Hogyan láttass úgy, hogy azt mindenki megértse? A műszaki szakszövegírás grafikai titkai

Ti mondtátok Olvasási idő:3 perc

Műszaki szakszövegírás

Miben különbözik a műszaki illusztráció egy kreatív grafikától? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ. Cikkünkben a Sigma Technology – a magyar piac legrégebbi cégének – munkatársával, Pasku Csabával, a grafikus munka egy specifikus ágának, a műszaki illusztrációnak világát mutatjuk be.

Az érem másik oldala: a műszaki illusztráció

Egy korábbi cikkünkben már részletesen leírtuk, hogy mire kell gondolni, ha műszaki szakszövegírásról beszélünk. Természetesen ahhoz, hogy a szakszövegírók által megírt anyagok végül teljes mértékben elkészülhessenek, grafikai támogatásra is szükség van.

A munka ezen részét a műszaki illusztrátorok végzik.

Ők azok, akik a különféle termékdokumentációkat vizuális tartalommal – mérnöki rajzok, összeszerelési útmutatók, robbantott ábrák, stb. – látják el. Egy-egy ilyen dokumentáció tehát a szakszövegírók, a műszaki illusztrátorok és a mérnökök együttműködésének gyümölcse.

Ha azt mondjuk, hogy grafikus vagy designer, a legtöbben művészi, kreatív gondolkodású emberekre asszociálnak, akik színes ábrákat, logókat és egyéb vizuális anyagokat terveznek.. Ehhez képest a műszaki illusztráció kevésbé tűnhet izgalmasnak, pedig ennek a szakmának is megvannak a maga kihívásai és érdekességei.

Mióta létezik műszaki illusztráció, és mit jelent pontosan?

A műszaki ábrázolás már évezredek óta jelen van az emberi történelemben. Persze, azóta lényegesen átalakultak a metódusok és az eszközök, de egy valami nem változott. A műszaki ábrázolás legnagyobb kihívása: a térben elhelyezkedő tárgyak síkban történő ábrázolása.

Ha úgy tetszik, a műszaki illusztrátorok a háromdimenziós létezést fordítják le kétdimenziósra, úgy, hogy az továbbra is eredeti valójában értelmezhető legyen. A szakembereknek ráadásul nemcsak a tárgyak külső formáit, hanem azok belső üregeit, szerkezeti elemeit és egyéb részleteit is pontosan és arányosan kell megjeleníteniük.

A történelem során olyan vívmányokat köszönhetünk a műszaki ábrázolásnak, mint a fogbetétes fogaskerék, a gőzmozdony, vagy épp az anatómia. Sokan bele sem gondolnak, de Leonardo da Vinci például maga is műszaki illusztrátornak tekinthető. Ha pedig innen vizsgáljuk ezt a szakmát, máris sokkal trendibbnek tűnik, ugye? (Ha további érdekességeket szeretnél olvasni a műszaki ábrázolás fejlődéséről, ajánljuk figyelmedbe a Ponticulus Hungaricus vonatkozó cikkét).

Műszaki szakszövegírás

Milyen iparágakban van szükség ma műszaki illusztrátorokra?

A Sigma Technology senior graphic designere elárulta, hogy bár alapvetően számos területen alkalmazható a műszaki ábrázolás, a cégüknél a három leghangsúlyosabb iparág:

  • a telekommunikáció
  • az autóipar
  • és a sportóra ipar

A telekommunikációs szektor számára rendszerint mérnöki felhasználásra gyártanak termékspecifikus dokumentációt. Ezalatt kapcsolási rajzokat, folyamatleíró ábrákat, illetve hardware illusztrációkat értünk. Az autóipar a szerelési útmutatók, pótalkatrész-katalógusok, robbantott ábrák és alkatrészrajzok miatt veszi nagy hasznát a műszaki ábrázolásnak. A sportóra iparban pedig felhasználói kézikönyvek, piktogramok, illetve a termék használatát segítő illusztrációk miatt fontos.

