elhangzott egy mondat, amely különösen megragadta figyelmünket: „várakat építünk, nem falakat”. Mit jelent Számodra, illetve az AdNovum számára mindez?

Balakirev Dávid: Minden cégnek megvannak a saját céljai a vallott értékei mentén. Ha ezek a célok mindenki előtt ismertek, nem kell attól tartani, hogy valaki meg fog bennünket akadályozni elérésükben, amire kitűnő példa az AdNovum-nál élő segítő – támogató vállalati kultúra. Hogy egy nagyon aktuális példával éljek: egyre többször használunk felhő alapú megoldásokat, amelyek elterjedtebb alkalmazása egyértelmű iránymutatás a jövőre nézve. A cégen belül mindenki tudja és érti, hogy jelenleg ez van a fókuszban, egyik csapat a már összegyűjtött tapasztalataival segíti a kevésbé rutinosat, nincs olyan, hogy egy kolléga kérdése megválaszoltalanul marad. Minden amit, és ahogy teszünk végső soron egy cél felé vezet: biztosítani ügyfeleink számára a lehető leghatékonyabban a legideálisabb megoldások használatát, miközben mindenki számára világos, hogy saját maga hogy tudja ebből kivenni a részét. Így épülnek fel azok a várak, amelyek erős alapjai nemcsak ügyfeleinkkel biztosítják a hosszú távú együttműködést, de kollégáink számára is perspektívát kínálnak.

ITmap: A felhő alapú megoldások használata bizonyára megjelenik erőforrások tekintetében is – milyen növekedést láttok magatok előtt?

Balakirev Dávid: A mostani irodánk 200 fő befogadására alkalmas, tehát nagyjából félig lakjuk most be. Azonban még véletlenül sem az a célunk, hogy a lehető leggyorsabban feltöltsük a szabad helyeket: a cégre a múltban is tudatos, megfontolt építkezés volt a jellemző, amelyet a jövőben is szeretnénk követni, éppen kultúránk megtartása miatt. Olyan kollégákat keresünk, akik alkalmasak arra, hogy hosszabb távon az új munkatársak mentorai legyenek, támogassák az újonnan érkezőket a beilleszkedésben, és tovább erősítsék az egymás segítésére épülő kultúrát.

ITmap: Általában nincs egyszerű feladata annak a fejlesztőnek, aki egyik programnyelvről a másikra szeretne váltani. Az AdNovum-nál hogy álltok mindehhez?

Balakirev Dávid: Kultúránk, illetve a feladatokhoz való problémamegoldó hozzáállás miatt kevésbé specialistákat keresünk, illetve kollégáinkat sem ebbe az irányba tereljük. A felhő alapú megoldások kapcsán sem egy technológia iránt köteleződtünk el, nem az a célunk, hogy például Azure szakértőket képezzünk, sokkal inkább az ezekben a rendszerekben való működés alapelveinek megértésén van a hangsúly. Vagy egy másik példa: ha egy kollégánk korábban Java fejlesztőként dolgozott, de szeretne mobilfejlesztés területére váltani, megbeszéljük, hogy mi az ehhez vezető út, hogy neki mit kell tennie érte, és, hogy mi hogyan tudjuk őt segíteni ezen az úton. Itt csatolnék vissza a beszélgetés elején elhangzottakra, miszerint mindenkit igyekszünk segíteni szakmai céljai elérésében, ha ő is hajlandó  a megfelelő munkát beletenni.

ITmap: Az utóbbi hónapok eseményei, ha lehet, még jobban felgyorsították a fejlődést az informatika területén. Hogy látod, a jövő fejlesztőjének mihez lesz érdemes értenie, milyen képességekkel kell majd rendelkeznie?

Balakirev Dávid: Az, hogy valaki egy adott programnyelven tud programozni, már nem igazán jelent kiemelkedési lehetőséget. Ennél több kell a kitűnni akaró pályázónak. Sokkal inkább az a fajta gondolkodásmód kerül előtérbe, ami a rendszerek közötti komplex összefüggések gyors átlátását és felismerését feltételezi. Az ügyfélközpontú hozzáállás egyre jobban felértékelődik, azok lesznek igazán ütőképesek, akik időt és energiát szánnak az igények megértésére. Technológiai szempontból a felhő alapú és Big Data megoldásokon, illetve az IT biztonságon lesz a fókusz. Ezeknél is előtérbe fog azonban kerülni, hogy akár a fejlesztők, akár a fejlesztéshez közeli informatikusok – egyszerűen fogalmazva – mit tudnak kezdeni a rendelkezésre álló rengeteg adattal, hogyan tudják ezeket hatékonyan összesíteni az ügyfelek számára, felismerik-e az adatok ügyfél működésére gyakorolt hatását. Az angol nyelvben használatos a „T-shaped people” kifejezés. Ez azokat a szakembereket takarja, akik bár kiemelkedően értenek egy témakörhöz, de ezen kívül még számosban otthon vannak, és nyitottak is arra, hogy szélesítsék látókörüket, ismereteiket. Az AdNovum-nál ilyen kollégákkal dolgozunk együtt, ilyen kollégákat is keresünk, és vélhetően a jövő is az ilyen típusú fejlesztőké lesz.”

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook vagy LinkedIN oldalunkon is!