Big data mint megtartó erő?

Egyéb Olvasási idő:1 perc

Daniel Keys Moran író, programozó szerint “Lehetnek adataid információk nélkül, de nem lehetnek információid adatok nélkül.”
A cégek az összegyűjtött és jól rendszerezett adataikkal előnyre tehetnek szert versenytársaikkal szemben, amit akár a munkaerőpiacon is hasznosíthatnak. Megmutatjuk hogyan…

CV felhalmozás és adattárolás

Ha a vállatok HR szempontú adatgyűjtéséről beszélünk, akkor a legtöbben számtalan személyes adatot, önéletrajzot képzelnek maguk elé, ami természetesen alapfeltétele a toborzásnak. Sajnos továbbra is sokan nem ismerték fel még a jelentőségét, hogy miért érdemes ezeket a dokumentumokat akár éveken keresztül megőrizni, vagy ha tárolják is valahol, akkor sem később is felhasználható módon. Szerencsére ma már vannak kifejezetten erre szakosodott adatbányászati módszerek, melyek segítenek abban, hogy a jelentkezőket jól szűrjük, csoportosítsuk, és kereshetővé tegyük akár később is.

Az adatok ilyenfajta használata ugyanakkor csak a toborzás legelső fázisaiban segítenek, és leginkább aggregált adatok szűrhetőek le nagy általánosságban. Ha azonban a cég ismeri a jelentkezői leggyakoribb kérdéseit, érdeklődési területeit, sőt akár vágyait és félelmeit is, akkor a későbbiekben ezeket már irányítottan fel tudja használni a HR-es munkatárs is.

Elköteleződés applikáción keresztül

Hasonló a helyzet a megtartással, vagy az újratoborzással is, azonban fontos, hogy ne csak évente egy személyes értékelésre szorítsuk a munkatársak céljainak, sikerességének, esetleges hiányérzetének felmérését.  Léteznek már olyan specifikus szoftverek (pl. a HighGround), melyek kifejezetten a munkahelyi elköteleződést hivatottak növelni.  Modern felületüknek köszönhetően a dolgozók telefonos applikáción keresztül adhatnak állandó visszajelzéseket és az egyszerűségük miatt a cégen belüli elfogadtatás is sokkal gyorsabb lehet.

Ha lehetővé tesszük, hogy az egyes projektek közben és azok elvégzésével is mérhetővé váljon az eredményesség és a motiváció, akkor az a hatékonyságot is nagyban befolyásolhatja.  A cég vezetőinek és a menedzsmentnek a döntései szorosabb kölcsönhatásba kerülhetnek a munkavégzéshez szükséges folyamatokkal, miközben a kollégák is lehetőséget kapnak arra, hogy többször hangot adjanak véleményüknek.

A demotiváltságnak, kiégésnek az okait utólag feltérképezni még a szakembereknek is komoly problémát okoznak, ellenben ha adatok segítik az egyes kollégák hozzáállását, sikereit, kudarcait időrendben megvizsgálni, akkor a negatív irányú jelenségek, bomlasztó folyamatok már idejekorán megállíthatók. Kimutathatóvá válik például, hogy a lelkesedés hanyatlása összefüggésben áll-e egy új vezetővel, projekttel, vagy bármi mással.

Az elégedettség nem csak a kollégák elköteleződését segíti, de kimutatható, hogy a magabiztos, munkáját komfortosan végző munkatársak jobb eredményeket érnek el és velük az ügyfelek is szíveseben dolgoznak. Mindezek pedig már szoros összefüggésben vannak azzal, hogy a vállalatok a big data segítségével és HR célú felhasználásával hosszú távon időt, energiát és pénzt takaríthatnak meg.

Néhány gondolat specifikusan az IT szakemberek teljesítményértékeléséről: