Legjobban fizető szakmák Magyarországon

Egyéb Olvasási idő:2 perc

Legjobban fizető szakmák

„Találd meg, amit szeretsz és akkor soha többé nem kell dolgoznod…” – tartja a mondás. Nagyon szép gondolat, de tény, hogy utcaseprésből például elég nehéz megélni, bármennyire is értékeljük a tisztaságot és a jó levegőt. Végigböngésztünk néhány statisztikát, utánajártunk, hol vannak most a legtöbbet fizető állások Magyarországon, és természetesen külön kitérünk az IT szektor helyzetére, ahol a szerelem mellett a jó fizetés is adott.

A hazai top 3 – ezek az állások fizetnek most a legjobban

A statisztikák szerint Magyarországon a legtöbbet a légiforgalmi irányítók vihetik haza, ők átlagosan 800.000-1.500.000 forint fizetéssel számolhatnak. Bár a bérpapírjaik irigylésre méltók, de nem elhanyagolható a munkájukkal járó stressz és felelősség mértéke sem: itt szó szerint emberéletek múlhatnak egy-egy kisebb hibán. Nem véletlen, hogy a kiválasztási folyamat nagyon szigorú, és tényleg csak a legjobbak bírják hosszabb távon.

A dobogó 2. fokán a kutatási és fejlesztési tevékenységet folytató egység vezetője van. Ez viszonylag közel áll a szerelem-munkához (mi legalábbis hisszük, hogy a kutatás-fejlesztéshez igazi elhivatottság kell), de vezetőként valószínűleg az adminisztráció, a stratégiaalkotás és a vezetői feladatok dominálnak, ami már egy más típusú tevékenység. Ez persze nem jelenti, hogy ne lehetne szeretni, sőt, rajongani érte.

A 3.-4. helyen a vállalati-stratégiatervezési cég vezetője és az „egyéb humán-egészségügyi foglalkozású” áll, nem meglepő, hogy a fizetési rangsorban a vezetők állnak az élen, és az 5. helyen jelenik meg az IT szektor – itt szintén a vezetői pozíciók vezetnek.
A toplisták élén az igazgatók mellett az alkalmazottaknak ritkán jut hely, de az ilyen listák jól mutatják az egyes szektorok közötti rangsort, vagyis hasonló a felállás a dolgozók körében is.

Fontos megemlíteni azonban, hogy ahány statisztika, annyi eredmény, hiszen sokat számít, hogy például beleszámolják-e a fizetésen kívüli további juttatásokat, bónuszokat, cafeteriát, illetve hogyan számolnak az atipikus foglalkoztatási formákkal, mint például a részmunkaidős állások.

[cegajanlo id=”megmerettetes”]

Mi a helyzet az IT-szektoron belül?

Az informatikai szektorban jelenleg nagy a fluktuáció. Ezen a területen igen könnyű külföldön elhelyezkedni a hazai béreknek akár többszöröséért, ezért a magyar cégeknek komoly kihívásokat jelent a megfelelő bérezés megállapítása, ha meg is akarják tartani a munkaerőt.

A legmagasabb bért általában a vezető adattudósok kapják, náluk a havi bruttó 1.400.000-1.600.000 forint között mozog, őket követik a vezető mobilfejlesztők és a vezető JAVA fejlesztők 1.000.000-1.500.000 forint körüli bérekkel.

Szintén a mezőny élén helyezkednek el a vezető biztonsági mérnökök illetve a vezető DevOps mérnökök, itt senior szinten 1.200.000-1.400.000 forintos bruttó fizetésről lehet beszélni, junior szinten pedig általában 5-600.000 forint körüli összeg kerül a bankszámlára minden hónapban. Ha úgy érzed, hogy ez a szakma lenne neked való, de még kissé hiányos a tudásod a témában, érdemes megnézned ezt az informatikai biztonsági szakértő képzést, ahol sokat tanulhatsz még.

A magyarországi programozó bérekről itt olvashatsz bővebben.

Melyik magyarországi munkahely fizet a legjobban?

Ahogy fent említettük, ezek a számok inkább iránymutató jellegűek, nehéz belőlük pontosan megmondani hogy melyik cégnél, milyen pozíciót válassz, ha a lehető leggyorsabban akarsz meggazdagodni. Azt viszont érdemes lehet megnézni, hogy melyik terület most a legkapósabb.

Ahogy a cikk elején is írtuk: az az ideális állapot, ahol a munkádat és a munkahelyedet is szereted, illetve a fizetésed is elégedettséggel tölt el. Ezért nem érdemes csak az egyik, vagy csak a másik szempontot figyelembe venned. Ha arra vagy kíváncsi, hogy a magyarországi IT-piacon melyik cégnél találhatsz izgalmas kihívásokat, hol a legjobb a csapat, vagy hol van szinkronban a vállalat értékrendje a te személyes értékrendeddel, akkor kattints ide és böngéssz a hazai cégek bemutatkozói között!

[cegajanlo id=”munkaltatok”]