Három technológiai megoldás, ami szárnyalhat a járvány alatt és után

Jövő Olvasási idő:2 perc

technológia

A forgatókönyvek között vannak optimisták és kevésbé pozitívak, az viszont biztos, hogy a technológiai szektor sem fog érintetlen maradni. A legnagyobb indiai IT szolgáltató cégek (Tata, Infosys) is komolyabbb visszaeséssel számolnak, múlt héten pedig már a Facebook és a Twitter nyilatkozatai és eredményei sem a túlzott optimizmust támasztották alá.

Ezzel szemben természetesen azok a vállalatok, akiknek a termékei az online kommunikációt segítik elő, biztos árbevétel-növekedést könyvelhetnek el- legalábbis az adott szegmensben (Zoom, Slack, GoToMyPC, Zoho Remotely, Microsoft Office365).

Számos olyan téma, terület van, amelyek már az elmúlt években is nagyobb figyelmet kaptak a technológiai, informatikai megoldások közül. Melyek azok, amelyek kapcsán jó eséllyel lehet azzal számolni, hogy a járvány miatt még nagyobb fókuszba fognak kerülni?

1. 5G-t az orvosoknak!

Két olyan terület biztosan van, ahol más-más okokból, de kritikussá lépett elő az elérhető legjobb hálózat megléte:

  • Gyógyítás: létező és valós igény lépett fel arra, hogy az orvosok akár a távolból is képesek legyenek a betegségek megállapítására. Januárban Kínában két tech cég, a ZTE és a China Telecom létrehozott egy 5G alapú rendszert, amely lehetővé tette a távoli konzultációt és a vírus diagnózisának felállítását 27 kórház között. Mindezt a korábbi megoldásokkal nem lehetett volna kivitelezni. 
  • Online meetingek: tudjuk, milyen az, amikor hol van, hol nincs wifi. Az online meetingeket lehetővé tévő tooloktól rengeteg vállalat függ jelen helyzetben, és sokan csak most ismerik fel igazán ezek hatékonyságát, használhatóságát. Az 5G ténylegesen valós idejű és “szakadásmentes” kommunikációt tesz lehetővé, amire most sokan vágynak.

A fentiek minden bizonnyal nagy lökést adnak a hálózat gyorsabb fejlesztésének és bevezetésének.

2. Virtuális valóságot a munkavállalóknak!

Több vállalatnál a virtuális valóság már most a munkavállalók képzésének egyik bevált eszköze, de a jelenlegi helyzet arra ösztönözhet, hogy még inkább, illetve még szélesebb körben kezdjék el alkalmazni a megoldást. Egy, a virtuális valósághoz kapcsolódó felmérésben az abban résztvevő vállalatok 49%-a nyilatkozott úgy, hogy már beépítette, vagy 1-2 éven belül szeretné beépíteni a VR-t a munkatársak képzésébe.

Olyan területeken is be lehet vetni mindezt, ahol korábban feltétlenül szükség volt a fizikai jelenlétre, ahhoz hogy az érintettek elsajátítsák az ismereteket: például egy mérnök VR segítségével meg tudja tanulni, hogyan kell megjavítani az elromlott berendezéseket. De prototípus ötleket is meg lehet osztani VR segítségével, ami ezekben az időkben, amikor a fél világ otthon van, nagyban előre lendítheti a fejlesztéseket.

3. Okos város alapú megoldásokat a világnak!

Világszerte használják a smart city elvekre épülő megoldásokat a vírushelyzet alatt: Kínában olyan szenzorral ellátott drónt vetettek be, ami kiszűri a lázas járókelőket. Az ausztrál kormány olyan chatbotot népszerűsít, ami megelőzi a hamis információk terjedését. Dél-Koreában pedig olyan appot fejlesztettek, ami lehetővé teszi a hatósági  karanténban lévőknek, hogy egyeztessenek az orvosokkal, hatósággal, szociális munkásokkal fizikai és mentális állapotukról. 

A smart city megoldások mindegyike azzal a céllal kel életre, hogy támogassák egy város mindennapi működését. Mindezek a fejlesztések krízis és válság esetén azonban az állami feladatok szolgálatába is állíthathatók, ahogy a mostani helyzet is mutatja. Ha hosszabb távon is működőképesek, és bebizonyosodik, hogy valóban segíthetnek pandémia idején, biztosan fel fog gyorsulni a megoldások fejlesztése, gyakorlati bevezetésük. A Business Insider amerikai üzleti lap felmérése alapján a smart city koncepcióra költött összegek drasztikusan emelkedni fognak az elkövetkezendő 5 évben:

Annual Smart City Invertment

A fentiek kitűnően szemléltetik, hogy a technológia hatékonyan a vírus legyőzésének szolgálatába állítható – hatalmas potenciállal. A jövőben az ilyen jellegű megoldások világszerte kiemelt figyelmet fognak kapni.

Te is szívesen dolgoznál hasonló projekteken? Nézz körül rendszeresen az IThon.info-n lévő cégek között!

Ne felejtsd el, hogy az IThon.info-n több cégről és képzésről is találsz információt! Kövess minket a FacebookLinkedin és Instagram oldalunkon is, hogy ne maradj le semmiről!