Másodállásban végezhető munkák

Jövő Olvasási idő: 3 perc

Van egy fejlesztő kollégánk, Gergő, aki régen taxizott. Ez egy elég fárasztó szakma: a nap nagy részében a topon kell lenni, soha nem lanyhulhat az ember figyelme, hiszen szó szerint emberéletek múlhatnak rajta – az utasé és a többi közlekedőé. Ugyanakkor viszont sok a “holtidő” is, amikor az ember utasra, fuvarra vár, és valamivel el kell foglalnia magát.  Az egész napos munka után a legtöbben másra sem vágynak, csak hogy leheveredjenek otthon a kanapéra, és pihenhessen.

A mi kollégánk azonban nem így gondolta. Többet szeretett volna kihozni az életéből rövid-, közép és hosszú távon is. Szóval a taxizás mellett elkezdett programozni. Nem csak elméletben, nem csak iskolában, hanem meg is szerezte első programozói állását, és el is helyezkedett a szakmában. Eleinte csak részmunkaidőben, a taxizás mellett, a holtidőkben, munka után, majd később otthagyta korábbi állását és most már elsősorban a programozással foglalkozik.

Gergő rájött valamire: nem folytathatja élete végéig a taxizást. Már csak azért sem, mert a technika fejlődésével már megjelentek az első önvezető autók, előbb-utóbb el is fognak terjedni, és szép lassan kiszorítják a taxisokat a munkájukból – tehát mindenféleképpen érdemes új területek felé kacsintgatni.

És ki tudja? Lehet, hogy hamarosan ő programozza majd az önvezető autókat;) - bár addig még azért sok lépés van hátra.

Ismerd fel te is az új lehetőségeket, legyél olyan, mint Gergő! – írhatnánk, ha ez egy tanulságos kis mém lenne.

De nem az, ezért inkább kifejtjük, mire is gondoltunk.

A munkák 35%-a eltűnik

Az Oxford University és a Deloitte végzett egy közös kutatást az Egyesült Királyság munkahelyeivel kapcsolatban, és azt jósolták, hogy a jelenlegi munkakörök 35%-a fog várhatóan eltűnni a robotok térnyerése miatt. A weboldalon lévő kereső segítségével te magad is ellenőrizheted, hogy a munkahelyed veszélyeztetik-e a robotok.

Ám ez csak az érem egyik oldala. A másik az: hány új munkahelyet fognak teremteni? Hiszen a megnövekedett robotszám azt jelenti, hogy sokkal több programozóra lesz szükség, de az információs rendszerek üzemeltetése is egyre nagyobb szerepet kap, egyre több és több szakembert keresnek majd a cégek. Az IT terület már most is rohamosan növekszik – és az igazi bumm csak ezután jön.

Szóval egyértelmű, hogy miért érdemes ezt a szakmát választani. De hogyan vágj bele, ha már tanulsz, vagy dolgozol valahol?

IT képzések, szakmai gyakorlat másodállásban

Bár a robotok egyeduralma és Asimov világa talán még egy kicsit várat magára Magyarországon, de az tény, hogy IT-szakemberekre óriási a kereslet már most is. (Éppen ezért nagyon jól lehet keresni rendszergazdaként Magyarországon is.) A cégek egyre messzebbre nyúlnak az új tehetségekért, és egyre inkább teret nyernek az atipikus foglalkoztatási formák, mint például a távmunka, vagy a részmunkaidő. A cégek igyekeznek a lehető legtöbbet nyújtani a jó szakemberekhez, hogy „magukhoz édesgessék” őket.  

Miért jó ez neked diákként vagy aktív munkavállalóként? Mert ma már nem kell félbehagynod a tanulmányaidat, vagy otthagyni meglévő munkahelyedet, hogy fejest ugorj az ismeretlenbe: az egész napos elfoglaltságod mellett is elkezdhetsz megismerkedni a programozással, vagy bármely más IT-területtel, és ha elég kitartó és szorgalmas vagy, akkor részmunkaidős állást, gyakorlatot is szerezhetsz. Onnan pedig már sokkal kisebb ugrás kell, hogy belevágj egy jól fizető szakmába.

Nehéz lesz?

Mindenféleképpen.

Garantáltan lesznek napok, amikor kikészítenek a „rendes” munkahelyeden, vagy összeérnek a vizsgák az iskolában, tele lesz a … hócipőd az egésszel,  és semmi kedved nem lesz este még a tananyag felett görnyedni, vagy dolgozni, amikor a haverjaid már rég a kocsmában ülnek.

De a végén, amikor már képzett, tapasztalattal rendelkező szakemberként felvesznek főállásba, és felveszed az első fizetésed… na, akkor rájössz majd, hogy megérte;)

Segítünk egy kicsit!

Itt körül tudsz nézni a munkáltatók és ajánlataik között:

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés