Versenyszellemből így lett munkakörváltás: az ország legnagyobb IT versenyétől a cloud technológiákig

OITM Olvasási idő:6 perc

Audi

Az Országos IT Megmérettetés 2017-es indulása óta minden évben ott van a startvonalnál, 2020-ban egy kategóriagyőzelmet is sikerült bezsebelnie. Hat éve az Audi Hungaria Zrt. gyártáskritikus rendszerének fejlesztésén dolgozik, kollégáival megreformálták a korábbi fejlesztési gyakorlatot, most pedig – szorgalmának köszönhetően – egy új szerepkörben segíti a prémium autókat gyártó cégnél a cloud megoldások alkalmazását.

Bujtás Balázzsal beszélgettünk az állandó tanulás, fejlődés fontosságáról, az Audi Hungariánál végzett feladatairól és az előtte álló kihívásokról.

ITmap: Te is azon fejlesztők közé tartozol, akik már gyerekkorukban tudták, hogy mivel fognak foglalkozni?

Bujtás Balázs: Igen, már kiskoromban is állandóan barkácsoltam, építettem valamit. J Amikor először számítógép közelébe kerültem, akkor is az érdekelt, hogy mit lehet általa létrehozni, végül a programozásban találtam meg mindezek összességét.

ITmap: Hogyan kerültél fejlesztőként egy gyártó vállalathoz?

Bujtás Balázs: Az Óbudai Egyetem székesfehérvári kihelyezett karán végeztem, a diploma után a városban maradtam, és egy kis- és nagykereskedelmi vállalatirányítási rendszerek fejlesztésével foglalkozó cégnél dolgoztam közel hét évig. Elsősorban .NET-et, C#-ot, PHP-t használtunk, üzemeltetési oldalról pedig a Windows és a Linux vegyesen előfordult. Mivel egy kis vállalatról van szó, már ekkor fejlesztettem és üzemeltettem is, bár a DevOps fogalom ez időben még nem volt elterjedt, illetve nem is teljesen ugyanazt jelentette, mint manapság. Győrből származom, és bevallom, a szívem hazahúzott, így elkezdtem a környéken új lehetőséget keresni. A régió abszolút meghatározó munkáltatója az Audi Hungaria, így reménykedtem, hogy lesz náluk olyan nyitott pozíció, amely tapasztalataimmal összhangban van. Visszagondolva, érdekes volt, hogy először egy olyan munkakörre jelentkeztem, amely bár tetszett, de nem teljesen az én szakmai profilomba vágott, viszont a pályázatom elküldése utáni napon egy másik, az elképzeléseimmel tökéletesen egybevágó lehetőség is felkerült a karrierportálra.

ITmap: Mi volt az, ami megtetszett az Audinál lévő lehetőségekben?

Bujtás Balázs: Mivel korábban egy kis cégnél dolgoztam, nagyon fontos volt számomra a stabilitás kérdése, ami egy ekkora vállalatnál maximálisan adott. Emellett egy újonnan induló csapatba tudtam csatlakozni, ami szintén motiváló volt, hiszen mindig különösen izgalmas valami új kialakításában részt venni. A rendszer robusztussága szintén inspirálóan hatott: nagy kihívásnak tartottam, hogy a gyártási folyamat egyik alaprendszerén dolgozhatok, amely a vállalaton belül ún. gyártáskritikus rendszernek számít.

ITmap: Mit jelent ez pontosan, milyen funkciókat lát el a mindennapokban ez az Általad is fejlesztett rendszer?

Bujtás Balázs: Az MMS, a Manufacturing Management System, ahogy a neve is mutatja, a teljes gyártási folyamat lekövetését támogatja, az alaprendszert egy osztrák cég fejleszti. Minden Audi telephelyen ezt a rendszert használják világszerte, ennek megfelelően rengeteg funkciója van, csak párat kiemelve: megmutatja a gyártósoron dolgozóknak – embereknek és gépeknek egyaránt – , hogy milyen műveletet kell végezni az összeszerelendő autókkal, egy monitoron lehet nyomon követni, hogy milyen alkatrészt kell a soron következő járműbe építeni, ami közel sem triviális, hiszen autóinkat személyre szabottan lehet rendelni. Ezen kívül a csavarozó automatákat is ellátja információkkal, és a logisztikát is támogatja. A csapatunk feladata az, hogy az alaprendszert Audi-specifikus fejlesztésekkel egészítjük ki.

DevOps, cloud, konténer: a jövő az Audinál

ITmap: Hogy néz ki a csapat, amelyben dolgozol, milyen technológiákkal dolgoztok, illetve milyen eredményre van a legbüszkébb, amelyet közösen elértetek?

