Mit ígér az autóipar idehaza a tehetséges IT szakembereknek?

Jövő Olvasási idő:4 perc

autóipar

A beszélgetések során arra a kérdésre kerestük a választ, hogy merre tart az autóipar IT szektort érintő fejlődése, milyen új kihívások várhatók ezekből kifolyólag, és milyen feladatokat adhat ez a fejlődés az IT szakemberek számára. A Konetik digitális autókezelő megoldásokat nyújtó terméket fejleszt, a cégnél autós kommunikációval, beágyazott szoftverfejlesztéssel, és cloud fejlesztéssel, valamint adatbányászattal foglalkozó szakemberek alkotják a csapatot, a cél az, hogy az autós adatokból valós döntéstámogató információkat tudjanak előállítani. Az Angyal Business Consulting vállalatirányítási megoldások széles körével, standard informatikai megoldások bevezetésével, és egyedi fejlesztési igények kiszolgálásával vállal szerepet többek között az AUDI esetén is.

Pásztor Csaba, az ABC SAP tanácsadási vezetője elmondta: „A piacon megjelenő új szereplők – mint más területeken, iparágakban is – sok esetben helyzeti előnyben vannak a régóta jelen lévő konkurensekkel szemben, hiszen teljesen más üzleti modellt  követnek, mint a régi nagyok, például a BMW, a Mercedes, vagy épp az Audi. Az egyik jelentős nyitási irány a régiek számára  az elektromos autók fejlesztése.” A szakember hozzátette: „Az új termékportfólió előkészítésével, fejlesztésével párhuzamosan új gyártási struktúra megteremtése is szükséges, ami egy egészen konkrét projekt a mi esetünkben is.” A Németországban kormányzati szinten kezelt Ipar 4.0 csomagnak megfelelően automatizált gyártási folyamatok kialakítása a cél. vagyis az emberi erőforrás a tényleges gyártás során minimalizálva lesz.

Ipar 4.0
A németek Industrie 4.0 néven, az amerikaiak a Networked Manufacturing (hálózatba kötött gyárak) kifejezéssel, az angolok CPPS-ként (Cyber-Physical Production System – kiberfizikai gyártási rendszerek) emlegetik a negyedik ipari forradalom térnyerését. Az Industrie 4.0 projekt valójában olyan folyamatokat támogat, amelyek digitális rendszerekbe szerveznék az ipart, akár a nyersanyag előállítástól, az értékteremtésen keresztül egészen az értékesítésig, azaz a felhasználásig.

A jelenlegi gyártástechnológiában adott egy bonyolult raktározási rendszer, ahonnan az igényeknek megfelelően szállítják az alkatrészeket a gyártósorra, emberi irányítású, elektromos targoncákkal. Ezzel szemben a moduláris gyártás jelentős mértékben automatizált termelési folyamatot valósít meg. A robot targoncák esetében teljesen más informatikai követelményeknek kell megfelelni, hiszen ezekben egyszerre található meg az elektronika, a mechanika, és a robotika. Az ilyen eszközök esetleges meghibásodására olyan vészhelyzeti tervet kell kidolgozni, amivel nem áll le a gyártás. Így aztán lehet, hogy nem lesz szükség targoncavezetőkre, viszont olyan informatikusokból, akik képesek az üzemeltetési, karbantartási feladatokra, sokkal több kell majd. Csaba szerint ennek mentén új rendszereket kell bevezetni, hiszen az elektro-motor gyártásnál a teljes előállítási folyamatban megjelenhet az SAP, ami eddig egy klasszikus vállalatirányítási program (ERP) volt. Ez a könyvelési, pénzügyi, kontrolling, anyag gazdálkodási, készlet raktározási könyveléseket támogatta, viszont nem tartott számon adatokat arról, hogy mi történik a gyártósoron, milyen állapotban van a gyártandó termék. Emellett az is fontos tényező, hogy a vezetőknek egyre kevesebb idejük van, így egyre gyorsabban igénylik azokat az információkat, amelyek alapján meghozhatják a döntéseiket. Ezzel párhuzamosan egyre több és összetettebb információból kellene egyre gyorsabban átlátható riportokat készíteni, így az az igény is megjelent, hogy, online lássák a folyamatokat, a változásokat, a riportok automatizálva készüljenek el. A hagyományos ERP rendszerek nem erre vannak felépítve, így informatikailag nagy kihívást jelent ennek az igénynek a kielégítése. Erre a célra egy új rendszert, az SAP ME/MII-t kínálja az SAP, ami ezeknek a plusz kihívásoknak is eleget tud tenni.

