Dokumentum migráció vállalati környezetben

Ti mondtátok Olvasási idő:1 perc

Dokumentum migráció

A cégünknél a Scrum Team feladata volt egy ismert hazai nagyvállalat portáljának megújítása, a projekt keretében az előző rendszerben tárolt dokumentumtár átemelése is feladat volt. Az adatszerkezetet, ahogyan komplexebb rendszereknél általában, ebben az esetben is adatbázisban tárolt adatok, például a mappaszerkezet leírói valamint a fájlokat dokumentumokká kiegészítő metaadat halmazok és a fájlrendszerben tárolt fájlok alkották.

Mielőtt beleugrottunk volna a fejlesztésbe, a Csapat a helyzet felmérésével és az infrastruktúra által is biztosított lehetőségek elemzésével kezdett.

Két migrációs alkalmazás fejlesztését jelöltük meg járható útnak:
  • kimenet előállítása a forrás alkalmazásban és felolvasó, import funkció a cél-rendszerben.
  • web service kliens fejlesztésével az érintett adatszerkezet átmásolása, melyhez a forrás rendszerben kész web service felület áll már rendelkezésre.

Természetesen a dokumentumtár sikeres migrációja üzletkritikus része volt a scope-nak, és mivel az új portálon a régivel azonos URL-eken kellett biztosítani a dokumentumok elérhetőségét, a kézzel történő áttöltés megszervezése nem volt opció, mert az azonosítóknak meg kellett maradni az adatbázisban.

Kézi feltöltés esetén új azonosítók jöttek volna létre, illetve természetesen meg lehetett volna oldani a kézi feltöltésnél is az azonosítók “örököltetését”, de senkit nem szerettünk volna az őrületbe kergetni a dokumentumadatok kézzel való frissítésével (és ezt többen meg is köszönték a hírek szerint).

Dokumentum migráció

Több szempontot is figyelembe kellett vennie a Csapatnak, de projektről lévén szó, rövid határidővel kellett a megoldást elkészíteni. (Ha jól sejtem, ez a szituáció többek számára ismerős lehet…)

Adottságként jelentkezett a munka során, hogy kizárólag a kapott teszt környezeteken lehetett tesztelni, azonban az elkészült migrációs alkalmazást a Megrendelőnél működő Üzemeltetésnek kellett futtatnia az éles környezeteken, így az eszköznek átadhatónak kellett lenni.

Ha te a fejlesztő csapatunk tagja lennél, milyen szempontokat vetnél fel és milyen megoldást választanál egy ilyen esetben? Nyilván ezerféle adottság befolyásolja a választást, örömmel vesszük, ha bővebben kifejted a választott megoldás miértjét, mikéntjét és a feltételezett körülményeket.

(Szerző: Lázár Gábor – Webtown)

Ha komplett megoldást javasolnál/írnál, azt ide küldd!

Ha érdekel a sorozat következő eleme, vagy többet szeretnél megtudni a szerzőről, kövesd a profilt és biztosan nem maradsz le róla.

[cegajanlo id=”webtown”]