Bonyolult fejlesztések az egyszerűség álarca mögött

Egyéb Olvasási idő:4 perc

Nagyvonalúan írhatnánk akár azt is, hogy trendi, hogy csillog-villog, hogy még a következő világjárványtól is megment. Persze mindezeknek a valósághoz nem sok közük van, cikkjeinkben pedig nem is az a cél, hogy egy-egy terület idealizált képét mutassuk be.

Szeretnénk azonban azt, ha olvasóinkként sokkal reálisabb képet kapnátok arról, hogy milyen lehetőségek is rejlenek a dokumentumkezelésben: hiszen olyan témakörről beszélünk, ahol nagyon hatékonyan be lehet vetni az RPA-t (sőt, ez manapság előbb-utóbb kötelező lesz), ami hosszú távú perspektívát kínál, sőt, még az is előfordulhat, hogy épp saját életedet könnyíted meg, ha hasonló projekteken dolgozol!

Az Innodox Technologies Zrt. egyik architekt munkatársa révén betekintést nyerhetünk abba, hogy a dokumentumkezelés területén milyen sokszínű feladatok várják a fejlesztőket, hogy nagyon sokunk életében hogyan jelennek ezek a megoldások, és, hogy milyen Közép-Európa egyik legnagyobb bankjának adatmigrációs projektjén dolgozni!

Az immáron öt országban jelen lévő Innodox vállalati tartalmak digitalizálásával, az ügymeneti és háttér munkafolyamatok automatizálásával, az adatok különböző rendszerek közti áramoltatásával és egy vállalat kimenő dokumentumainak automatizált előállításával foglalkozik. Te is biztos sűrűn találkozol olyan dologgal, aminek megszületéséhez hozzájárultak, például, amikor lekéred a számlakivonatot az internetbankodból, vagy amikor a nagyszüleid befizetik a jó öreg sárga csekket a postán.

„Baráti vagy családi környezetben, amikor megkérdezik tőlem, hogy mivel foglalkozik a cég, ahol dolgozom, az egyszerű válasz, hogy dokumentumkezeléssel. Ilyenkor rendszerint az a kérdés következik, – jogosan – hogy miért kell ennyit foglalkozni dokumentumokkal, ráadásul ennyi embernek, ennyi éven keresztül? Az itt végzett feladatok érdekessége és kihívása ennek a kérdésnek a megválaszolásában rejlik.” – árulta el az Innodox kollégája.

Benned is hasonló kérdések fogalmazódnak meg? Járjunk utána a válasznak!

Üzleti folyamatok, fejlesztés, üzemeltetés, BPM Engine, OCR…komplexebb, mint tűnik!

Ha egy dokumentum létrehozásáról beszélünk, egyszerűnek tűnik a feladat. Van egy kész sablon, vagy formanyomtatvány, amit valamilyen adatokból ki kell tölteni, és már kész is a dokumentum. Ugyanakkor, ha ehhez az egyszerű állapothoz hozzávesszük, hogy ugyanezt úgy kell végrehajtani, hogy közben segítjük a kitöltő személy munkáját, vezetjük a kezét, vagy épp egy szolgáltató összes ügyfelének teljesen automatikusan kell óránként több százezer, egymástól eltérő dokumentumot generálni, úgy talán már kevésbé kérdéses, vajon van-e kihívás dologban.

A dokumentumelőállítási területnek mi vagyunk a specialistái Magyarországon. Ez nem azt jelenti, hogy mások nem tudják megcsinálni, de ha igazi kihívással szembesül egy megrendelő e téren, akkor valószínűleg mi tudjuk azt a leghatékonyabban megválaszolni.”- mutatta be az Innodoxot a cég munkatársa.

Az Innodox munkatársa

Megoldásaik 3 nagy csoportba oszthatók, velük a teljes dokumentuméletciklust lefedik:

  1. a vállalatokhoz beérkező dokumentumok feldolgozásának támogatása. Gondolj csak bele, hogy egy nagyobb vállalat központi vagy ügyfélszolgálati címére hány email vagy levél érkezik naponta! Ezekből kihívás automatizáltan adatokat kinyerni! :)
  2. a szolgáltató vállalatok digitális működésének megteremtése: hatékonyabb, átláthatóbb és nyomon követhetőbb munkavégzést kialaktani, hogy az ügyfeleknek zökkenőmentesebb legyen a mindennapi ügyintézés
  3. a dokumentumok adatvezérelt előállítása: hogy például Te is időben megkaphasd a folyószámla értesítőt úgy, hogy ez csupán egy gombnyomás legyen az azt előállító vállalat számára

„Ezeknek a feladatoknak az elvégzéséhez több különböző technológia ismerete szükséges, és itt nem csak arra gondolok, hogy épp a Java vagy C++ nyelveket kell ismerni. Az egyes projektekben más és más kompetencia kap hangsúlyt, mind dokumentum menedzsment, mind szoftverfejlesztés/üzemeltetés szempontból, de minden esetben széles skálán mozognak az alkalmazott, speciális ismeretek.”  – világított rá az Innodox architektje.

