Google Summer of Code: mentorként és diákként az open source közösségben

Fejlesztés Olvasási idő:6 perc

Egyeseknek vonzó hívószó, mások számára még mindig inkább misztikum, egy valami azonban biztos: az open source megoldások az elmúlt években érezhetően egyre nagyobb figyelmet kaptak. A Google 2005 óta szervezi meg globális nyári programsorozatát, amelynek egyik nem titkolt célja ezen közösségek népszerűsítése.

Tekints be a kulisszák mögé a One Identity – Quest Hungary munkatársainak segítségével, akik a Google Summer of Code (GSoC) mentoraiként diákokkal ismertetik meg a nyílt forráskódú technológiákat, miközben saját projektjüknek is hozzáadott értéket teremtenek!

Kókai Péterrel (vezető fejlesztő) és Szakács Attilával (szenior fejlesztő) beszélgettünk a programban szerzett tapasztalataikról.

ITmap: Hogyan kerültetek a One Identity-hez, korábban foglalkoztok már open source megoldásokkal?

Kókai Péter: Egyetem után telekommunikációs területen kezdtem el dolgozni egy nagy multinál, ezzel párhuzamosan egyre jobban kinyílt a szemem az open source világra, így találkoztam cégünk elődjével, a Balabittel. Nagyon megtetszett a felvételi rendszerük, ami más volt, mint amivel korábban találkoztam: sokkal emberközelibb volt a folyamat, nem a klasszikus feleletválasztós szakmai tesztet kellett kitölteni, hanem kódolni kellett egy kis projektet, ami sokkal motiválóbb volt. Négy éve dolgozom itt, immáron vezető fejlesztőként támogatom a csapatot.

Szakács Attila: Én kicsit messzebbről indultam, ugyanis a BME-n végeztem mechatronikai mérnökként. Egy verseny keretében kerültem előző munkahelyemre szintén telekommunikációs szektorban, ahol megismerkedtem jelenlegi menedzseremmel. Amikor a One Identity-hez váltott, megkeresett, én pedig szívesen jöttem. Ebben komoly része volt annak, hogy olyan dolgokat ajánlott, amelyeket egy multinál nehéz megkapni. Nemrég léptettek elő szenior munkatárssá, korábban minimális ismereteim voltak az open source világról, de itt hamar rákaptam. :) Ennek az ismerkedésnek a része volt, hogy én is csatlakoztam a Google Summer of Code (GSoC) programhoz, amelyben kollégáim évek óta részt vettek.

ITmap: Mit érdemes tudni a GSoC-ről?

Kókai Péter, vezető fejlesztő, One Identity – Quest Hungary

Kókai Péter: A Google Summer of Code célja, hogy a – nagyrészt, de nem kizárólagosan –  programozást, mint karriert választó diákok megismerkedhessenek egy open source projekttel és annak a közösségével. Ebben a feladatban mind a Google, mind pedig a szervezetek, akik gondoznak nyílt forráskódú projektet, aktívan részt vesznek. A Google adja a kereteket, az egyes szervezetek – mint például a One Identity is –  pedig adják a projektet, a mentorálást. A jelentkezők amellett, hogy szakmai tapasztalatot szerezhetnek, amit egyébként később akár az önéletrajzban, akár publikus referenciaként is felhasználhatnak, megtapasztalhatják, milyen a nagy közönség előtt fejleszteni. Nem titkolt célja mind a Google-nek, mind az egyes szervezetnek, akik jelentkeznek, hogy olyan diákokat mentoráljanak, akik a közösség tagjává válnak, és a program kereten kívül is folytatják a munkát az adott projekten.

Mentorként: közösségi munka – munkaidőben

ITmap: Miért döntött úgy a One Identity, hogy szponzorként ő is részese lesz a programnak?

Szakács Attila: Egyrészt a már meglévő munkatársak fele motivációs eszközként remekül működik a GSoC, javítja a cég megítélését. Másrészt más világcégek mellett a mi nevünk is ott van, aminek marketing értéke jelentős. Harmadrészt diákokkal is meg tudjuk magunkat ismertetni világszinten, és népszerűsíteni tudjuk az open source projekteket.

ITmap: Hogyan működik a program?

Szakács_Attila
Szakács Attila, szenior fejlesztő, One Identity – Quest Hungary

Szakács Attila: Február-március környékén kell regisztrálni a projekteket, amelyekkel részt szeretnénk venni az adott évi programban. Ezeket a Google elbírálja, majd a mentoráltak fele elérhetővé teszi őket: a hallgatók választják ki, hogy melyik érdekli őket, majd többnyire e-mailben felveszik velünk a kapcsolatot. A jelentkezők kezdetnek egy, az adott projekthez szorosan kötődő, kisebb léptékű feladatot kapnak. Ezáltal közelebbről megismerkednek munkamódszereinkkel, illetve, ha egy projektre több mentorált jelentkezik, akkor némi versenyhelyzetet is teremt. Ezt követően a leendő mentoráltak egy tervet készítenek arra vonatkozóan, hogy hogyan képzelik el a projektfeladat megvalósítását, hogyan oldanák meg az adott problémát, hogyan haladnának. Ezeket értékelve, illetve a korábban megoldott feladataik alapján választjuk ki azt, vagy azokat, akikkel együtt szeretnénk működni. A One Identity-nél munkaidőnk 20%-ában saját magunk által kezdeményezett feladatokon dolgozhatunk, a GSoC-n való mentor szerep is ehhez a kerethez adódik, de a szabadidőnkből is teszünk hozzá. Egy évben akár több projektet is indítunk, ebből a szempontból a 2014-2016 közötti időszak volt a csúcs, amikor is 4-5 projekttel is jelen voltunk.

ITmap: Honnan érkeznek a diákok a programba, és melyek a közös munka alapjai?

Kókai Péter: Lényegében a világ bármelyik részéről: Amerika, Ázsia, és természetesen európaiak is szép számmal akadnak. Az open source világ eleve egy globális közösség, így például az olyan kérdések, mint az időeltolódás a mindennapok része. Természetesen egy indiai résztvevővel sokkal nehezebb időpontot egyeztetni, de a mentoráltak szempontjából ennek pozitív hozadéka is van: megtapasztalják, hogy milyen, amikor nem kapnak azonnal választ, ami később előnyükre válhat problémamegoldás, kreativitás és nem utolsósorban türelem szempontjából. Volt olyan diákunk, akivel csak e-mailben tartottuk a kapcsolatot, mégis jól működött. A program három hónapja alatt legalább 20 órát kell az adott feladaton dolgoznia a hallgatónak, az ütemezést a mentor és a mentorált közösen osztja be. A végső célunk az, hogy a közös munka során motiválttá tegyük a diákot az adott projekt irányába úgy, hogy az open source közösségnek is részese maradjon. A diákok a GSoC ideje alatt bizonyos mértékű juttatást kapnak a Google-től, de az egyéni elköteleződés nagyon hangsúlyos.

Szakács Attila: A GSoC-s mentori szerep sokban különbözik egy munkahelyi helyzettől, hiszen míg utóbbi esetében napi 8 órában ott vagyunk, sokkal több idő jut az ismerkedésre, a közös munka kialakítására, a program fix ideje miatt más jellegű az együttműködés, sokkal célirányosabb a munka.

ITmap: Hogyan zajlik a diákok értékelése, és mi történik, ha valaki nem teljesít jól?

Kókai Péter: A program nagyjából féltávján és a végén is értékeljük egymás munkáját a mentorálttal, nagyon fontos, hogy kétirányú folyamatról van szó. Ha az látszik, hogy nem a megfelelő ütemben, vagy nem jó irányba halad a munka, a mentor féltávon kimondhatja, hogy az adott projekt nem lesz sikeres, ez esetben félbeszakad a program. A Google is azt támogatja, hogy minél korábbi fázisban ki legyen mondva, ha valami nem fog teljesülni. A mentoráltak a program végén egy publikusan elérhető oldalon mutatják be projektjük célját, az elért eredményeket. Fontos látni, hogy egy feladat sikeressége több esetben külső tényezőkön is múlhat, csak, hogy a közelmúltból hozzak egy példát: volt diák, aki sajnos COVID-os lett, és nem tudott elegendő időt szánni a projektre, holott a hajlandóság megvolt benne, de mégis félidő előtt le kellett zárni az együttműködést.

Szakács Attila: A mentoroknak van egy saját levelezőlistájuk, ahol kérdezhetünk egymástól, megoszthatjuk tapasztalatainkat, nehéz helyzetekben tanácsot kérhetünk. Ha csak az ide érkezett kommenteket olvassa valaki, már abból rengeteget lehet tanulni. Ha sikeresen zárul egy projekt, a végeredmény bekerül az open source termékbe, de nem kizárólagosan termékhez kapcsolódó feladatok vannak: volt olyan évünk, amikor a fejlesztői dokumentáció javítása volt a cél.

ITmap: Hogyan választjátok ki a projektet, amellyel egy adott évben részt vesztek a programon?