Az SAP ERP termékportfóliójának modernizálásával kapcsolatban Csaba kifejtette: ”Amellett, hogy az SAP-nál új termékek jelennek meg, nagyon fontos változás lesz az is, hogy egyszerűsödik majd a felhasználó számára látható funkcionalitás. Annak érdekében, hogy egy folyamat egyszerűen használható legyen a rendszerben, azonban szükséges az is, hogy a mögötte lévő fizikai folyamatokon egyszerűsítsünk – ehhez olyan folyamat áttekintésre van szükség, aminek eredményeként az adott folyamatokat lefordítjuk felhasználói élményre, ez pedig a mi oldalunkról is új hozzáállást, új fajta tanácsadói kompetenciákat igényel. A UI technológia változása szintén új típusú szakértőket követel meg az SAP világában, szükség lesz web-designerekre, Java fejlesztőkre és egyéb szakemberekre is.”

autóipar2

Szabó Balázs, a Konetik ügyvezetője szintén kiemelte az új technológiák és szereplők megjelenését, ezen belül is a vezetéstámogató rendszereket, vagy az elektromos töltőállomások infrastruktúrájának fejlődését. Ő a trendek alapján úgy látja, hogy főleg a háttérfolyamatokban lehet szerepe az informatikai szakembereknek: „A kutatás-fejlesztés lesz az a terület, ahol a legtöbb új lehetőség jelenik majd meg, különös tekintettel az adatelemzésre és az adatbányászatra.” Balázs azt is hozzátette: „Az elektromos és hibrid autók térnyerése, valamint az önvezető autókkal kapcsolatos fejlesztések alapjaiban forgatják fel a piaci erőviszonyokat, és a gyártási technológiákat is. Míg korábban az autóipar a hagyományos gyártási technológiákra, életciklusokra épült, mára már egyre nagyobb szerepet kapnak a szoftveres vonatkozások, és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások is.”

Nem véletlen, hogy Balázs az adatelemzést és az adatbányászatot hangsúlyozta a beszélgetés során, hiszen ez az a terület, amiben a cég a Konetik Plug nevű eszközzel igazán hatékonyan tudja segíteni partnereit.  Az eszközzel felszerelt járművekből érkező információk az alapos elemzések után egy online felületen érhetők el. Itt térképen megjelenő lokációs adatok, statisztikák és előrejelzések formájában válnak láthatóvá a begyűjtött információk, amelyek az adatalapú döntéshozatalt segítik a járműflottával kapcsolatos kérdésekben. Ilyen kérdés lehet az is, hogy miként lehet hatékonyan integrálni az elektromos járműveket a meglévő flottába: “Az a tapasztalatunk, hogy vállalatok jelentős része nem rendelkezik elegendő tudással ahhoz, hogy képes legyen megfelelően beépíteni az újonnan megjelent elektromos járműveket a már meglévő, működő flottájába. Éppen ezért jelent meg egy új stratégiai irányvonal a cégen belül: az elektromos járművek integrálásának segítése a mindennapokban. A felmerülő töltési nehézségekre, valamint a rövidebb hatótáv okozta kihívásokra is szeretnénk kielégítő megoldást nyújtani. Ehhez hardver eszközünk segítségével alaposan felmérjük és elemezzük a jelenlegi jármű-használati mintázatokat, majd ezek ismeretében az ügyfeleink igényének megfelelő elektromos járműveket ajánlunk, amelyekkel elkerülhetők azok  problémák, amiktől az átállás, integráció miatt esetleg tartanak a döntéshozók.” A jól megalapozott döntések által a Konetik partnerei növelhetik járműparkjuk kihasználtságát és hatékonyságát amellett, hogy az üzemeltetés is gazdaságosabbá válhat a gondos tervezés eredményeként.

A cég hardver eszköze minden 3,5 tonna alatti  jármű OBD II csatlakozójával kompatibilis, így szinte bárkinek elérhető a szolgáltatás, a meglévő partnerek is széles spektrumon helyezkednek el: A Jabil Hungary Kft. és a Pilkington Kft. mellett olyan multinacionális vállalatok is fantáziát látnak a termékben, mint például a francia telekommunikációs óriás, az Orange. Kifejezetten az elektromos autók integrációjával kapcsolatosan is alakulóban vannak az együttműködések, hiszen a Plugsurfing és a Voltia már dolgozik is ezen a területen a Konetik segítségével.

A meglehetősen érdekes projektekhez főleg frontend fejlesztőket, tech supportot és mobilalkalmazás fejlesztőket vár a Konetik, vagyis elmondható, hogy az autóipari fejlesztések iránt érdeklődő IT szakemberek számára szerteágazó, és sok kihívást tartogató munkalehetőségek vannak ezen a területen is.

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövesd a Facebook oldalunkat!