Lego autó az innováció szolgálatában

Ti mondtátok Olvasási idő:2 perc

Lego autó az innováció szolgálatában

A hobbi projektek fontosságáról, és azoknak az ösztönző erejéről Supola Balázzsal, a Sigma Technology Magyarország Kft. egyik menedzserével beszélgettünk, aki az interjú alatt a Lego autó projektjüket emelte ki.

Mit takar pontosan ez a Lego autó projekt, honnan jött az ötlet?

Cégünk alapvetően támogatja a hobbi projektekben való részvételt, hiszen úgy gondoljuk, hogy a mindennapi munkán kívül is alkalmat kell teremtenünk a nálunk dolgozóknak, hogy kreatív és innovatív munkát végezzenek. Ezeknek a csapatépítőknek és kiváló mérnöki munkáknak a célja az, hogy az emberek szabadjára engedhessék a fantáziájukat, inspirálják egymást, esetleg olyan új technológiákról is tanuljanak, amiket később a napi feladatok elvégzése közben is hasznosíthatnak.

A Lego autó legnagyobb részét négyen készítettük el, egyik ügyfelünk innovációs napjának keretein belül, ahol 23 óra állt rendelkezésünkre egy minél áttörőbb végeredmény elkészítésére. Az autót vezérlő szoftver a TITAN nevű open source teszt keretrendszeren, egy Raspberry Pi-on fut, a felhőn keresztüli távírányítás pedig MQTT protokollon keresztül valósul meg. Alapvetően ez a technológia nem erre való, de mindenképpen egy nem szokványos megoldással szerettük volna kivitelezni a vezérlést, hogy a projektben résztvevők a megszokott rendszereken kívül gondolkozhassanak, és valami merőben újat alkothassunk.

Az autó megtestesíti azokat az elveket  és szempontokat, amiket a cégnél fontosnak tartunk, mint például a komoly technológia, az innováció és a csapatmunka: ezért is próbálkoztunk egy olyan megoldással, amit eddig ilyen célokra még előttünk senki sem használt. Ezen kívül a projekt lehetővé tette, hogy bemutassuk játékos énünket, és együtt szórakozhassunk egy szakmai kihívás keretein belül. A rendszer kitalálása és programozása egy felszabadult játék volt számunkra, amit a legózás élménye csak még jobban feldobott.

A Lego autó utóélete

Az autó elkészítése volt az addigi egyik legsikeresebb hobbi projektünk, pontosan ezért nem hagytuk abba fejlesztését az innovációs nap befejeztével sem. Később még kamerát szereltünk fel rá, készítettünk hozzá egy logisztikai állomást, ahol ultrahangos szenzor segítségével, felhőn keresztül hangoltuk össze a futószalag és az autó mozgását. Amikor időnk engedi, több új funkció elkészítésére is nyitottak leszünk. Az autót előszeretettel visszük el például kiállításokra, mivel a segítségével több érdeklődőt vonzunk a standunkhoz, és sikeresen reprezentálhatjuk vele ügyfelünk technológiáját és cégünk értékeit is. Ezáltal részt vettünk több nemzetközi konferencián, kutatók éjszakáján és egyéb kisebb eseményen, összesen 11 alkalommal.

Mi a Sigma célja az ehhez hasonló projektek megvalósításának ösztönzésével?

Ezen a projekten kívül programoztunk már például TTCN-3 nyelven írt test case által vezérelt LED-es játékot, HoloLens-t vagy drónt is. Cégünk igyekszik pénzügyileg, és a kivitelezés megvalósításában egyaránt támogatni a kollégáinkat.

Nem titkolt célunk ezekkel a “játékokkal” az, hogy motiváljuk munkatársainkat, és a kiállításon résztvevőket is arra, hogy legyenek nyitottak az újdonságok iránt, ismerjenek meg minél több technológiát, és merjenek belevágni az ötleteik megvalósításába. Sok projektünkben például az ügyfeleink is együttműködnek, ezáltal még jobban előmozdítjuk kapcsolatunkat és a cégek közötti kommunikációt, ami a megbízások sikerességéhez egyaránt hozzájárul.

Supola Balázs – Sigma Technology Magyarország Kft.