Az egyéniség, a karakter ami előre visz

Jövő Olvasási idő:2 perc

egyéniség

Az egyéniség, a karakter ami előre visz 

2018 – a fejlődés, az innováció és az IT további térhódításának időszaka. A piac tömegével szívna fel szakembereket szakterülettől függetlenül.  Elmondhatjuk, hogy aki IT területen szeretne tanulni, elhelyezkedni, annak akad itthon is bőven lehetőség. Emberek révén azonban nem egyek szeretnénk lenni a sok közül, hanem célunk, hogy kiemelkedjünk a saját munkánkban is, egyénileg is mutassunk fel értéket, ilyenkor pedig az egyéniség, a karakter számít igazán. Ez tehet téged különlegessé. Vagy mégsem?

Az egyéniség a társadalomban

Alapvető társadalmi kérdés, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha valaki egyéniség. Érezhető egyfajta kettősség a dologban: Egyfelől mindenhol azt hangoztatják, hogy az egyéniség nagyszerű dolog, kellenek különleges emberek közénk, másfelől azonban a társadalom eltérően viselkedik azokkal az emberekkel, akik valamiben mások, egyediek, rendelkeznek egy különleges személyiséggel, karakterrel. Azt hiszem az a nagy igazság, hogy habár felismerjük, és érezzük, hogy a fejlődéshez, változáshoz egyedi ötletekre, emberekre van szükség, nagyon sokan nem nyitottak a változás befogadására. Az IT világa folyamatos változás, így igenis szükség van arra, hogy legyenek egyéniségek ezen a területen is, vagy itt igazán! A tudás egy szinten már kevés, egyfajta szuperképesség kell, hogy ne csak megold a problémát, feladatot, hanem továbbgondolni, túllépni is tudd az adott lehetőségeidet.  Egy vállalat is akkor tud igazán versenyelőnyre szert tenni a piacon, ha vannak olyan adu ász munkatársai, akik a standard gondolkodásmód kereteiből kitörni képesek és kreativak. Akik kimagasló intellektuális képességgel bírnak és erős a motiváltságuk.

Egyéniség/csapatjáték

Lehet jó csapatjátékos egy egyéniség? Mennyire tud együtt dolgozni egy erős karakterű dolgozó a többi munkatárssal, esetleg a vezetőséggel? A csapatmunka alapvetően sem könnyű dolog, hiszen össze kell hangolódni a többiekkel, meg kell tanulni együtt dolgozni. Minden egyénnek más a munkamorálja, és bizony a vélemények is nagyon sokoldalúak tudnak lenni. Egyéniségnek lenni egy csapatban egyfajta felelősség. Vigyáznod kell, hiszen akaratlanul is,  könnyen magadra irányíthatod a figyelmet, ami egy csapatmunka során nem biztos, hogy előny. Meg kell tanulnod, hogy egy csapatban mindenki ugyanolyan értékes tag, így az ő véleményük, még ha valaki nem is annyira határozott, esetleg nem jó ötletet vet fel, épp annyit érhet, mint a tied. Ezt figyelembe véve remek példát mutathatsz, ösztönözhetsz másokat is, és nagyszerű ötleteiddel segítheted a csapatmunkát.

egyéniség

Mitől leszel valaki egyéniség?

Vajon az egyéniség velünk született adottság, életünk során alakul ki, vagy akár tanulható is? Talán mindegyik. De pontosan mi is az az egyéniség, mikor mondhatjuk valakire, hogy egy igazi karakter? Sok oldalról megnyilvánulhat, ha egyéniség lakozik benned. Nagyon jó érzéked van valamihez, kimagasló humorérzékkel rendelkezel, minden körülmények között határozott és talpraesett vagy, de akár öltözködési stílusodban is megnyilvánulhat az egyéniséged. Tisztában kell lenned, hogy mire vagy képes, meg kell tanulnod, hogy az egyéniségeddel önmagadat prezentálod. Tudnod kell, hogyan vállald önmagad. Miért fontos ez? Egy állásinterjú során is az interjúztatók nem csak a szakmai ismereteid alapján fognak téged választani, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy milyen személyiség, egyéniség vagy. Hogyan állsz hozzá feladatokhoz, kollégákhoz, csapathoz. Ha meglátnak benned valami egyedit, hidd el, megjegyzik a nevedet!  

Szenvedély, szakmai elköteleződés és motiváció

Szakmailag is lehet kitűnni, valamiben átlagon felülit felmutatni. Ez a legegyszerűbb, vagy a legnehezebb mód? Valami iránt szenvedéllyel érdeklődni, mindig a jobbat, többet keresni biztosan tiszteletre méltó. Valahol ez tesz egy sikeres sportolót, olimpikont is naggyá.

Valami ehhez hasonló motiváció iránti tisztelet indította útjára a  II. Országos IT Megmérettetést, mely a szenvedély és a sokrétű tudás összevetésére kiváló lehetőség. Nézz körül a kategóriák között, hogy találtunk-e neked valót is?

Regisztrálok!