Hogyan fogadták a magyar AR/VR terméket a CES-en?

Események Olvasási idő:2 perc

Mi is az a CES?

A világ legnagyobb tech-kiállítását valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk. Az IT-szakemberek mellett az átlagos felhasználók is vigyázó tekintetüket Las Vegasra vetik ebben az időszakban, hiszen rengeteg olyan újdonságot mutatnak itt be, ami előbb-utóbb megjelenik a boltokban, mindennapjainkban is. Fontosságát és nagyságát a számok is jól mutatják: 2019-ben 4400 cég mutatta meg, hogy mit tud, a kiállítás 2 508 382 négyzetméteren terült el, és 182 000 látogató volt rá kíváncsi 3 nap alatt.

Az összes, bemutatott újdonságot felsorolni képtelenség is lenne, de a legnépszerűbbek között egyértelműen ott volt az LG feltekerhetős tévéje, a Royole és a Samsung hajlítható telefonja, az LG házi sörfőzője, vagy az “élőben photoshoppoló” sminkelőgép.

Bár a CES egyértelműen a nagyobb cégek „játszótere”, ez nem jelenti azt, hogy kisebb vállalkozások ne jelenhetnének meg, hogy bemutassák újdonságaikat. A magyarok közül ott volt az NNG, az Almitove, a Dobox, a GPS Tuner, a Safeskin és a Grepton – tőlük két fejlesztővel sikerült egy rövid interjút készítenünk a CES-es élményeikről.

Surányi Balázst és Vajna Pétert kérdeztük arról, hogy milyen érzés volt a világ legnagyobb kiállításán képviselni a cégüket.

IThon.info: Hogyan kerültetek a CES-re?

Balázs: Egy pályázat keretein belül vettünk részt egy holografikus gyengeáramú- és épületgépészeti és infrastruktúra-vizualizációs IoT felügyeleti rendszer fejlesztésében.  Ennek a pályázatnak a része volt, hogy megmutassuk a terméket egy külföldi kiállításon is, és egyértelműen a CES volt erre a legjobb terep. Mivel a nagy cégekhez képest valamivel szűkösebb, pályázati keretből gazdálkodhattunk, ezért a felkészülés viszonylag egyszerű volt, nem volt hatalmas stand, vagy bonyolult technika. Igazából többet foglalkoztunk azzal, hogy milyen repülővel megyünk, és hol fogunk megszállni, a kiállítási rész sokkal egyszerűbb volt.

Hogyan fogadták a magyar AR/VR terméket a CES-en?

IThon.info: Mesélnétek magáról a projektről is?

Balázs: Szerencsére most már publikus, de amikor a CES-re mentünk, akkor még itthon nem mutattuk be. Alapvetően ez egy olyan beltéri, gépészeti holografikus infrastruktúra-vizualizációs IoT felügyeleti rendszer, mely láthatóvá, fenntarthatóvá és kiszámíthatóvá teszi a bonyolult beltéri tervezési, épületkarbantartási folyamatokat. A különböző épületgépészeti és gyengeáramú elemeket egy adminisztratív szerepkörben dolgozó felhasználó hangokkal és gesztusokkal környezetfüggően rögzítheti.

Péter: A rendszer segítségével előre lehet például tesztelni a beépítendő zajforrásokat, térbeli hangok segítségével, valós szimulációval. Alkalmas (távoli) segítségnyújtásra, a későbbi karbantartásoknál az egyes szenzorokkal ellátott intelligens elemek adatvizualizációja gesztusokkal is vezérelhető.

IThon.info: Milyen fogadtatása volt a fejlesztésnek?

Balázs: Az első napon sokan jöttek hozzánk, utána egy kicsit csökkent a látogatottság, de ez nem meglepő: a CES egy hatalmas kiállítás. Volt érdeklődés, de nem akkora, mint mondjuk egy LG feltekerhetős TV-re, ami érthető is, hiszen a mi fejlesztésünk nem a lakosság kiszolgálására épül. Nagyon szűk réteg az, akiket ez a gyengeáramú és épületgépészeti téma érint. Eleve már maga az eszköz, amire fejlesztettünk a Microsoft HoloLens szemüvege is drága, másfélmillió forint egyetlen darab. Értelemszerűen még ebben a környezetben is viszonylag kevesen vannak, akiknél ez napi használatban van. Négyen voltunk a standon, kényelmesen tudtunk mindenkivel beszélgetni, nem unatkoztunk, de nem is volt állandóan elviselhetetlen pörgés.

Péter: Az alkalmazást a magyar piacra terveztük, így a CES-en inkább egy izgalmas kuriózum volt. Akik eljöttek és megnézték, azoknak mind nagyon tetszett. Nem is a kivitelezés volt számukra a legérdekesebb, hanem maga az innováció, az ötlet. Főleg a fejlesztők jöttek oda hozzánk, legtöbbször azok, akik ugyanabban az épületben voltak.

IThon.info: Rajtatok kívül volt még 5 magyar cég a kiállításon. Volt valamilyen közös együttműködés, vagy találkoztatok egyáltalán?

Péter: Nem, ez most nem olyan volt. Mindkettőnknek ez volt az első CES-részvétele, amikor éppen nem a standnál álltunk, akkor inkább az újdonságokat, meg a nagyokat néztük meg mi is, a magyar fejlesztésekkel itthon is meg tudunk ismerkedni.

Balázs: Néha hallottunk magyar beszédet, de nagyon sok látnivaló és felfedeznivaló volt, nem igazán tudtunk velük kommunikálni.

Az interjú következő részében Balázs és Péter arról mesélnek majd, hogy nekik mi tetszett a legjobban fejlesztőként, illetve magánemberként, milyen különbségeket látnak a hazai és nemzetközi fejlesztői kultúrában, és persze arról is beszélgetünk, hogy merre tart a tech világa és a CES.