Kína 5G technológiával őrzi a határt

Fejlesztés Olvasási idő:1 perc

Kína 5G technológiával őrzi a határt

Kína 5G technológiával tartóztatja fel az észak-koreai határról érkező menekülteket és a csempészett árukat

A jünfengi ellenőrzési pontnak egy olyan területet kell biztosítania, amely az észak-koreai menekültek és csempészek közkedvelt átkelőhelye. A határőrség március végén írta alá a megállapodást Kína legnagyobb vezeték nélküli internetszolgáltatójával, a China Mobile-lal, hogy egy 5G mobil adatátviteli technológiával működő határellenőrzési pontot alakítsanak itt ki. A hatékonyság érdekében VR szemüvegeket, valós időben frissülő adatbázisokat, drónokat és 4K-s éjjellátó monitorokat is ki fognak próbálni a mozgás érzékelésére.

„Jilin (a jünfengi ellenőrzési pont ebben a tartományban található – a szerk.) egyike az 5G hálózati átviteli kísérleti tartományoknak Kínában… így megragadta a lehetőséget, hogy aláírjon egy stratégiai együttműködési megállapodást a China Mobile-lal.” – olvashatjuk a Legal Daily-ben.

„A jünfengi ellenőrzőpont nagy nehézségekkel szembesül a határellenőrzésben, mert a hegyekben van, és nagy területet ölel fel, számos nagy út is keresztezi, ezért úgy döntöttek, hogy Kína első 5G határellenőrzési pontját itt hozzák létre.” – jelentette a Legal Daily.

A terep elhelyezkedése miatt több vak pont is van a területen, feltehetőleg az új technológiák segítenek majd megoldani ezt a problémát. Az egyelőre nem derült ki, mikor fog befejeződni a projekt.

Kína 5G technológiával őrzi a határt - Jünfeng
forrás: South China Morning Post

Jünfeng egy kísérleti projekt

Az elemzők szerint a fejlesztés azért jött létre, mert Kína ezen a nyáron az észak-koreai menekültek számának jelentős növekedésére számít, mivel az ország súlyos élelmiszerhiánnyal küzd.

„Nagy fejfájás Pekingnek az, hogy sok menekültnek katonai háttere van, fel vannak fegyverkezve. A kínai vezetők aggódnak, hogy fegyvereket csempészhetnek, ezzel biztonsági problémákat okozva.” – hangzott el Zhou Chenming katonai szakértőtől.

Zhou elmondta, hogy a Jünfeng bázisállomás egy kísérleti projekt a China Mobile számára, mivel a szolgáltató 5G technológiájának javítására törekedett. Az 5G segítené a határrendészetet a határokon átnyúló mozgások nyomon követésében, a gyors átviteli sebesség, a Big Data adatelemzés és biztonsági jellemzői miatt.

Kína és az USA az 5G technológia éllovasa

Kína és az USA versenyez, hogy megszerezze a vezető szerepet az 5G technológia esetében, de a katonai alkalmazás még mindig korai szakaszban van. Antony Wong Dong, egy Macau-i katonai szakértő szerint a két ország próbaüzemekben teszteli annak használatát. „Az 5G technológia költséges, és sok biztonsági problémát kell megoldani, mielőtt katonai célokra használnák” – mondta Wong.