Bujtás Balázs: Egy közel 100 fős szervezeti egység részei vagyunk, ahol a munkatársak nagy része üzemeltetéssel foglalkozik, és ahol a győri gyáregység mellett a többi Audi telephelyet is támogatjuk – nemzetközi szinten. Fejlesztő csapatunk jelenleg hét fős. Technológiai szempontból .NET keretrendszerben dolgozunk, C#-ot használunk, adatbázisaink MS SQL-en, a rendszereink pedig Windows-on futnak, a legújabb felhasználói felületen JavaScript framework-ök vannak, és a Vue.js-t preferáljuk.

Hatalmas fejlődési ívet jártunk be az elmúlt években, a hatékonyságunk rengeteget nőtt,  hadd szemléltessem egy példával mindezt: amikor elkezdtem az Audinál dolgozni, a fejlesztői rendszer telepítése Excelben lévő ellenőrző lista alapján működött, és közel két napot vett igénybe, mivel mindent manuálisan kellett  végrehajtani. Mára eljutottunk odáig, hogy 100%-ban automatizáltuk a rendszer telepítését és frissítését, amely lehetővé teszi a bármikor és bármennyiszer történő futtatást. Ezzel párhuzamosan bevezettük a CI/CD-t, az automatikus forráskód ellenőrzését, új verziókezelési konvenciókat, amelyek mind a DevOps alapú működés irányába mutatnak. Mindezek fejlesztési területeink eddigi sikereit mutatják be, mostanra pedig egyéb fejlesztési irányokkal kapcsolatban is megjelentek igények, amelyekre minél inkább próbálunk fókuszálni. Egyik ilyen jelentős témakör a felhő alapú fejlesztések és üzemeltetés területe.

ITmap: Ez a nagyívű fejlődés miben köszön még vissza, illetve mit vársz a felhő alapú technológiák alkalmazásától?

Bujtás Balázs: Ahogy említettem, amikor idekerültem, egy újonnan induló csapat tagja lettem, a mozgásterünk pedig lényegesen szűkebb volt a mainál, többek között részletesen kidolgozott feladatleírásokat kaptunk. Ma már mi választhatjuk meg, hogy milyen technológiákat használunk a fejlesztések során, hogy mivel tervezzük meg az architektúrát, a teljes fejlesztési folyamatot megreformáltuk, és jelen vagyunk a szoftver teljes életciklusában. Az agilitást szintén meghonosítottuk a szervezetben, és ma már az üzemeltetési területen is vettek át belőle részelemeket. A felhő alapú működés meghonosítása kétségkívül egy újabb hatalmas lépés lesz, amelyet személy szerint nagyon várok. Az aktuális tervek szerint előtérbe fog kerülni a Java és a Python, AI–hoz kapcsolódó feladataink is lesznek, hiszen például olyan képfeldolgozó modulok fejlesztésébe kell majd bekapcsolódnunk, amelyek felismerik, hogyha valahol törés, karcolás van, vagy ha egy alkatrész nem megfelelően lett beszerelve. AWS alapon fogunk dolgozni, én az elmúlt időszakban – részben az Országos IT Megmérettetésen való részvétel miatt – az Azure-be ástam bele magam szabadidőmben, és szereztem minősítéseket, amely tudást a munkámban az AWS platformon fogom kamatoztatni. A legnagyobb lépést számomra pedig az fogja jelenteni, hogy DevOps mérnökként folytatom majd tovább pályámat.

Balázs_profilkép
Bujtás Balázs a kategóriagyőzelemért járó serleggel (Windows Server üzemeltetés)

ITmap: Minek köszönheted azt, hogy váltani tudsz ebbe az irányba – azon kívül természetesen, hogy elindult egy átállás folyamat az Audin belül?

Bujtás Balázs: Több összetevője is van, az egyik minden bizonnyal a versenyen elért eredményeimben keresendő, amelyeket elújságoltam vezetőimnek is. A cloud, illetve DevOps témákba különösen beleástam magam az elmúlt években, amelyet eredményeim is visszaigazoltak, így amikor a területen felmerültek az ez irányú bővítési lehetőségek, vezetőim tudták azt, hogy otthonosan mozgok bennük. A versenyek mindig is motivációt jelent jelentettek számomra, de nem azért, hogy mindenkit legyőzzek, hanem egészen egyszerűen azért, hogy saját magamnál legyek jobb. Rendszeresen indulok futóversenyeken is, de ott sem a győzelem a cél, hanem a fejlődés. Így vagyok az Országos IT Megmérettetéssel is, számomra a folyamatos tanulás alapkövetelmény.

