Hiány ide, vagy oda – van, ahova nem vagy elég jó!

Egyéb Olvasási idő:1 perc

Megfordult a trend, kevésbé a munkáltatók, sokkal inkább a munkavállalók választanak. Nagy fába vágja a fejszéjét, aki ezzel a trenddel szembe megy…

Bár szinte már nagyítóval kell keresni, mégis lehet találni olyan vállalatot, ahol a hiány ellenére nagyon komoly technikai és személyiségbeli szűrőn kell átesniük a “pályázóknak”. Nem titkoltan csak a valóban profikat keresik, és maga a kiválasztás is profin működik: az objektív szakmai tudásfelmérést korrekt, pontos és részletes visszajelzés követ az esetleges elutasítás miértjéről, rávilágítva a konkrét hiányosságokra. Nincs köntörfalazás, hiába gondolja magát nagyágyúnak  valaki, vagy érzi úgy, hogy a jelenlegi helyzetben több mindent megengedhet magának, aki nem üti meg vagy a technikai vagy a személyiségbeli követelményeket, nincs helye a cég életében.

Ilyen igazodási pontként szokták emlegetni a Tresorit értékelőrendszerét (főleg C++ vagy IT biztonság területén), vagy a kisebb létszámú, de nagy szakmai megbecsülésnek örvendő Webtown-t JAVA és PHP területen.

HR

Amikor a csapból is az folyik, hogy mekkora a hiány, és, hogy szinte már bármit megtesznek a vállalatok, hogy magukhoz csábítsák a szakembereket, bizony nem könnyű azt képviselni, hogy van, aki így sem elég jó számukra.

Míg vannak, akik kifejezetten hálásak az őszinte visszajelzésért, mások durcás kisgyerekké válva elkezdik szidni a vállalatot: valójában az ott dolgozók nem értenek semmihez, elavult a technológia, a módszertan, különben is, legalább tíz másik helyről van ajánlatom, és egyébként is, mit képzelnek.

Tetszik vagy nem, az igazság azonban az, hogyha valaki hiányszakmában dolgozik, még nem jelenti azt, hogy bárhova megfelel, vagy, hogy valóban magas szintű a tudása.

Számodra inkább pozitív, vagy inkább negatív, ha egy cégnek híresen magasak az elvárásai és manapság is nehéz bekerülni hozzájuk?

Vannak olyan vállalatok is, akik bár szintén csak a legjobbakat keresik, mégis éppenhogy elérik az átlagot fizetésben, esetleg valamivel alatta is vannak. Többen kissé magas lóról beszélve csak legyintenek, miért is szentelnének figyelmet az ilyeneknek, amikor húsz másik áll értük sorba- lényegesen vonzóbb fizetési ígérettel. A helyzet furcsasága az, hogy éppen ezek a cégek szórják ki leginkább a hasonló hozzáállással rendelkezőket. Nekik minden szempontból a legjobbak kellenek, és azokat keresik, akik még tudják, hogy mit jelent a munka iránti alázat, vagy a tanulás iránti vágy.

Téged mi motivál jobban: a magas fizetés, vagy, ha felvesznek egy olyan helyre, ahol köztudottan nagyon magasak az elvárások, és csak a legjobbak kerülhetnek be?

Vállalat legyen a talpán, aki a mostani helyzetben mind a két fél igényeinek minden tekintetben meg tud felelni. A nagyon szigorú, ámde korrekt kiválasztási rendszer ezt hivatott segíteni.

Így kinek jó, kinek rossz hír, de tény, hogy vannak még olyan vállalatok, akik meg merik fordítani a jelenlegi trendet: először ők választanak.

Te ismersz olyan céget, akik azzal növelték ismertségüket, hogy nagyon nehéz hozzájuk bekerülni? Ismersz esetleg olyan céget, akinek a kiválasztási és értékelő rendszere egyfajta igazodási pont a szakmában? Írj üzenetet, vagy kommentet Facebookon!