Hogyan illlenek a Microsoft termékek a honvédelembe?

Egyéb Olvasási idő:1 perc

Microsoft a honvédelemben

A Microsoft termékei világszerte elterjedtek. Emberek, és cégek milliói használják őket nap mint nap. De vajon a honvédelmi területre, illetve a speciális, katonai minősítésű informatikai rendszerekbe hogyan illik bele a Microsoft? Ezt a kérdést tettük fel Gál Tamásnak, a HM EI Zrt. Infrastruktúra Divízió projektigazgatójának.

A Microsoft szoftverkörnyezet egy szinte már megkerülhetetlen megoldás, amely akár kliens oldalról, akár kiszolgáló oldalról domináns a nagyvállalati rendszerek esetében. Sokféleségének és széles termékpalettájának köszönhetően számos felhasználási terület áll rendelkezésre és így rengeteget lehet tanulni és fejlődni ezek megismerésével.

A Microsoft olyan faltól-falig tartó megoldásokat kínál, amik magánszemélyektől kezdve a KKV-kon keresztül, a nemzetközi multinacionális cégeknek is megfelelnek. Ha mégis kitekintünk a versenyszférából, vajon ugyanígy alkalmazható ez a megoldás a honvédelemben is?

Hogyan illeszthető össze a Microsoft a honvédelemmel?

Gál Tamás: Az nem titok, hogy ügyfeleink és partnereink rendszerei általában megegyeznek egy tipikus nagyvállalati informatikai rendszerrel. A működési modell alapjában véve nem tér el a megszokott nagyvállalati felépítéstől, többek között pl. több ezer, vagy tízezer felhasználó is használhatja napi szinten az IT erőforrásokat. Így – hasonlóan tehát más országos szervezetekhez -, a Microsoft termékek használata számos előnyt jelent ebben a szférában is.

Amely területen viszont jelentősen különbözünk egy átlagos szervezettől  – többek között – például az IT fejlesztést és üzemeltetést tekintve, az az, hogy sokkal komolyabb biztonsági megoldásokkal kell megtervezni, megépíteni, és felügyelni ezeket az IT környezeteket. Az egyszerű operációs rendszerektől kezdve, az összetett alkalmazáskörnyezeteken keresztül, a globális felügyeleti megoldásokig, sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk a szolgáltatások stabil, és minél magas rendelkezésre állású megvalósítására, valamint a rétegzett, többszintű biztonsági megoldások használatára.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a Microsoft üzemeltetőknek ebben a szférában?

Gál Tamás: Jelenleg a HM EI Zrt. számára fejlesztés és üzemeltetés szempontjából egy komoly kihívás a privát felhős rendszerek beillesztése, melyekkel rengeteget fogunk tudni segíteni az üzemeltetési, illetve például a szoftverfejlesztési folyamatokon is. Az állandó, folyamatosan jelen lévő kihívás pedig a korábban említett, magas szintű biztonsági mutatókkal rendelkező megoldások képességeinek folyamatos csiszolása, és a rendelkezésre álló lehetőségek maximális kihasználása.

A lehetőségek, a folyamatos fejlődés tehát bátran tekinthető végtelennek a Microsoft üzemeltetői szakmában is, azaz aki ezen területen helyezkedik el (és hajlandó folyamatosan képezni önmagát), valóban egy olyan sokrétű és összetett ágazat részese lehet, ami nem csak egy, kettő vagy öt évig lesz még a láthatáron, hanem akár egy egész életen át tartó karriert fel lehet építeni erre a megszerzett tudásra.