„Hányfélék az IT-sok?” – Interjúsorozat az NNG-től

Ti mondtátok Olvasási idő:3 perc

NNG navigációs eszköz

2. rész: Interjú az NNG külföldi mérnökével

Jonathan Carey Rush – Namíbiából költözött Budapestre, 2017 óta dolgozik az NNG budapesti irodájában, mint a TWREQ Team mérnöke.

Milyen meghatározó kulturális különbségekkel kellett szembenézned, amikor Magyarországon kezdtél el dolgozni?

2017 júliusában kezdtem az NNG-nél, januárban költöztem ide, ide nősültem. Azelőtt sosem dolgoztam az IT szektorban, ez az első IT-s állásom. Korábban geodéta voltam, szóval ez elég nagy változást jelentett önmagában. Nagyon örülök, hogy a vezetőim megadták a lehetőséget, hogy váltsak az IT szektorra. Talán nem a kulturális különbségek, hanem a nyelvi kérdések azok, amik kisebb fennakadásokat okoztak számomra, időnként még okoznak is. Általánosságban mondható, hogy a munkanyelv az angol, de a mindennapi kommunikáció egy része magyar, és vannak olyan régebbi dokumentációk is, amelyek magyar nyelven készültek, így a kollégáknak időnként fordítani kell számomra, de ez belefér. A legtöbb ember jól beszél angolul, így ez sem igazán nagy gond.

Milyen kihívások vártak a mindennapi életben?

Ami a mindennapi életemet illeti, a város, ahol élek, jóval nagyobb, mint a korábbi lakhelyem, ez nagy különbség. Az IT szektor nagyon gyorsan változó terület, ez erőt próbáló, de élvezettel nézek szembe a kihívásokkal. A helyi szakemberek nemcsak nagyon kedvesek, de a munkastílusuk is rendkívül professzionális, ennek is köszönhető, hogy egyértelműen nagyon élvezem az itteni csapatmunkát.

Ami a vezetői stílust illeti, mik a tapasztalataid?

A vezetői stílus itt sokkal nyitottabb és átláthatóbb, például Szegeden a csapatvezetőink a csapattagok mellett ülnek; én jóval nyitottabbnak érzem őket, mint a korábbi vezetőimet otthon. Az én korábbi munkahelyeimet e tekintetben az ajtók mögött rejtőzködő vezetők és hasonló élmények jellemezték.

Mi a helyzet a kommunikációs stílussal és a csapatmunkában tapasztaltakkal?

A csapatom tagjai igazi kozmopoliták, ez annak köszönhető, hogy dolgoztak más országokban, mind beszélnek angolul, így nekem igazán nem volt nehéz beilleszkedni.

Milyen szakmai indokok szóltak amellett, hogy erre a budapesti IT cégre essen a választásod?

Az NNG-t azért választottam, mert geográfiai, térkép-alapú tevékenységet láttam benne. Ebben otthon voltam, persze az IT szektorban ez nem teljesen azt jelentette számomra, mint a korábbiakban.

Interjú az NNG külföldi mérnökével
Jonathan Carey Rush – az NNG TWREQ Team mérnöke

Külföldiként milyen nehézségekkel kell szembenézned az NNG-ben? A napi feladataid nagyon megváltoztak?

Az egyetlen nehézséget a nyelvi problémák okozták, néhányan nem beszélnek olyan jól angolul, ez néha megnehezítette a dolgomat, de ezen kívül nem tudnék semmilyen más nehézséget felsorolni. A napi feladataim nagyon megváltoztak, ez gyakorlatilag pályamódosítás volt a részemről. Korábban terepen dolgoztam, most irodai munkát végzek.

Mi a különbség a szülőhazádban működő és a magyar IT szektor között?

Az IT szektor gyakorlatilag nem létezik ott, ahonnan én jöttem. Hatalmas a különbség, persze van IT szektor ott is, de nem beszélhetünk fejlesztői szektorról, csak általános szolgáltatásokról, mint például a banki szolgáltatások és társaik. Igen nagy a különbség. Ott nincs igazi start-up kultúra, itt pedig virulnak a start-upok.

Hogyan támogatnak a kollégáid?

Amikor csatlakoztam, az orientációs program keretében egy mentort biztosított mellém az NNG. Egy új területen időnként rögös volt az út, de mindig volt szakmai segítségem. A kollégáim korábban nem voltak rászorulva arra, hogy egymás között angolul beszéljenek, így ők is örültek a lehetőségnek, hogy van kivel gyakorolni, elmélyíteni a nyelvtudásukat. Azóta fordult a kocka, most már ők forszírozzák, hogy beszéljek magyarul, de egyelőre még sokkal többet értek, mint amennyit beszélni tudok. Az itteni nyelvtanfolyam segít abban, hogy a magyar nyelv elsajátításában is fejlődhessek. Otthon is angolul beszélünk, a magyar kétségtelenül nem a legkönnyebb nyelvek egyike, de szépen haladok. A csapatom jó az önállóan megtervezett szabadidős tevékenységekben, rengeteg csapattúrán vettünk így részt. Ha volt ötletünk, a cég mellé állt, finanszírozta.

Mire jut időd a munka mellett?

Leginkább a közlekedésre; a város peremén, a XVII. kerületben lakom, tömegközlekedéssel járok be. Budapest igazi metropolisz, nagyon tetszik a közlekedés rendszere. Amikor ide költöztem sokan panaszkodtak a budapesti közlekedésre, de nekem szinte kizárólag jó tapasztalataim voltak. Hetente kétszer vívni járok, sportra mindig jut időm. A maradék időmet leginkább az ingatlanunk felújítása, a tervezéssel járó elfoglaltságok teszik ki mostanában. Igyekszem persze kiélvezni azt is, hogy ebben a városban állandóan történik valami, rengeteg a program, egyfajta állandó fesztiválhangulat jellemzi, a benne élő emberekkel együtt, akiket általánosságban véve nagyon barátságosnak találok.

Jó szívvel ajánlanád az NNG budapesti irodáját külföldi munkavállalóknak?

Egyértelműen, kiváltképpen az IT szektorban mozgóknak; az emberek itt nagyon értékelik a sokszínűséget, esetemben leginkább azt, hogy egy külföldi érkezése a csapatba arra sarkallja őket, hogy folyamatosan gyakorolhassák az idegen nyelv magas szintű használatát.