Három versenyző, három győztes, három újrainduló

Egyéb Olvasási idő:2 perc

II. Országos IT Megmérettetés

Van, aki majdnemhogy juniorként, van, aki szenior szakemberként nyerte meg tavaly kategóriáját. Azon kívül, hogy mindenkit maguk mögé utasítottak még valami közös bennük: lelkesedésük, tanulási vágyuk, szakmájuk szeretete.

Török Zoltán, a PHP programozás, Ozsvárt Károly, a .NET programozás C# nyelven, Takács László, az Android programozás kategória tavalyi győztese osztotta meg velünk élményeit a versennyel kapcsolatosan.

Milyennek ítélitek meg a tavalyi versenyt, miért indultatok, mi tetszett benne?

Török Zoltán: Úgy gondoltam, hogy miért ne próbálnám ki magamat, így olyan kategóriákban is elindultam, amelyek nem feltétlenül az erősségeim. Összesen 8-10-et kezdtem el, de a végére leginkább a PHP-ra koncentráltam. Ez egyébként számomra egy hobbi, nem ezzel a programnyelvvel dolgozom. Pozitív volt, hogy lényegében bármikor meg lehetett csinálni a feladatok nagy részét.

Török Zoltán Dániel
Török Zoltán Dániel, az I. Országos IT Megmérettetés Php programozás kategória győztese

Ozsvárt Károly: Egyik munkatársam hívta fel a versenyre a figyelmemet, mivel nem igazán van hasonló jellegű lehetőség, nem sokat gondolkodtam az induláson. Szimpatikus volt, hogy nem kellett túl sok időt a feladatokra fordítani.

Takács László: Számomra elsősorban az Android kategória kérdései tetszettek: nagyon jó volt, hogy lényegében a termék teljes életciklusát lefedték a feladatok, nem csak a fejlesztéshez kapcsolódtak. Az iOS kategóriával már nem voltam ennyire elégedett, leginkább a swift nyelvre vonatkoztak a kérdések, közel sem volt olyan széleskörű, mint a másik mobilfejlesztési kategóriánál. Talán idén ez változik. :)

Mit profitáltál a versenyen való részvételből, a kategória megnyeréséből?

Török Zoltán: Tavaly fejeztem be a mesterképzést, azóta kevesebbet foglalkoztam tanulással. A sok kategóriában való indulás azonban meghozta a kedvemet, hogy megint jobban elmélyedjek pár olyan dologban, amiben kevesebb ismerettel rendelkezem. A nyereményt iOS képzésre fogom fordítani, mivel a mobilfejlesztés is nagyon érdekel.

Ozsvárt Károly: Amikor a jelenlegi munkahelyemen voltam interjún, elmondtam, hogy megnyertem a versenyt. Bár nem tudom, hogy ez végül mennyire számított, de rögtön az interjú után közölték is, hogy szívesen dolgoznának velem. :)

Ozsvárt Károly
Ozsvárt Károly, az I. Országos IT Megmérettetés .NET Fejlesztés C# nyelven kategória győztese

Takács László: Az ismertségi körömben nagyobb elismerést kaptam, és természetesen a munkahelyemen is nagyon pozitív volt a győzelem megítélése.

Idén újraindulsz, illetve mit üzennél azoknak, akik még gondolkodnak azon, hogy nevezzenek-e?

Török Zoltán: Természetesen, 5-10 kategóriában megint kipróbálom magam, de természetesen a PHP-tól tartok leginkább. :) Az idei változások még jobbá teszik majd a versenyt, senki ne hezitáljon, heti 10-20 perc nem nagy dolog, akár a munkában, akár a suliban is beleférhet. A verseny által jól szinten lehet tartani a tudást, például a C++ kategóriában több olyan feature-t megismerhettem, amivel korábban nem találkoztam.

Ozsvárt Károly: Bár egy darabig gondolkodtam, de végül jelentkeztem. Ehhez hozzájárult az is, hogy idén javul a feladatok megoldásának időbeosztása is. A tavalyi feladatok nem voltak nehezek, szinttől függetlenül érdemes mindenkinek megpróbálnia, hiszen mindenki kap egy visszajelzést arról, hogy az adott témakörben hol tart, mi az, ami jól megy, mi az, ami kevésbé.

Takács László: Kifejezetten megfogott az idei versenyben, hogy az egyes kategóriákhoz lesz egy háttártörténet, nagyon kíváncsi vagyok erre, így természetesen indulok. Tavaly egy prémium minőségű androidos okosórát nyertem, amit megmondom őszintén, először nem is akartam átvenni, mivel iPhone-m van, de végül nem bántam meg, hogy így döntöttem, sőt. :) Ma már a mindennapjaim része az eszköz, rengeteg hasznos funkciója van.

Takács László
Takács László, az I. Országos IT Megmérettetés Android programozás kategória győztese

Bár nagy a csábítás arra, hogy valaki csaljon, mindenkinek azt üzenem, hogy semmi értelme, hiszen se nyerni, se veszíteni nem lehet annyit, hogy ne a valódi tudásunkat mutassuk meg.