Ahol az idegen nyelv ismerete és a műszaki érdeklődés találkozik – Ismerd meg a műszaki szakszövegíró munkakört!

Egyéb Olvasási idő:5 perc

Műszaki szakszövegíró

Ismerd meg azt a pozíciót, ami azok számára is megnyitja az informatika felé vezető utat, akik korábban nem is gondolták, hogy ez a terület is lehetőségekkel várja őket!

Tóth Izabella, a Sigma Technology Magyarország munkatársa másfél éve csöppent a feladatkörbe, és úgy érzi, megtalálta mindazt, amit mindig is keresett: nemzetközi közeget és lehetőséget arra, hogy kamatoztassa műszaki / informatikai érdeklődését.

Sigma Technology Magyarország Kft. a svédországi központú Sigma Csoport része. A budapesti iroda több mint 180 munkatársának szaktudása révén informatikai kompetenciabázissá vált az országban. Fő tevékenységeik az IT konzultáció és a professzionális műszaki dokumentáció. A cégcsoport szakszövegírói, grafikusai, szoftverfejlesztői és tesztelői több országban dolgoznak azon, hogy a technológiát használhatóvá tegyék. A svéd vállalati kultúra meghatározza a mindennapokat: a lapos vállalati struktúrának köszönhetően gyors információáramlás és nyílt kommunikáció jellemzi a céget, fontosnak tartják a munka-magánélet egyensúlyát és a jó munkahelyi légkör kialakítását, valamint képzésekkel támogatják munkatársaik folyamatos fejlődését.

Vajon Számodra is vonzó lehet a szakma? Izabella révén betekintést nyerhetsz a szakszövegírók mindennapjaiba!

ITmap: Milyen tanulmányokat folytattál, és azok hogyan kapcsolódnak a műszaki szakszövegíró (technical writer) munkakörhöz?

Tóth Izabella: Tanulmányaimat tekintve több célzott szakképesítést szereztem, ezek közül a gazdasági informatikus OKJ-s képzést emelném ki, mint releváns ismeretet. Erdélyi származású vagyok, az ottani tanulmányaim révén erős angol nyelvismeretet hoztam magammal. Eddigi pályafutásom során ezeket fejlesztettem tovább, jellemzően autodidakta módon. 2005-ben költöztem Budapestre és pályakezdőként két szempont volt igazán fontos számomra: akkoriban ezt úgy fogalmaztam meg, hogy legyen az angol a munkanyelv és számítógépes a munkavégzés. Ma már ezt inkább úgy mondanám, számomra fontos, hogy nemzetközi környezetben dolgozhassak és IT / műszaki / telekommunikációs tartalmakkal, illetve tartalomkezelő rendszerekkel foglalkozzak napi szinten.

ITmap.hu: Milyen karrierutat jártál be addig, ameddig végül eljutottál ebbe a pozícióba, illetve hogyan segítették a korábbi tapasztalataid mindezt?

Tóth Izabella: Angol nyelvtudásomra építve először egy családias hangulatú fordítóirodánál landoltam, ahol a nemzetközi kapcsolatokért/ügyfelekért voltam felelős. Ezt követően hazánk egyik legnagyobb fordítóirodájánál lokalizációs projektmenedzserként IT / műszaki tartalmakat kezeltem elsősorban, majd ugyanezt folytattam évekig egy multinacionális cég alkalmazásában. Projektmenedzserként jómagam dokumentációk írásával nagyon kis részben foglalkoztam, sokkal inkább az volt a feladatom, hogy biztosítsam, hogy az IT / műszaki szövegek angol nyelvről a megadott (esetenként több mint húsz) célnyelvre átültetésre kerüljenek, valamint az elkészült dokumentáció publikálásra készen álljon. Ezekben a munkakörökben különféle fordítás- illetve tartalomkezelő rendszerekkel is megismerkedtem – utóbbiak egyébként a műszaki szakszövegírói munka alapeszköztárát képezik. Több olyan kollégám is volt, aki technical writerként, azaz műszaki szakszövegíróként folytatta karrierjét – általuk került a látókörömbe ez a munkakör, mint továbblépési lehetőség.

