Másodállásban végezhető munkák

Jövő Olvasási idő:2 perc

Másodállásban végezhető szakmák

Van egy fejlesztő kollégánk, Gergő, aki régen taxizott. Ez egy elég fárasztó szakma: a nap nagy részében a topon kell lenni, soha nem lanyhulhat az ember figyelme, hiszen szó szerint emberéletek múlhatnak rajta – az utasé és a többi közlekedőé. Ugyanakkor viszont sok a “holtidő” is, amikor az ember utasra, fuvarra vár, és valamivel el kell foglalnia magát.  Az egész napos munka után a legtöbben másra sem vágynak, csak hogy leheveredjenek otthon a kanapéra, és pihenhessen.

A mi kollégánk azonban nem így gondolta. Többet szeretett volna kihozni az életéből rövid-, közép és hosszú távon is. Szóval a taxizás mellett elkezdett programozni. Nem csak elméletben, nem csak iskolában, hanem meg is szerezte első programozói állását, és el is helyezkedett a szakmában. Eleinte csak részmunkaidőben, a taxizás mellett, a holtidőkben, munka után, majd később otthagyta korábbi állását és most már elsősorban a programozással foglalkozik.

Gergő rájött valamire: nem folytathatja élete végéig a taxizást. Már csak azért sem, mert a technika fejlődésével már megjelentek az első önvezető autók, előbb-utóbb el is fognak terjedni, és szép lassan kiszorítják a taxisokat a munkájukból – tehát mindenféleképpen érdemes új területek felé kacsintgatni.

És ki tudja? Lehet, hogy hamarosan ő programozza majd az önvezető autókat;) – bár addig még azért sok lépés van hátra.

Ismerd fel te is az új lehetőségeket, legyél olyan, mint Gergő! – írhatnánk, ha ez egy tanulságos kis mém lenne.

De nem az, ezért inkább kifejtjük, mire is gondoltunk.

A munkák 35%-a eltűnik

Az Oxford University és a Deloitte végzett egy közös kutatást az Egyesült Királyság munkahelyeivel kapcsolatban, és azt jósolták, hogy a jelenlegi munkakörök 35%-a fog várhatóan eltűnni a robotok térnyerése miatt. A weboldalon lévő kereső segítségével te magad is ellenőrizheted, hogy a munkahelyed veszélyeztetik-e a robotok.

Ám ez csak az érem egyik oldala. A másik az: hány új munkahelyet fognak teremteni? Hiszen a megnövekedett robotszám azt jelenti, hogy sokkal több programozóra lesz szükség, de az információs rendszerek üzemeltetése is egyre nagyobb szerepet kap, egyre több és több szakembert keresnek majd a cégek. Az IT terület már most is rohamosan növekszik – és az igazi bumm csak ezután jön.

Szóval egyértelmű, hogy miért érdemes ezt a szakmát választani. De hogyan vágj bele, ha már tanulsz, vagy dolgozol valahol?

[cegajanlo id=”megmerettetes”]

IT képzések, szakmai gyakorlat másodállásban

Bár a robotok egyeduralma és Asimov világa talán még egy kicsit várat magára Magyarországon, de az tény, hogy IT-szakemberekre óriási a kereslet már most is. (Éppen ezért nagyon jól lehet keresni rendszergazdaként Magyarországon is.) A cégek egyre messzebbre nyúlnak az új tehetségekért, és egyre inkább teret nyernek az atipikus foglalkoztatási formák, mint például a távmunka, vagy a részmunkaidő. A cégek igyekeznek a lehető legtöbbet nyújtani a jó szakemberekhez, hogy „magukhoz édesgessék” őket.  

Miért jó ez neked diákként vagy aktív munkavállalóként? Mert ma már nem kell félbehagynod a tanulmányaidat, vagy otthagyni meglévő munkahelyedet, hogy fejest ugorj az ismeretlenbe: az egész napos elfoglaltságod mellett is elkezdhetsz megismerkedni a programozással, vagy bármely más IT-területtel, és ha elég kitartó és szorgalmas vagy, akkor részmunkaidős állást, gyakorlatot is szerezhetsz. Onnan pedig már sokkal kisebb ugrás kell, hogy belevágj egy jól fizető szakmába.

[cegajanlo id=”kepzesek”]

Nehéz lesz?

Mindenféleképpen.

Garantáltan lesznek napok, amikor kikészítenek a „rendes” munkahelyeden, vagy összeérnek a vizsgák az iskolában, tele lesz a … hócipőd az egésszel,  és semmi kedved nem lesz este még a tananyag felett görnyedni, vagy dolgozni, amikor a haverjaid már rég a kocsmában ülnek.

De a végén, amikor már képzett, tapasztalattal rendelkező szakemberként felvesznek főállásba, és felveszed az első fizetésed… na, akkor rájössz majd, hogy megérte;)

Segítünk egy kicsit!

Itt körül tudsz nézni a munkáltatók és ajánlataik között:

[cegajanlo id=”munkaltatok”]

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés