Fogalomtár

IT specifikus kifejezések magyarázata

Az alábbiakban főterületek szerint csoportosítva találod meg egyes kifejezések, szakszavak rövid magyarázatát.

Adatbázisok, üzleti intelligencia, adatbányászat

Architektúra: Egy program vagy egy számítógépes rendszer szoftverarchitektúrája alatt értjük a program vagy számítógépes rendszer azon szerkezetét (struktúráját) vagy szerkezeteit, amelyek magukba foglalják a szoftverelemeket, ezek kívülről látható tulajdonságait és a közöttük fennálló kapcsolatokat.

ETL folyamat – Extract, Transform, Load (kivonat, átalakítás, betöltés): egy olyan általános eljárás, amikor egy vagy több forrásból adatokat másolunk egy másik olyan célrendszerbe, amely az adatokat a forrástól eltérően vagy más kontextusban képviseli, mint a forrás (Wikipédia)

OLAP adatmodellek: az OLAP (Online Analytical Processing) egy olyan technológia, amely a nagyméretű üzleti adatbázisok rendszerezéséhez és az üzleti intelligencia támogatásához használatos.

Performancia elemzés: célja a rendszer válaszidejének, sebességének, viselkedésének vizsgálata bizonyos típusú terhelés mellett.

Tárolt eljárások: SQL utasítások gyűjteménye, amely egy meghatározott feladatot valósít meg. Paraméterezhetőek, saját egyedi azonosító nevük van, és az adatbázisban lefordított formában eltárolásra kerülnek.

Triggerek: A trigger fő célja az adatok referencia integritásának megőrzése. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha az adatbázis megváltozik, mindig van lehetőség arra, hogy mindent vissza tudjunk hozni. A trigger egy tárolt eljárás, amely automatikusan elindul, amikor az adatokat egy személy vagy egy alkalmazásprogram megváltoztatja.

ERP / vállalatirányítási rendszerek

SAP HANA: memórialapú adatbázis, az SAP vállalat felhő alapú vállalatirányítási rendszer platformja, amely lehetővé teszi a valós-idejű adatanalízist és előrejelzést.

SAP modulok: az SAP vállalatirányítási rendszer különböző gazdasági, üzleti területeket lefedő elemei:

  • SAP BW – Business Data Warehouse: Adattárolási és jelentéstételi modul
  • SAP CO – Controlling modul
  • SAP CRM- Costumer Relationship: Ügyfélkapcsolat-kezelő modul
  • SAP FI – Financial Accounting: Pénzügyi modul
  • SAP HR – Human Resources- Emberi erőforrás gazdálkodás modul
  • SAP MM – Materials Management: Anyaggazdálkodás modul
  • SAP PP – Production Planning: Gyártástervezés modul (kifejezetten gyártó vállalatoknak)
  • SAP QM – Quality Management: Minőségmenedzsment modul
  • SAP SD – Sales and Distribition: Értékesítés és logisztika modul

A fentiek a legelterjedtebbek, de ezen kívül számos modul található az SAP-n belül, amelyet egy-egy speciálisabb vállalati terület vagy részterület számára fejlesztettek ki.

Fejlesztés

Agilis szoftverfejlesztés: leggyakrabban a hagyományos szoftverfejlesztési módszertannal, az ún. vízesés (waterfall) modellel állítják párhuzamba, illetve azzal szemben definiálják. Az agilis szoftverfejlesztés a szoftverfejlesztési módszerek egy csoportja, ahol a szoftverkövetelmények és a megoldások együttműködésen keresztül együtt fejlődnek az önszerveződő és keresztfunkcionális csapatok között. Ez elősegíti az alkalmazkodó tervezést, az evolúciós fejlesztést, korai szállítást, folytonos továbbfejlesztést és bátorít a változásokra adható gyors és rugalmas válaszokra. A leginkább elterjedt agilis módszertan a SCRUM.

Backend: a program felhasználótól távol eső vége, amelyet a felhasználók nem látnak, lényegében egy program háttérben futó elemeit takarja, az adatok feldolgozásának folyamatát írja le.

