Informatikai állások pályakezdőknek

Kezdjük el! Olvasási idő:2 perc

informatikai állások pályakezdőknek

Az IT-szféra sokak számára vonzó, nem véletlenül van a legkeresettebb szakmák közt Magyarországon: jó fizetések, izgalmas kihívások és egy folyamatosan fejlődő szegmens várja a pályakezdőket, ahol szinte minden nap új területek nyílnak. Nem is olyan könnyű eldönteni, hogy a rengeteg, szerteágazó területből melyikbe vágjunk bele, hiszen biztos, hogy mindenhol sokat kell még tanulni. Hol érdemes elkezdeni a dolgot?

Miközben az IT-terület kicsit még ma is „új” a magyar lakosság szemében, a hihetetlen tempójú fejlődésnek köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy itt hosszú távú, stabil megélhetést találunk. A jó fizetések mellett az IT-szféra másik nagy vonzereje, hogy lehetetlen unatkozni, mindig van egy új fejlesztés, vagy akár teljesen új terület, ahol szükség van a friss tudásra. Az ember pályakezdőként általános tudással hamar azon kaphatja magát, hogy ha jó szakember akar lenni, akkor újra ugyanazzal a helyzettel szembesül, mint a pályaválasztási napokon: el kell köteleznie magát egy irány mellett és tovább kell tanulnia. (Nem kell persze aggódni, ez a döntés nem egy életre szól, bármikor lehet újratervezni.)

Szoftverfejlesztés, szoftvertesztelés, adatbányászat, adatbázis kezelés, IT security –  merre indulj?

Melyik a legjobb? Nem tudjuk.

Nem azért, mert nincsenek erre jó válaszok, hanem azért, mert ezt senki nem döntheti el helyetted. Mindenkinek más az értékrendje: van, akinek a fizetés fontos, másnak a munkakörnyezet, van, akit a külföldi kiküldetések vonzanak, és van, aki rugalmas munkaidőre vágyik, hogy több idő jusson a hobbijára vagy a családjára.

Az biztos, hogy szeretned kell a területet, hiszen ahogy fentebb is írtuk, sokat kell még tanulnod, nem ért véget a dolog az egyetemnél. Ha egy tárgy nyűg volt az iskolapadban, egyáltalán nem biztos, hogy jobban fog érdekelni, akkor sem, ha fizetnek érte, hogy elmenj egy workshopra vagy továbbképzésre. (Bár tegyük hozzá, hogy ezek a gyakorlatias oktatások általában jóval érdekesebbek az egyetemi száraz tananyagnál, ezért ha a téma érdekel, csak elvették tőle a kedved, akkor talán érdemes egy próbát tenni vele.)

Ha viszont volt olyan tárgy, amire a hajnalig tartó buli után is csillogó (bár kissé fáradt) szemekkel ültél be, akkor hajrá, vágj bele!

Hol találsz informatikai állásokat pályakezdőknek?

Például nálunk. Nem, elsősorban nem állásportál vagyunk, de ha rákattintasz az  oldalunk munkáltatói profiljaira akkor több mint 60 cég leírását olvashatod el, és tudsz szűrni területre, helyszínre, vagy akár az IT-csapat átlagéletkorára is. Ha még nem tudod, pontosan mit is keresel, akkor érdemes átböngészni a bemutatkozókat, ahol a munkáltatók nem csak a tevékenységi kört vagy az aktuális pályázatok linkjét teszik közzé, hanem olyan, a munkavállalás szempontjából fontos dolgokról is mesélnek, mint a hitvallás, az elért sikerek, a tervek, a küldetés vagy a szervezeti eloszlás. Ezek bár elsőre sokak számára lényegtelennek tűnnek, valójában alapjaiban határozzák meg, hogy jól fogod-e érezni magad az adott vállalatnál, ahol heti 20-40, vagy akár több órát is el fogsz tölteni.

[cegajanlo id=”munkaltatok”]

Ha pedig pontosan tudod, hogy mi érdekel, a bal oldali szűrők segítségével leszűkítheted a kört, hogy ne kelljen mind a 48 oldalt végigböngészned ahhoz, hogy izgalmas állást találj.

Ha megtetszett egy terület, vagy úgy érzed, hogy nagyon szívesen elvállalnál egy adott pozíciót, de nincs meg hozzá minden szükséges skilled, akkor érdemes átböngészned a képzési adatlapjainkat, ahol könnyen találsz olyan oktatást, amivel kiegészítheted a meglévő tudásod. Így nagyobb önbizalommal vághatsz bele az álláskeresésbe – pályakezdőként is!

Te hol kezded/hol kezdted az álláskeresést pályakezdőként? Írd meg nekünk üzenetben, vagy a Facebook oldalunkon a bejegyzés alatt kommentben!

[cegajanlo id=”kepzesek”]