Így segítenek az AI asszisztensek

Fejlesztés Olvasási idő:1 perc

Tisztában vagyunk azzal, hogy jelentős a szerepe például az ipar vagy a mezőgazdaság számára, de már egyre inkább beférkőzik a szellemi területekre is. Most pár példát hoztunk nektek, mennyire változatos dolgokra használható az AI.

Telefonbeszélgetés a mesterséges intelligenciával

A Google AI asszisztens alkalmazása nemrégiben egy telefonhívás lebonyolításával lepte meg a nagyérdeműt. Az alkalmazás felhívott egy fodrász szalont, hogy időpontot egyeztessen egy női hajvágásra. A beszélgetés teljesen gördülékenyen zajlott, tökéletes válaszreakciókkal, mintha egy valódi személy lenne a vonal másik felén. A fodrász természetesen nem is érzékelte, hogy nem egy igazi emberrel társalog. Mindezek ellenére, azt azért fontos kiemelni, hogy a rendszer nem egy chatrobot, egyes funkciók ellátására specializálódik, vagyis nem lenne képes bármilyen témában csevegni. A Google Assistant egyelőre kísérleti stádiumban működik, képes intézni időpontfoglalást fodrászhoz, helyfoglalást éttermekbe, de üzletek nyitvatartásáról is tud érdeklődni.

CIMON, az AI asztronauta

A Nemzetközi Űrállomás csapatát erősíti a CIMON (Crew Interactive Mobile COmpanion) névre keresztelt mesterséges intelligencia, aki gyakorlatilag asszisztensként segíti az asztronauták munkáját a rutinfeladatok ellátása során. Feladatai között szerepel például komplex tudományos projekteket dokumentációja, vagy videó utasítások megjelenítése – papíralapú kézikönyvek helyett. CIMON-t az Airbus fejlesztette, a robot mesterséges intelligenciája pedig az IBM híres „Watson”-ja. A robot egyébként gömb alakú, nagyjából 5 kilogrammot nyom, és megrajzolt, mosolygós arca van.

Asztronauta

Dr. AI

A digitalizáció a jogász szakmát is utolérte. Az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, és pár nyugati országban már több iroda is alkalmaz olyan algoritmusokat, amelyek képesek a releváns információkat megtalálni. A több ezer oldalnyi irat átnézése, majd az ügy szempontjából lényeges részek összegzése már automatizáltan működik – és ez még csak a kezdet volt. Hazánkban például megjelent a Lexi névre hallgató chatbot, aki a Pécsi Tudományegyetem joghallgatóival együtt bővíti tudását. A chatbot otthonosan mozog a polgárjogban, működése kezdetén pedig úgy saccolták, hogy egy éven belül nagyjából 1,8 millió jogi kérdés megválaszolására lesz majd képes. Menjünk tovább: a Prometea nevű AI emberi beavatkozás nélkül tud elkészíteni jogi dokumentumokat, ugyanakkor másodpercek alatt határozati javaslatokat is megfogalmaz, korábbi precedenseket figyelembe véve, mindössze egy ügyiratszám alapján. Prometea előtt nyelvi akadályok sincsenek, képes a fordításra.

Most ugyan csak három példát emeltünk ki, de az tény, hogy a mesterséges intelligencia térhódítása folyamatos, és az idő előrehaladtával egyre inkább részévé válik az életünknek. Az AI fejlődése az utóbbi évtizedben jelentősen felgyorsult, a mesterséges intelligencia már saját magát tanítja. Folyamatos változás előtt állunk, mi kíváncsian várjuk, mit tartogat még a jövő!