Hogyan működik egy okos gyár?

Fejlesztés Olvasási idő:1 perc

IoT

Az okos gyárak működéséről beszéltünk Filep Tamással, a Nextent Informatika Zrt. Chief Architect-jével, és Innovációs Csoportvezetőjével.

Az IoT fejlődésével egyre többet hallhatunk az intelligens otthonokról és a különböző internettel kommunikáló eszközökről. Míg ezek a készülékek leginkább lakossági felhasználásra alkalmasak, addig az iparban is egyre jobban terjednek azok az okos rendszerek, amik növelik a gyártás hatékonyságát, illetve bizonyos munkafolyamatokat automatizálnak. Az okos gyárak működéséről mesélt nekünk Filep Tamás, a Nextent Informatika Zrt. Chief Architect-je, és Innovációs Csoportvezetője.

Mit jelent az, hogy okos gyár?

Egy okos gyárban az intelligens eszközök, mint például a vezérlők és az érzékelők egy hálózatot alkotnak, és kommunikálnak egymással, illetve a magasabb szintű döntési rendszerekkel. Korábban ezen készülékek egy hierarchikus rendszer elemeit képezték, az ún. okos gyárakban azonban egy kiberfizikai rendszert alkotnak, mely által felgyorsul a gyártási folyamat, növelhető az elkészített termékek mennyisége, illetve redukálható a hibák aránya is.

Mi ennek az előnye?

A rendszer legnagyobb előnye az, hogy nagyfokú automatizálást tesz lehetővé. Az automatizálás, a folyamatos adatrögzítés, valamint a rendszer által küldött értesítések lehetővé teszik a folyamatok optimalizálását, valamint a hatékonyságnövelést. Egy ilyen okos rendszer hozzájárul ahhoz, hogy egy hibát, vagy egy váratlanul bekövetkező problémát azonnal észrevegyenek a szakértők, és gondoskodjanak a beavatkozásról, vagy akár arról, hogy mindez önszerveződő módon, automatikusan, emberi közbelépés nélkül megtörténjen. Ez utóbbi az Ipar 4.0-nak, a kiberfizikai rendszereknek a lényege.

Ebben az esetben igaz, hogy kevesebb emberi munkaerőre van szükség, viszont az ilyen munkakörnyezetben dolgozóknak sokkal magasabb képzettséggel kell rendelkezniük.

Milyen lehetőségek rejlenek még benne?

Filep Tamás: “Én úgy látom, hogy ennek a technológiának még nagyon az elején tartunk. Biztos vagyok benne, hogy társadalmi, és szociális szempontból is hatalmas változásokat fog hozni a jövőben, nemhiába nevezik negyedik ipari forradalomnak. Kiválthatóvá válik általa az emberi munkaerő, az így kiváltott dolgozók számára pedig új karrierutak nyílnak meg akár más területeken, új munkakörben.”

A Nextent energiamenedzsment szolgáltatása is hasonló „okos alapelveken” nyugszik, mely így többféle módon is képes javítani a cégek működését. Az egyik pozitív hatása a pénzügyekben nyilvánul meg, mivel a rendszer detektálja azokat a területeket, ahol fogyasztási anomáliák jelennek meg. Ezek javításával pedig csökken a cég energiafelhasználása, ami hozzájárul a kiadások minimalizálásához és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is.

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook vagy LinkedIN oldalunkon is!