ITmap: Hogyan telik egy tipikus napod, mik a feladataid műszaki szakszövegíróként?

Tóth Izabella: A műszaki szakszövegírás során új dokumentációt készítünk, illetve meglévő tartalmakat frissítünk folyamatosan, hozzájárulva az adott termék vagy szolgáltatás megfelelő használatához. Ebben a folyamatban szorosan együttműködünk a fejlesztői csapattal, hogy részletes és precíz, az újabb meg újabb fejlesztésekkel bővített leírásokat készítsünk, amelyek később a felhasználók kezébe kerülnek. A legtöbb esetben a szakszövegírói csapat kap egy összetett, belső írásos anyagot a fejlesztőktől, ami az adott terméket vagy szolgáltatást részletezi. Ebből kell végleges, felhasználóbarát dokumentációt készítenünk.

A feladat nagyban függ az ügyféltől, a fejlesztőktől, vagyis az adott projekt jellegétől: van, ahol a már meglévő tartalmat frissítjük az újabb meg újabb fejlesztéseknek megfelelően, lekövetve a változásokat a termék vagy szolgáltatás dokumentációjában. Van olyan projekt, ahol teljesen az alapoktól kezdjük egy új dokumentáció felépítését. Olyan megbízást is kapott a cég, amelyben egy új tartalomkezelő rendszert vezetett be az ügyfél, tehát első körben abba kellett migrálnunk a már meglévő ügyféldokumentációt. A munkánk során különféle tartalomkezelő rendszereket és ehhez kapcsolódó szoftvereket használunk. Napi feladataink is annak megfelelően alakulnak, hogy a fentiek közül milyen típusú projekte(ke)n dolgozunk éppen. A kéréseket javarészt az ún. Jira rendszeren keresztül kapjuk, ami egy feladat és projektkezelő alkalmazás, ezeket osztjuk el egymás között a csapattagokkal. A fejlesztéseket illetően, átlag háromhetente van egy kisebb release, azaz kisebb módosításokat tartalmazó új verzió, háromhavonta pedig egy nagyobb release, a negyedéves változásokat tartalmazó csomag kerül kiadásra. A fejlesztői csapattal rendkívül fontos a jó együttműködés kialakítása, rendszeresen tartunk velük ún. koordinációs megbeszéléseket. Közös célunk, hogy a dokumentáció egységes legyen és hűen tükrözze a fejlesztés által megvalósítottakat. Jelenleg két kollégámmal együtt alkotunk egy kisebb csapatot, egy újonnan indult termékfejlesztést támogatunk. A Sigma-nál több írói csapat is dolgozik ezen a projekten, szorosan együttműködve egymással. A csapatokban vannak junior és szenior kollégák egyaránt, így a tudásátadásra is nagy hangsúlyt helyezünk.

ITmap: Milyen szakmai ismeretekre van szükség ahhoz, hogy valaki jó műszaki szakszövegíró legyen, illetve milyen személyiségjegyekkel rendelkező szakember érzi jól magát a munkakörben?

Tóth Izabella: Fontos az erős IT- és műszaki affinitás, illetve a nyitottság arra, hogy jobban megértsük az informatikai környezetet. Projektjeink egy része a telekommunikációs iparághoz kötődik, így ezek az alapismeretek is rendkívül előnyösek lehetnek. Természetesen vannak más projektek is, ahol más területtel lehet jobban megismerkedni. A projekten dolgozó fejlesztői csapat sikerét a nyelvi készségekkel és a megfelelő technikai háttérrel egészítjük ki. Az általunk elkészített dokumentációnak maximálisan meg kell felelnie az adott ügyfél által támasztott nyelvi- és stíluskövetelményeknek, vállalati terminológiának. Az idegen nyelv magas szintű ismerete elengedhetetlen, hiszen a dokumentációk angol nyelven készülnek. A precizitás, pontosság szintén alapkövetelmény a feladatok elvégzéséhez. Ezen kívül kiemelném a jó ítélőképességet, hiszen fontos, hogy megismerjük és felmérjük azt, mire van szüksége az ügyfélnek ahhoz, hogy elégedett legyen a végeredménnyel, emellett a csapatmunkára való képesség sem utolsó szempont. Nagyon sok mindenre kell figyelni a munkánk során, különféle egyeztetéseken veszünk részt, de fontos, hogy újra meg újra leüljünk és magára a dokumentációra tudjunk koncentrálni. A határidők betartása, illetve betartatása kihívások elé állít néha a fejlesztőkkel való együttműködésben, de a türelmes hozzáállás és a megfelelő kommunikáció segít áthidalni ezeket a szituációkat is.

ITmap: Milyen képzéseken lehet elsajátítani a munkakörhöz szükséges ismereteket?

Tóth Izabella: Kollégáim a legkülönbözőbb háttérrel dolgoznak a csapatban, van olyan, aki szociológusként vagy akár bölcsészként vált műszaki szakszövegíróvá, illetve ahogy már említettem, többen fordítói múlttal rendelkeznek, így nehéz megfogalmazni egy fő irányt, amelynek segítségével elindulhatunk a szakmában. Ha valaki rendelkezik megfelelő nyelvtudással, érdekli az informatikai környezet (jó esetben rendelkezik alapismeretekkel az adott szakterületet illetően), tud precízen és pontosan dolgozni, lehetőséget kaphat – a munkavégzés során megkapja mindazt a támogatást, amivel el tudja sajátítani a szükséges ismereteket – lényegében a végzettségétől függetlenül.

ITmap: Milyen karrier- és továbblépési lehetőségek vannak a munkakörből?

Tóth Izabella: Mint sok egyéb területen, ebben a szakmában is megvan arra a lehetőség, hogy valaki vezetői irányba építsen karriert. A Sigma-nál külön kiemelendő, hogy ügyvezetőnk is belépő szakszövegírói pozícióban kezdett el anno a cégnél dolgozni, illetve a középvezetők közül is többen fejlesztőként vagy technical writerként kezdték céges pályafutásukat. A szakmai fejlődési ívet tekintve el lehet jutni szenior-, vezető szakszövegíró, „information architect” és ehhez hasonló szerepek betöltésére. Cégünknél rengeteg projekt fut, a menedzsment pedig maximálisan támogatja, ha képezni szeretnénk magunkat. Az egyéni érdeklődés, illetve képességek függvényében azt is el tudom képzelni, hogy valaki például szoftvertesztelői vagy más szerepkör felé lép tovább a munkakörből.

ITmap: Mit adott Neked személyesen az, hogy műszaki szakszövegíróként dolgozol?

Tóth Izabella: Tekintettel arra, hogy jelentős tapasztalatot hoztam magammal, van összehasonlítási alapom, és egyértelműen kijelenthetem, hogy a munka-magánélet egyensúlyát az összes eddigi munkaköröm közül műszaki szakszövegíróként találtam meg leginkább. Ebben természetesen nagy szerepe van a cég támogató, svéd kultúrájának is. Szeretek dolgozni az adott dokumentációval, és belevinni mindazt a szempontot és hozzáadott értéket, amitől egységessé válik a tartalom és a forma. Hasznosnak érzem a munkámat még akkor is, ha ennek végeredménye kevésbé látványos, mint például egy marketing kiadvány. Szeretek mindig újat tanulni – a munkakörben eddig eltöltött másfél év ezt teljes mértékben lehetővé tette. Jelenlegi célom az, hogy minél több rutint meg további ismereteket szerezzek, és tapasztalt íróvá váljak.