Előfordul azonban, hogy a műszaki illusztrátorokat más típusú feladatok elvégzésére kérik fel, ahol a kreativitásukat jobban kihasználhatják. Ilyenek lehetnek:

  • animációkészítés
  • oktatási anyagok grafikai elemeinek készítése, illetve animálása
  • kiadványszerkesztés
  • marketing- és demó anyagok készítése
  • látványtervek készítése és kivitelezése

Hogyan dolgozik egy műszaki illusztrátor?

Bármennyire is egysíkúnak tűnik, a műszaki ábrázolás valójában rendkívül komplex, és sok figyelmet igénylő munka.

Egy műszaki illusztrátornak számtalan szabályszerűség mentén kell végeznie a munkáját, ugyanis minden cég rendelkezik egy úgynevezett illusztrációs guide-dal, amelyet az illusztrátoroknak követniük kell. Ezt úgy érdemes elképzelni, mint egy stíluskatalógust, egyfajta brandbook-ot, amiben pontosan meg van határozva, hogy az egyes ábrákat milyen metódusok és szabályszerűségek szerint kell elkészíteni.

Emellett  össze kell dolgozniuk a szakszövegírókkal is, akik alapvetően teljesen más szoftverkörnyezetben dolgoznak, mint az illusztrátorok. Amíg a Sigmánál a műszaki szakszövegírók az anyagokat általában HTML és XML alapon készítik el, az illusztrátorok rendszerint az Adobe szoftvercsaládot, PTC Isodraw CAD Process szoftvert, illetve Autodesk 3ds Max-ot használnak a munkájuk során.

Az illusztrálás vektorosan történik. A vektorgrafikus ábrákat – a hagyományos pixelesképekkel ellentétben – egyenesek, ívek és tetszőlegesen hajlítható görbék által alkotott kontúrok alkotják. Ebből adódóan minőségromlás és torzítás nélkül is bármeddig nagyítható az eredmény. Ennek nagy hasznát vesszük a műszaki ábrázolás során, ugyanis összeszerelési vagy mérnöki útmutatókon bármekkorára nagyíthatunk elemeket, alkatrészeket, így egyszerűbben elmagyarázható az elvégzendő folyamat.

Vegyük példaként egy IKEA bútor összeszerelési útmutatóját. A legapróbb csavaroktól a legnagyobb bútorlapokig, minden meg van jelölve, külön ábrázolva, hogy a felhasználó egyszerűen megértse, hogyan szerelheti össze az újonnan vásárolt szekrényét.

A Sigmánál a műszaki illusztrációk készítése úgy zajlik, hogy a megrendelő, egy egyszerű skiccen szemlélteti, hogy milyen ábrát szeretne. Azért, hogy a műszaki dokumentum következetes legyen az elejétől a végéig, a grafikusok ezt úgy készítik el, hogy stílusilag és tartalmilag illeszkedjen a dokumentumban lévő egyéb ábrákhoz.

Műszaki szakszövegírás

Foglaljuk össze, mit és miért csinál a műszaki illusztrátor

A műszaki illusztrátorok munkájának célja lényegében bármilyen – a termékdokumentáció elkészítése során felmerülő – grafikai igény kielégítése. Az ügyfélmegrendelést követően konkrét előírások alapján dolgoznak, alapvetően szeparáltan a szakszövegíróktól, de mégis együttműködve velük.

Hogy pontosan hogyan is kell elképzelni az illusztrátorok munkáját, Csaba a következőképpen fogalmazta meg: “Grafikusaink leginkább vektoros formátumban készítenek kétdimenziós vonalrajzokat a megrendelőknek. Az illusztrációs folyamat elkezdéséhez szükséges anyagok megérkezte után, kollégáink nekiállnak a kívánt rajzok digitális úton való elkészítésének. A beérkező  forrásanyagok rendkívül sokfélék lehetnek. Fotók a termékről, műszaki rajzok, 3 dimenziós modellek, kézzel rajzolt skiccek, videók. Ezekből – a megrendelő cég szigorú előírásait figyelembe véve – készítjük el az illusztrációkat.”

Pasku Csaba, Senior Graphic Designer – Sigma Technology Kft.