Continous Integration / Continuous Delivery (CI/CD): olyan módszertan a szoftverfejlesztésben, amely a folyamatos integrációt és a folyamatos szállítást egyesíti. S folyamatos integráció olyan fejlesztési gyakorlat, amelyben a fejlesztők a kódot naponta többször egy közös felületen integrálják, egyeztetik, így a kisebb változtatások is gyorsan elérhetővé válnak a csapat többi tagja számára. Az integrálást követően minden új kódrészlet ellenőrzésre kerül, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy korán felismerjék a problémákat és még az elején javítsák azokat, így időt nyerve és minimalizálva a javítandó kódok mennyiségét. A folyamatos szállítás olyan megközelítés, amelyben a csapatok biztosítják a rendszer gyors kiadhatóságát verziónként. (Wikipédia)

Frontend: egy program felhasználók számára látható része, egyszerűen megfogalmazva egy adott program kinézete, megjelenési módja.

Kliensoldali programozás: a webes alkalmazások fejlesztésének kétféle típusa van a kliens és a szerver oldali programozás. A kliens oldali programozás olyan programozási nyelv használatát jelenti, amelyet a felhasználó webböngészője hajt végre.

Kriptovaluták: A kriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Kriptográfiát (titkosítást) használ a tranzakciók biztonságossága érdekében. A kriptovaluták a digitális valuták egy részhalmazát képviselik, de besorolhatók az alternatív valuták vagy a virtuális valuták csoportjába is. A legtöbb kriptovaluta közös jellemzője a decentralizáció, azaz a központi felügyelet nélküli működés (hasonlóan az Internethez), melynek köszönhetően országhatárokon keresztüli fizetőeszközként lehet használni. (Wikipédia)

Peer-to-peer hálózatok: az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül.

Szerveroldali programozás: olyan számítógépes nyelvek használatát jelenti, amelyek végrehajtása a webszerveren történik. A kiterjedt szerver oldali programozást alkalmazó webes alkalmazásokra jó példát jelentenek az e-kereskedelmi oldalak.

Unit teszt: a szoftvernek csak egy kisebb komponensét vagy elemét teszteljük. Különböző teszt metódusokat írunk, amelyeket lefuttatva ellenőrizni tudjuk, hogy minden programegység megfelel-e a specifikációjának.

Hálózatok

Van olyan kifejezés, ami nem világos, nem érthető? Írd meg nekünk!

IT biztonság

Szkript: szkript névvel olyan rövid programok, amik gyakran egy-egy részfeladat automatizálására szolgálnak.

VPN: a virtuális magánhálózat (Virtual Private Network) egy nyilvános hálózaton keresztül kiterjeszti a helyi hálózatot.

IT projektmenedzsment

Agilis szoftverfejlesztés: ld. Fejlesztés alatt az oldalon

ITIL: Information Technology Infrastructure Library, egy informatikai rendszerek üzemeltetésére és fejlesztésére szolgáló módszertan, illetve ajánlás gyűjtemény neve. (Wikipédia)

IT üzemeltetés

Alkalmazásszerver: egy szoftverkeretrendszer, amely olyan környezetet biztosít, amelyben tetszőleges alkalmazások futhatnak, függetlenül attól, hogy mit is csinálnak. (Wikipédia)

Kliens: olyan számítógépek, amelyek egy hálózatban működnek.

Linux disztribúció: olyan összeállítás, mely egy felhasználásra kész Linux alapú operációs rendszert, és ahhoz tartozó, válogatott programokat tartalmazza. (Wikipédia)

Szerver: olyan (általában nagy teljesítményű) számítógépet vagy szoftvert jelent, ami más számítógépek számára a rajta tárolt vagy előállított adatok felhasználását, a hardver (például nyomtató, háttértárolók, processzor) erőforrások kihasználását, illetve más szolgáltatások elérését teszi lehetővé. (Wikipédia)

IT üzletközeli területek

Van olyan kifejezés, ami nem világos, nem érthető? Írd meg nekünk!

Tesztelés, szoftvertesztelés

Van olyan kifejezés, ami nem világos, nem érthető? Írd meg nekünk!