Jönnek a kobotok, az emberrel kooperáló robotok

Egyéb Olvasási idő:2 perc

Kobot

A gépek hatalomátvétele helyett az emberek és a robotok sokoldalú együttműködésének évtizedei következnek – derült ki a 2018 júniusában Münchenben megrendezett Automatica kiállításon, a robotika egyik legnagyobb világméretű seregszemléjén.

A fóbiák közül manapság már csak a pszichológusok körében ismert a gépektől való félelem, vagyis a technofóbia, mert ez ugyan jegyzett, de nagyon ritka „betegség”. Gyökerei az 1800-as évek Angliájáig nyúlnak vissza. Akkor a munkásmozgalom harcosai az úgynevezett luddizmus követői lettek, és a gyári munkát segítő, azt hatékonyabbá és gazdaságosabbá tévő gépektől való félelmükben törtek-zúztak munkahelyeiken, először a csipke- és harisnyagyárakban, majd a textilipar más területein is. A gépromboló ludditák kora még abban az évszázadban, alig két évtized alatt leáldozott.

Azóta az emberek megbarátkoztak a munkájukat segítő automatizálási megoldásokkal. A legkülönfélébb elektronikai szerkezetek és kütyük széleskörű elterjedtsége és népszerűsége mellett bizonyíték erre az is, hogy a legtöbb iparág élenjáró vállalatainál már kiterjedt a robotok alkalmazása a legkülönfélébb gyártási fázisokban most, a negyedik ipari forradalom idején.

A teljes robotizáció azonban még nincs reális közelségben  – ezt a tanulságot lehetett leszűrni az idei Automatica kiállításon. A robotika kétévente megrendezett egyik legnagyobb világméretű seregszemléjén kiderült, hogy a kobotok, vagyis a kooperatív robotok fejlesztése az egyik fő irány az automatizálásban. Most az ember és a gép kreatív és hasznos együttműködésének évtizedei következnek   – mutatott  rá a HVG.

A müncheni Automatica seregszemlén természetesen ott volt a világ egyik vezető automatizálási szakértőjeként és ipari robot gyártójaként ismert és elismert KUKA cégcsoport, amely több mint negyedszázada, 1991 óta van jelen Magyarországon. A KUKA Hungária Kft-nél 20 informatikus az üzemeltetési területen dolgozik, az R&D-csapat közel 100 munkatársa pedig a robotok „agyának” fejlesztését végzi Budapesten, a cég 2015-ban átadott, mára már 1550 négyzetméteres, modern eszközökkel felszerelt K+F bázisán. Munkakörnyezetük high-tech, tesztterülettel rendelkezik, hogy a munkatársak azonnal és élőben kipróbálhassák a kutató és fejlesztő munka eredményeit.

Kuka

A budapesti csapatnak van mire alapoznia. A KUKA ugyanis a világ robotikájának egyik úttörője. A 40 országban 14 ezer embert foglalkoztató vállalatcsoport már az 1970-es években automatizálási eljárásokat fejlesztett. A FAMULUS volt 1973-ban a világ első olyan ipari robotja, amely hat elektromechanikus meghajtású tengellyel működött. 2007-ben még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült egyik terméke, a KR Titán mint a világ legnagyobb és legerősebb ipari robotja, az LBR iiwa pedig 2013-ban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ez volt a világ első, sorozatban gyártott, ún. könnyűépítésű szenzitív robotja, amelynek már minden tengelyében érzékelő volt.

A KUKA augsburgi központja az innovatív automatizálási megoldások egyik fő európai helyszíne. Az ott folyó munkára, sikertermékekre láthat rá az, aki megnyeri a II. Országos IT Megmérettetés fődíját.  A KUKA Hungária Kft. vendégeként ugyanis két napra a bajor városban található bázisra látogathat a versenyben legsokoldalúbbnak bizonyuló magyar informatikus. A legkiválóbb versenyző utazása, szállása, étkezése ingyenes, a gyárlátogatás, a kulisszák mögé való bepillantás pedig bizonyosan életre szóló élmény lesz.

[cegajanlo id=”megmerettetes”]

A KUKA egyébként folyamatos megújulásával, innovációval is arra törekszik, hogy továbbra is az intelligens automatizálási megoldások vezető szállítója legyen világszerte. Bár csúcskategóriás ipari robotokat fejleszt, gyárt és értékesít a cég, a KUKA legfőbb értéke mégis az ember: az okos megoldásokat kidolgozó, az okos megoldásokkal dolgozó, kiemelkedő szaktudású és elkötelezett munkatárs.

[cegajanlo id=”kuka”]

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!