Informatikai képzések Budapesten – egyetem, OKJ vagy egyéb képzés legyen?

Jövő Olvasási idő:3 perc

informatikai képzések

„IT-területen szeretnék elhelyezkedni” – mondják egyre többen a középiskolások, és mi csak helyeselni tudjuk a döntésüket, hiszen az informatikai terület izgalmas, folyamatosan fejlődő, és nem mellesleg szimpatikus fizetésekkel kecsegtető iparág. Kis túlzással mondhatjuk, hogy ma már ezer ága van, ezért nem könnyű kívülállóként eldönteni, hol is kezdje az ember a tanulást.

Akkor sem sokkal egyszerűbb a helyzet, ha már szakosodtál, vagy ha már régóta a szakmában vagy, és fejleszteni szeretnéd a tudásod, hiszen a legnépszerűbb területeken még mindig a bőség zavarával kell megküzdened. Nézzük, mit érdemes átgondolni és mi a választék az informatikai képzések területén  Budapesten, vagy bárhol a világban!

1. Mit szeretnél tanulni?

Informatikát, nyilván. De mi leszel, ha nagy leszel? Programozó, tesztelő, projektvezető, rendszermérnök, tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász? Ha még teljesen idegen a téma, akkor könnyű elveszni a szakmai és a fancy elnevezések között, és kívülállóként néha azt is nehéz eldönteni, hogy az adott képzést eszik-e vagy isszák. Mi a különbség például a UX, a front-end, az analyst és a developer között?

Ha már pontosan tudod, hogy mely terület érdekel, akkor ezt a lépést kihagyhatod, de ha még csak ott tartasz, hogy „valami informatika”, akkor érdemes egy kicsit utánajárnod, és szakmai nyílt napokat, képzési tájékoztatókat vagy börzéket keresned, ahol egy kicsit elmélyedhetsz a különböző területekben, és megtalálhatod azt, amit szívesen csinálnál. 

2. Milyen jellegű végzettségre van szükséged?

Nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy milyen jellegű végzettségre van szükséged. Amennyiben még nem rendelkezel diplomával, érdemes végig gondolnod, hogy szükséged lehet-e a munkád során erre a papírra. Már van egy alap képzettséged, vagy nem tudod magad elképzelni hosszú évekig az iskolapadban? Esetleg egy előléptetéshez kell megszerezned valamilyen kiegészítő tudást? Ezekre a kérdésekre adott válasz segít a döntésedben, hiszen nem mindegy, hogy az informatikai képzések közül melyiket választod! Ha nagyon bizonytalan vagy, végezz egy gyors piackutatást. Nézd meg, hogy a jelenlegi álláshirdetésekben milyen minimum végzettséget kérnek és máris könnyebb a dolgod!

Főiskola, egyetem

A klasszikus oktatási rendszerben a középiskolából egyenes út vezet az egyetemre, de ma már nem ez az egyetlen elfogadott megoldás. Sőt, az informatika olyan ütemben fejlődik, hogy talán az egyetemen nem is kapod meg a legfrissebb tudást! Az informatikai képzések közül az  alap- vagy mesterképzést akkor érdemes választani, ha átfogó, megalapozott ismereteket szeretnél szerezni, ahol a matematika, az adatbázis-kezelés és a számvitel alapjai éppúgy a képzés részét képezi, mint a programozási ismeretek vagy a modellezési nyelvek. 

Akkor is ezt válaszd, ha szükséged van arra, hogy fel tudj mutatni egy diplomát.

Informatikai képzések Budapesten – egyetem, OKJ vagy egyéb képzés legyen?

Ajánlott intézmények, informatikai képzések:

OKJ-s képzések

Korábban ennek az oktatási formának elég rossz volt a megítélése – azt mondták, hogy azok mennek OKJ képzésre, akiket máshova nem vettek fel. Ma már ez is jelentősen változott, hiszen ezek a viszonylag rövid tanfolyamok rugalmasabbak, mint a nagy egyetemek, ezért jobban lépést tudnak tartani a változásokkal. Diplomát ugyan nem adnak, de OKJ-s bizonyítványt igen, és ahol számít a papír, ott jó pontot szerezhetsz vele. Rövidebb, és talán kevésbé átfogó, mint egy egyetemi vagy főiskolai képzés, inkább célirányosabb, jobban fókuszál a mindennapi problémákra.

Itt már szélesebb a választék is, jobban tudsz specializálódni, ám az egyes informatikai képzések esetében érdemes megnézni a követelményeket és – ha lehet – a tantervet is, hiszen van, ahol már szükséges némi előképzettség ahhoz, hogy tartani tudd a lépést a tanfolyammal.

Néhány ajánlott OKJ képzés:

Egyéb képzések

Ha alaposabban belemerültél a témába, akkor láthatod, hogy klasszikus formában főleg az alapokat, illetve az átfogó ismereteket lehet megszerezni, de ha már mélyebben benne vagy területben, vagy nagyon specifikus dolgot akarsz tanulni, akkor általában máshol kell keresned a neked való tanfolyamokat. Sok, informatikával foglalkozó cég indít képzéseket azzal a nem titkolt szándékkal, hogy „kineveljék” az utánpótlást saját maguknak, illetve vannak olyan képzési központok, ahol up-to-date tudást adnak át, viszonylag rövid idő alatt. Ezek általában piaci alapokon működnek, vagyis valóban érdekük, hogy az itt tanultakkal azonnal el tudj helyezkedni. Fontos tudni róluk, hogy ezeket a végzettségeket nem mindenhol fogadják el egyformán, nem fogsz klasszikus diplomát vagy bizonyítványt kapni. Ám ez ne riasszon vissza, hiszen egy neves oktatási központ bizonyítványa sok cég számára legalább annyira jól mutat az önéletrajzban, mint egy hagyományos diploma.

Néhány képzés a legváltozatosabb területekről:

Informatikai képzések Budapesten – egyetem, OKJ vagy egyéb képzés legyen?

Tanulj magadtól – E-learning

A mai világban szinte nincs is olyan dolog, amelyről az interneten nem találhatnánk infót. IT szakemberként, vagy akár csak pályakezdőként is számtalan olyan online lehetőséget megismerhetsz, amely segíthet, hogy bővítsd szakmai ismereteidet. Egyre több platformon találkozhatsz e-learning oktató videókkal, videósorozatokkal, online leckékkel. Miért szuper ez? Az egyetemi képzések vagy tanfolyamok árának töredékéért kaphatsz betekintést az általad kiválasztott témába. A tanulási időd kötetlen, rajtad áll, hogy mikor, hol, és mennyi idő alatt sajátítod el az ismereteket.  Az informatikai képzések ezen ágazata a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára is jó lehetőség, hiszen még az elköteleződés előtt megismerheted, hogy miről is szól ez a szakma. Még ha nem is kapsz elismert okiratot az online kurzus befejeztével, de mégis egy plusz tudás lesz a kezedben, amelyet aztán a munkád során kamatoztathatsz!

Néhány alternatív lehetőség,  e-learning tanulásra:

…és még sokan mások: kattints és  böngéssz az IThon.hu Képzések fülén! Reméljük, hogy sikerül megtalálnod a számodra legideálisabb informatikai képzést, és hogy megszerzett tudásodat aztán hasznosan tudod alkalmazni! 

Kövess minket a FacebookLinkedin és Instagram oldalunkon is, hogy ne maradj le semmiről! Ne felejtsd el, hogy az IThon.info-n több cégről és képzésről is találsz információt!