Az I. IT Megmérettetés egyik győztese (hálózati ismeretek): Interjú Fehér Józseffel

Egyéb Olvasási idő:2 perc

Országos IT megmérettetés

Az Országos IT Megmérettetés hálózati ismeretek kategóriájának győztesével, Fehér Józseffel beszélgettünk.

Sok diplomás résztvevőt maga mögé utasítva végzett az első helyen, emellett a vidéki informatikus szakembereket is képviselte Fehér József, akiben egy rendkívül szimpatikus fiatalt ismerhettünk meg az I. Országos IT Megmérettetés alatt.

IThon.info: Hol hallottál először a versenyről?

Fehér József: A vezetőm ajánlotta figyelmünkbe, hogy nézzük meg, és, ha van kedvünk hozzá, mérettessük meg magunkat. Igazság szerint ekkor elfelejtettem jelentkezni, viszont a testvérem is informatikai pályán dolgozik, hálózatbiztonsággal foglalkozik, és ő regisztrált. Így amikor meg lett hosszabbítva a jelentkezési határidő, lényegében utolsó pillanatban sikerült kattintanom.

IThon.info: Miért jelentkeztél végül?

Fehér József: Kíváncsi voltam a kérdésekre, illetve, hogy mire elég a tudásom. Persze a nyereményeket is megnéztem, de nem ez volt a motivációm.

IThon.info: Mik voltak a tapasztalataid, mennyire voltak nehezek a kérdések?

Fehér József: Az első 2-3 feladat elég könnyű volt, de utána a végére egyre nehezedtek. Bár gondolkoztam más kategórián is, de azokban még nem érzem magam elég erősnek.

Az I. Országos IT Megmérettetés kiemelkedő tehetségei: Interjú Fehér Józseffel

ITHon.info: Mi a véleményed összességében a versenyről, van-e esetleg bármilyen észrevételed, amit érdemes lenne megfogadnunk?

Fehér József: Alapvetően szerintem minden rendben volt, a szervezéssel sem volt gond. Viszont a többiekkel beszéltük, hogy a kategóriában volt pár kérdés, ami magyarra átfordítva nem volt teljesen egyértelmű. Esetleg minden kérdést fel lehetne tenni magyarul és angolul is, így elkerülve az esetleges félreértéseket. A munkahelyemen én is szoktam tréningeket tartani, amiknek a végén szintén vannak vizsgakérdések, és bár mi is magyarul tesszük fel őket, de többször tapasztaltjuk ennek hátrányát a megértést tekintve.

IThon.info: Mit érdemes Rólad tudni, mi a szakmai háttered?

Fehér József: Öt éve dolgozom az IT Service-nél Debrecenben hálózati adminisztrátorként second levelen, elsősorban Cisco-s technológiákkal. A munkavégzés nagy része németül zajlik, az angolt minimálisan kell használni. Debrecenben érettségiztem, és az ötödik évben lehetőség volt OKJ-s képzés keretén belül CCNP vizsgát tenni. Még a vizsga előtt interjúztatott az IT Services, aminek során felvételt is nyertem.

IThon.info: Egyébként hosszú távon is Debrecenben képzeled el a jövődet?

Fehér József: Igen, abszolút jól érzem itt magam, a városban is, és az IT Service-nél is.

IThon.info: Mi a véleményed arról, milyen technológia, illetve megoldások fele halad a saját szakmai területed, mi lesz, ami a jövőben meghatározó lesz?

Fehér József: A hálozat biztosan kiemelt jelentőségű lesz, hiszen nemcsak az okos autók jönnek, de előbb-utóbb minden “okos”’ lesz, emellett egyre nagyobb sávszélességet használunk. Aki informatikai pályára akar menni, biztosan nagyon érdemes hálózatbiztonság területén képeznie magát.

IThon.info: Ha már oktatások, mennyire támogatja az IT Service a szakmai fejlődést?

Fehér József: Teljes mértékben, mindig kapunk róla tájékoztatást, hogy mik az épp aktuális képzések, amelyekre tudunk jelentkezni,

IThon.info: A következő versenyen is részt vennél, illetve a felajánlott minőségbiztosítói szereppel szívesen élnél?

Fehér József: A versenyen szívesen részt vennék, a többi nagyban függ az időbeosztásomtól is.

IThon.info: Mennyire volt Számodra megoldható az utolsó 3, fix időpontos feladat, illetve jellemzően milyen eszközről válaszoltad meg a kérdéseket?

Fehér József: Nekem egyáltalán nem jelentett gondot, pont olyan volt az időbeosztásom, hogy ráértem. Ha pedig nem így lett volna, a mobilos megoldást használom. Egyébként laptopról dolgoztam végig, ami legtöbbször nálam van.

ITHon.info: A tesvéred hogyan szerepelt?

Fehér József: Sajnos ő nem tudta végigvinni a feladatokat, sokszor nem ért rá, így egy idő után kiszállt. Én viszont legközelebb már akár több kategóriában is kipróbálnám magamat.

Az Országos IT Megmérettetés remek lehetőség a jelen és a jövő informatikusainak. A szakmai ismeretek bővítése mellett a verseny remek alkalom, hogy a képzett szakemberek megmutassák és összemérjék tudásukat. Akik még most ismerkednek, tanulják a szakmát, azok pedig számtalan új információra tehetnek szert.  Te mire vársz? Jelentkezz! 

Regisztrálok!