Természetesen a munka jóval előrébb kezdődik, mint gondolnánk: a dokumentum menedzsment első és elengedhetetlen részét képezi az üzleti folyamatok felmérése, ami már önmagában nagy kihívásokat rejt. A felmért üzleti folyamatok implementálása kellően komplex ahhoz, hogy indokolják a BPM Engine alkalmazását. Az ehhez létrehozott szabványmodellekben az üzleti lépéseknek a leghangsúlyosabb része a dokumentumok kezelése, mely az Innodox szakterülete. Itt beszélhetünk létező dokumentumok feldolgozásáról, melyhez elengedhetetlen az ICR/OCR szaktudás, míg létrehozás esetén – mind a tömeges, mind interaktív szerkesztés során, – az egyes sablonok megtervezése igényel rutint és tapasztalatot az egyes Layout Engine-ek ismeretén felül.

Ez persze csak néhány példa a munkájuk során elengedhetetlen kompetenciákra. Sokat lehetne még beszélni akár az elektronikus aláírásról, nyomdaipari szaktudásról, komplex borítékoló algoritmusokról, de akár a nagy létszámú felhasználó vagy a keletkezett / feldolgozott dokumentumok sokszor elképzelhetetlen mennyiségéből fakadó próbatételekről. Azonban már ez is jól mutatja, hogy mennyire színes és kihívásokkal teli feladat tud lenni az a munka, ami egy-egy előállt dokumentum mögött van – legyen szó elektronikusról  vagy papíralapúról.

Ugye, mondtuk, hogy sokkal összetettebb, mint tűnik? :) És hogy milyen az Innodox-nál dolgozni?

Bonyolultból egyszerű, manuálisból automatizált, tapasztalatokból céges blog

„Nem ez az első munkahelyem, több olyan helyen is dolgoztam, ahol jól éreztem magam, de a legbefogadóbb, legközvetlenebb és legőszintébb csapattal itt találkoztam, és ebben több, utánam érkező kolléga is megerősített. A jelenség meglétét szerintem az bizonyítja a leginkább, hogy már a felvételi folyamat során is megtapasztaljuk mindezt, pedig a kiválasztás során mindössze néhány emberrel való pár óra eltöltéséről beszélünk. A közvetlen hangulat  és a nyílt kommunikáció azonban így is érződik.  Összességében azt mondanám, hogy aki szeretné jól érezni magát, az meg is tudja találni ennek a lehetőségét az Innodox-nál.” – folytatta a cég munkatársa.

Ez nem egy stock fotó: az Innodox kollégái a cég konyhájában kávézás közben :)

Emellett, aki náluk dolgozik, a technológiák széles garmadájával találkozhat: programozási nyelvek terén a klasszikus C++ és Java nyelvek mellett alkalmaznak keretrendszereket (Spring, Angular), BPM Engine-t (például Camunda) és Layout Engine-eket. Technológiai szempontból további lehetőségek nyílnak olyan eszközök megismerésére, mint a Saperion vagy az OnBase, de nem csak közvetlenül fejlesztői szaktudás szükséges. A projektek elkészüléséhez elengedhetetlen a DevOps és üzemeltetési feladatok ismerete is.  Utóbbi estén akár a saját belső rendszerükről, akár az ügyfélnél működő alkalmazásüzemeltetésről beszélhetünk.

„Egy tipikus szakmai kihívás maga az adatmigráció területe. Fokozatos migráció, teljes migráció? Nemrégiben fejeztünk be egy projektet Közép-Európa egyik legnagyobb bankja számára. Annak az adatmennyiségnek a migrációja, mely az ő korábbi archív rendszerükben felhalmozódott, több évbe került volna. Ezért mi egy olyan „hidat” hoztunk létre, amely képes volt benyúlni a régi rendszerbe, kivenni a titkosított dokumentumot, feloldani a titkosítását, és úgy megjeleníteni azt, mintha az új rendszerben lett volna archiválva.” – emelte ki egyik legnagyobb szakmai kihívásukat a közelmúltból az Innodox kollégája.

Szakmai ismereteiket, a számos projekt során összegyűjtött tapasztalataikat nem tartják magukban. :) Blogjukban mindezekről folyamatosan beszámolnak, így oldalukon olvashattok többek között az olyan érdekes témákról is, mint az alacsony kódú fejlesztési megközelítés, a kiberbiztosítások, vagy éppen az introvertált agilitás.

Ha legközelebb azt hallod, hogy dokumentumkezelés, érdemes arra gondolnod, hogy a területen végzett munka sokkal összetettebb, mint esetleg korábban gondoltad. Ha  pedig Full-stack Java fejlesztőként új kihívásokat keresel, nézz körül az Innodox háza táján! :)