Brutális és praktikus újdonságok: kedvenceink az idei Computex-ről

Egyéb Olvasási idő:2 perc

A gamereket célzó termékek között az Asus több fronton is szerepelt: amellett, hogy bemutatta saját, 200 Hz-en frissítő hajlított monitorát, az Nvidia is ő fejlesztés alatt álló Zephyrus gépén mutatta be a Max-Q-t, de erről kicsit később, most nézzük meg az előbb említett hajlított monitort. A 3440×1440 felbontású, 35 hüvelykes monitorban kvantumpontos kijelző lesz, és másodpercenként 200 képkocka megjelenítésére lesz képes. A ROG Swift PG35VQ modellből természetesen nem hiányozhat a NVIDIA G-Sync adaptív képfrissítési technológia, és a HDR-10 szabvány támogatása sem, vérbeli gamer monitorról lévén szó.

Kép forrása: Asus

A Max-Q, az Nvidia kezdeményezése abba az irányba mutat, hogy a játékokhoz szánt laptopok vékonyabbá, csendesebbé és hatékonyabbá váljanak. Az alapprobléma abból fakad, hogy a hűtési rendszer korlátozásai miatt a vékonyabb laptopokba eddig legfeljebb a középkategóriás GeForce GTX 1060-as videokártyát lehetett beépíteni, ezt a helyzetet szeretné megoldani az Nvidia a Max-Q segítségével.  Tulajdonképpen egy olyan követelményrendszerről beszélünk, aminek teljesítése esetén megoldható lesz a vállalat csúcstermékeinek vékonyabb laptopokba való beszerelése is.  A követelményrendszer lényege az, hogy a laptopokat egészen az alapoktól kezdve úgy kell megtervezni, hogy megfeleljen az Nvidia ajánlásainak: a lehető legjobb komponensekből kell felépíteni, beleértve a házat, a felhasznált chipseteket valamint az elektromos és a hűtési komponenseket is. A hardver mellett a szoftveres, WhisperMode-nak nevezett rész is fontos funkciót tölt be: a maximális teljesítmény mellett is lehetőséget nyújt olyan működésre, ami a hatékonyságot és a csendességet részesíti előnyben.

Kép forrása: Nvidia

Szintén a gamereknek szól a Corsair egyelőre még csak koncepciófázisban lévő, Zeus névre hallgató egér-egérpad kombinációja, amivel a vezeték nélküli egerek felé terelnék a játékosokat. Ők sok esetben azért használnak még mindig vezetékes egeret, mert nem merik kockáztatni azt, hogy egy tizedmásodpercen múljon a győzelem: a vezeték nélküli egerek esetén pedig könnyen előfordulhat, hogy hosszabb ideig tart, amíg a számítógép értelmezi a mozgásokat, kattintásokat (bár a Logitech legújabb vezeték nélküli egere, a G900 Chaos Spectrum a cég közleménye alapján még gyorsabb is, mint a korábbi vezetékes modellek). Egy igazán profi, minden áron győzni akaró gamer esetén még ennél is komolyabb félelem az, hogy épp egy kritikus pillanatban merül majd le az elem. A második problémára kínál megoldást a Zeus koncepció, hiszen az egérpad amellett, hogy megfelelő felületet kínál az egér precíz használatához, wireless Qi töltőként is működik, vagyis használat közben folyamatosan tölti az egér beépített akkuját. Az egérpadot a tervek szerint két USB kábellel kell majd a PC-hez csatlakoztatni, cserébe viszont bármilyen, a technológiát támogató eszközt (okostelefont, wireless fülhallgatót) is képes lesz majd tölteni.

Kép forrása: PCgamer.com

Nem csak a játékosok számára bizonyult izgalmasnak az idei Computex, hiszen több olyan újdonság is bemutatkozott, aminek a hétköznapibb felhasználók is örülhetnek:

A kisméretű PC-k közül az MSI nagyobb (és izmosabb) darabbal állt elő, ez a CUBI 3, egy monitorra szerelhető eszköz, amely szinte bármilyen típusú monitor hátuljára rögzíthető a monitorok falra függesztéséhez használt VESA furatokkal. Az augusztusban érkező termék ára és pontos hardveres konfigurációja még nem ismert, de a teljesen passzív hűtésnek köszönhetően az már biztos, hogy teljesen hangtalan lesz.

Kép forrása: tek.no

A másik, egészen konkrétan a bankkártyák méretét alig meghaladó PC az Inteltől érkezik majd, és Compute Card névre hallgat. Az alapötlet egy okos eszközökbe könnyen integrálható modul volt, hogy a termékek tervezése során a gyártóknak ne kelljen a számításokat végző hardverelemmel foglalkozniuk. Ehelyett az okostévébe, vagy épp hűtőbe egy Compute Card-ot elhelyezve megoldhatják a problémát. Emellett további előnye a megoldásnak, hogy az ilyen kártyát használó termékeket a tulajdonosaik könnyedén frissíthetik, ha újabb modellre cserélik a benne található PC-t. Valószínűleg nem kell sokat várni az első olyan eszközökre, amelyek használják majd a Compute Card-ot, hiszen az Intel a Computexen azt is bejelentette, hogy több gyártópartner (például a Dell, az LG és a Lenovo) is érdeklődik a termék iránt.

Kép forrása: Intel