Szakács Attila: Ahogy már említettem, a One Identity-nél munkaidőnk egy részében saját kezdeményezésű projekteken dolgozunk, a péntekeket ezen önálló fejlesztésekkel töltjük. Így mindenkinek van egy feladat listája, amelyen olyan teendők vannak, amelyekkel szívesen foglalkozik. Ezek lehetnek összetettebb, de kevésbé komplex feladatok is, a lényeg, hogy kapcsolódjanak az éppen aktuális tevékenységeinkhez. Erről a listáról szoktam olyan pontokat választani, amelyeket diákokkal is szívesen végig viszek, amelyek viszont adott időpillanatban biztosan nem kritikusak.

Mentoráltként: publikus referencia – pályakezdőként

ITmap: Meséljetek az open source community-ről: miért jó a részese lenni, illetve a GSoC hogyan formálja a közösséget?

Kókai Péter: Az open source megoldások nagyon közel tudják hozni a fejlesztőket és a felhasználókat. Lényegében bárki be tud hozni egy olyan új szemléletet, amellyel nőhet a termék értéke, és amire korábban még senki nem gondolt. A teljes community tudása benne van egy termékben, így előjöhetnek olyan hibák, de fejlesztési lehetőségek is, amelyek korábban nem kerültek elő. A különböző Linux disztribúciók sajátosságai is nagyobb figyelmet kaphatnak a közösség tagjai által. Lényegében olyan ez, mintha lenne egy globális projektcsapatod, ahova mindenki bedobhatja elképzeléseit, ötleteit, a termék jobbá tételét szem előtt tartva. Fejlesztőként több szempontból is motiváló mindez: folyamatosan bővülnek ismereteink, új szemléletmódokat ismerünk meg, ezáltal termékismeretünk is mélyül. Végül nagyon jó dolog az, ha a közösség tagjaként megírsz egy funkcionalitást, ami rövid időn belül meg is jelenik, Téged pedig jó érzéssel tölt el, hogy Te világítottál rá a hiányosságokra.

Szakács Attila: A GSoC-n minden évben van egy rendezvény, ami kifejezetten a mentoroknak szól. 2019-ben Péterrel ketten vettünk részt ezen Németországban, és mondhatni meglepetésként ért minket, hogy más magyar résztvevőkkel is találkoztunk, és kiderült, hogy ők is dolgoztak már a syslog-ng-vel, amelyhez 2020-as projektünk is kapcsolódott. Ezek a találkozások mindig nagyon jó alkalmat adnak a szakmai eszmecserére.

ITmap: Milyen ismertebb vállalatok vesznek még részt a programon?

Szakács Attila: Nagyságrendileg 200 organizáció képviselteti magát, közel 1000 projekttel. A nagyobbak közöl a Linux Foundation-t, a Git-et, a GitLab-ot, a Python Foundation-t, a FreeDSB-t, a Debian-t emelném ki.

ITmap: Mi a GSoC legfőbb hozadéka a mentoráltak számára?

Kókai Péter: Amennyiben sikerrel zárnak egy projektet, kapnak egy publikus referenciát, amit be tudnak mutatni, demonstrálni tudják, hogy milyen minőségű munkát végeznek, ami nagy pozitívum lehet egy kiválasztási folyamatban. Másrészt megismerik az open source közösség működésének alapjait, megtapasztalhatják, hogy saját maguk is részt vehetnek bármilyen nyílt forráskódú projektben, megérezhetik a közösség mentalitásának ízét.

ITmap: Mi a tapasztalatotok, mennyire ismert a program, illetve maga az open source megoldások itthon?

Kókai Péter: Őszintén szólva túl sok magyarral nem találkoztam több éves mentori tevékenységem során. Itthon minden bizonnyal csak egy igen szűk réteg előtt ismert a GSoC, így egyértelmű, hogy igény és szükség is van az open source projektek népszerűsítésére.

ITmap: Nektek személyesen mit adott, hogy mentorként évek óta részt vesztek a programban?

Kókai Péter: Egy olyan programról van szó, amelyből tényleg minden résztvevő profitálhat: nem csak szakmailag, de mentorként is fejlődhetek, emellett nagyon jó érzés az open source közösség népszerűsítésének egyik zászlóshajóján ülni.

Szakács Attila: Minden új kollégánk egy mentor támogatásával kezdi One Identity-s pályafutását. Amikor én voltam kezdő, számomra ez nagyon sokat jelentett, és sokat is adott. Ebből szerettem volna visszaadni másoknak is, és nagyon örülök, hogy a cégnél erre ilyen formában is lehetőségem van, így nem volt kérdés számomra a csatlakozás.

Szívesen éleznéd mentori képességeidet? Érdekel az open source világ? A One Identity – Quest Hungarynál mindennek részese lehetsz Budapesten és Veszprémben is!