Fejlődés nélkül nincs előrelépés

ITmap: Melyek azok az eredmények, amelyek vezetőid felé is mutatták tudásod folyamatos gyarapodását?

Bujtás Balázs: Számomra a legnagyobb siker az volt, hogy a tavalyi Windows Server üzemeltetés kategóriát 100%-os eredménnyel megnyertem. Emellett Cloud Engineering kategóriában egy ponttal lemaradva az első helyről a virtuális dobogó második fokára állhattam fel, DevOps-ban pedig hatodik lettem. 2019-ben ugyanebben a kategóriában második, Linux üzemeltetésben harmadik, Tesztautomatizálásban ötödik helyezést értem el. Az első versenyévben, 2017-ben a Security Coding és a Linux üzemeltetés kategóriákban is a harmadik helyet szereztem meg. Természetesen idén is indulni fogok, összesen nyolc témakört választottam az elérhető 25 közül üzemeltetési, fejlesztési, cloud és DevOps területeket egyaránt érintve. Egy kategóriagyőzelmet idén is célul tűztem ki. :)

ITmap: Hogyan támogatja az Audi Hungaria azt a fajta folyamatos fejlődés iránti vágyat, ami benned van?

Bujtás Balázs: Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy a területünkön, aki igényelte, kapott előfizetést az Udemy-hez, amelyet ki is használunk: sokszor közösen nézünk meg egy videót, mindig megbeszélve, hogy nálunk hogyan lehetne alkalmazni az ott elhangzottakat, de természetesen egyénileg is elmélyülünk a bennünket leginkább érdeklő témákban. Manapság ennél jobb tanulási lehetőséget nem nagyon lehet találni.

ITmap: Miért szeretsz az Audinál dolgozni, illetve milyen tapasztalattal vártok a csapatba új kollégákat?

Bujtás Balázs: Számomra nagyon inspiráló, hogy egy olyan rendszer fejlesztésén dolgozhatom, amely egy globális vállalat mindennapjait irányítja. Maximálisan támogatják a fejlődésemet, az elkövetkezendő időszakra nézve pedig plusz lelkesedést ad, hogy a legújabb, felhő alapú technológiák nálunk is előtérbe kerülnek. Az MMS alaprendszerét fejlesztő cég konténer alapú megoldásokon (Docker) is elkezdett dolgozni, ami szintén hatalmas lehetőségeket vetít előre szakmai szempontból. Szintén nagy pozitívumnak tartom, hogy támogatják a különböző minősítések megszerzését is.

Egy másik aspektust is kiemelnék, amely egy ekkora cégnél talán kevésbé magától értetődő, ez pedig a rugalmasság. A home office nálunk a vírushelyzet előtt is jól működött, hiszen közel két éve bevezettük a desk sharinget, amely részeként mindig megbeszéltük, hogy ki az, aki adott napokon otthonról fog dolgozni. Így tavaly nagyon könnyen átálltunk az online munkavégzésre, és azóta is gördülényeken működünk  a korábban már megszokott módszer szerint – heti 2-3 nap távoli munkával. Ami számomra még különösen pozitív, hogy nyaranta meglátogatjuk az ingolstadt-i kollégákat (az Audi AG németországi székhelye), a szakmai workshopokat, egyeztetéseket mindig jó hangulatú grillparty-val zárjuk. Jó érzés egy nagy közösség részének lenni, ahova jelenleg DevOps mérnököket, illetve .NET / C# fejlesztőket keresünk győri csapatunkba.

ITmap: Mit üzensz azoknak, akik gondolkodnak a versenyen való induláson?

Bujtás Balázs: Ahogy már említettem, elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki fejlődés nélkül informatikai területen dolgozzon: a verseny miatt kezdtem el komolyabban foglalkozni egy olyan témakörrel, ami egyébként érdekelt, a verseny ideje alatt tettem le az Azure vizsgákat is, részben ennek köszönhetően pedig hamarosan egy olyan munkakörbe kerülök, amely új perspektívákat nyit meg előttem. Akinek hasonlóan fontos a szakmai fejlődés, annak mindenképpen ott a helye a játékosok között!

Aki pedig Balázzsal együtt szívesen támogatná a jövő mobilitását digitális megoldásokkal, az Audi Hungaria nyitott pozíciói között biztosan talál megfelelőt: www.audi.hu/it

Ha pedig mégsem, nézz vissza másnap is, ahogy Balázs is tette! :)