Év IT Állása szavazás – Szakál József

Ti mondtátok Olvasási idő:2 perc

Év IT Állása

„Egy olyan nagy vállalatnál, mint az Audi Hungaria, még hat év után is van lehetőség újabb és újabb kihívásokat találni, ami különösen érdekes része ennek a szakmának.” – Szakál József, Audi Hungaria Zrt.

József a győri Audi gyár munkatársa, IT biztonsági szakemberként erősíti a csapatot immár hatodik éve. Annak idején a trainee programban kezdett el a cégnél dolgozni, amelyet kifejezetten a kiváló eredményekkel végző frissdiplomások számára kínált az Audi. A program részeként három havonta újabb területbe kaptak betekintést a benne résztvevők, ezáltal olyan komplex képet kaptak a vállalatról és az üzleti folyamatokról, amely széles körű rálátást ad és hosszú távon stabil alapot biztosít a karrierjüknek. József e program részeként eljutott Ingolstadtba, az Audi központjába is, ahol szintén három hónapot tölthetett el.

A kezdetektől az IT biztonság területe érdekelte, a program részeként pedig olyan strukturált problémák megoldása volt a feladata, amelyeknek köszönhetően – a tudatos kompeteciafejlesztéssel karöltve – előre is tudott lépni ebbe az irányba.

Jelenleg az a feladata, hogy folyamat- és technológia szintű megoldásokat definiáljon az információbiztonsági incidensek megelőzése és kezelése céljából. Elmondása szerint feladatban nincs hiány, elég csak a klasszikus spam e-mailekre gondolni, de az utóbbi évben előtérbe került zsarolóvírusok elleni védelem biztosításában is részt vesz.

Az Audi Hungaria esetén fontos azt is kiemelni, hogy az egyre inkább előtérbe kerülő IT biztonságot a cég megfelelő prioritással kezeli: vezetői szinten is megkapják a szükséges támogatást.

Ennek fontos része az is, hogy lépést tudjanak tartani a hackerek által használt technológiai újításokkal és a felismert sebezhetőségekkel, aminek érdekében József több olyan tréningen, képzésen is részt vett, ahol naprakészen tarthatja, vagy éppen tovább frissítheti, erősítheti a tudását.

Amellett, hogy a cég az ő képzésére sem sajnálja az energiát, szenior kollégaként sokszor mentorként is helyt kell állnia: a gyakornoki programban részt vevő fiatalok támogatása is fontos feladata, ahogy az is, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Győri Széchenyi István Egyetemmel való együttműködés részeként megvalósuló előadások során felkeltse a fiatalok érdeklődését az IT Security szakma iránt.

https://youtu.be/A2i2YK2x5fM

Mivel az IT biztonság folyamatosan fejlődő terület, a szabályok sem kőbe vésettek, a lényeg, hogy lépést tartsanak a fejlődéssel. Éppen ezért szükséges a kreativitás és az innovatív szemlélet is, hogy hatékony, de gazdaságos megoldásokat tudjanak biztosítani a vállalat számára.

A munka mellett természetesen a magánélet sem szorulhat háttérbe, ez pedig nem csak József, de a munkaadója számára is fontos szempont: lehetőséget biztosít a rugalmas munkaórákra, ahogy arra is, hogy szükség esetén otthonról dolgozzanak a kollégák. Ezáltal több szabadidő maradhat a munkán kívüli programokra, és a motiváció és a lojalitás is erősíthető a dolgozókban.

Az elért szakmai sikerek mellett adott a továbblépés lehetősége is, amit József a menedzsment irányában képzel el – ehhez folyamatosan építi a szükséges soft skilleket, és látja is a kínálkozó lehetőségeket, így hat év után is van terep a megújulásnak és az új kihívásoknak.

Amennyiben vezető szakértő kategóriában Szakál Józsefet tartod a legrelevánsabbnak az Év IT Állása címre, szavazz rá itt (határidő 2018. március 30.):

[totalpoll id=”2153″]

Visszalépés a főoldalra

Oszd meg Te is azokkal, akiknek adsz a véleményére!