Négy hónap iskolapadban – öt gyorsan elsajátítható IT-s munkakörért!

Egyéb Olvasási idő:2 perc

Négy hónap

Ha azonban együtt állnak a csillagok és a szerencsések közé tartozol, akkor akár ilyen gyorsan is elsajátathatod egy teljesen új szakma alapjait, ráadásul nagyon jó kezdő fizetésekért találhatsz munkát is! Egy most induló program keretében az állam négy év alatt összesen négyezer informatikai fejlesztő képzését támogatja, éppen ezért, ha érdekel ez a pálya, most különösen érdemes körülnézni a képzések között!

A lenti munkakörök esetén a nettó bérezés 200-350 ezer forint között alakul a IseeQ fejvadász cég kutatása alapján, így elmondható, hogy magyar viszonylatban valóban nagyon jó fizetést kaphatsz, és itt belépő szintű állásokról van szó, egy rövid, ám meglehetősen intenzív képzés után.

Junior programozó

A fent már említett, Informatikai fejlesztői karrier start program erre a pozícióra képez szakembereket 3-4 hónapos tanfolyamokkal. Nem újkeletű jelenségről van szó, hiszen több versenypiaci szereplő is csatlakozott a kezdeményezéshez, mivel mind a munkavállalói, mind a munkaadói igények ebbe az irányba mutatnak. Logikus gondolkodással, kitartással, elhivatottsággal, legalább középszintű angoltudással már négy hónap tanulás után találhatsz ilyen munkát. Fontos azonban tudnod, hogy ekkor még rengeteg tanulás vár rád, és csak minimális hozzáadott értéket tudsz majd előállítani programozói felügyelet mellett.

A legkeresettebb programnyelvek: Javascript, Java, PHP, Ruby, C#.

[cegajanlo id=”training”]

UX designer / UX researcher

Az UX a user experience, vagyis a felhasználói élmény rövidítése. Minden olyasmi ide tartozik, amitől a weboldalak, vagy alkalmazások jól használhatók, egyértelműek, jól átláthatók lesznek. Designerként a kinézetért leszel felelős, a te dolgod lesz megtalálni a megfelelő egyensúlyt a design és a funkcionalitás között. Researcherként, vagyis kutatóként pedig azt kell majd felmérned, hogyan viselkednek a felhasználók. Ehhez különféle analitikai eszközök állnak majd rendelkezésedre, az összegyűjtött adatok alapján pedig a fejlesztők olyan terméket tudnak készíteni, ami valóban jól szolgálja ki a felhasználók igényeit.

[cegajanlo id=”webuni”]

Technical writer

Műszaki affinitás, jó íráskészség és magas szintű idegennyelv-tudás (például angol) kell hozzá. Ha ezen a területen szeretnél dolgozni, akkor a legfontosabb feladatod az lesz, hogy olyan, műszaki dokumentációt hozz létre, ami hatékonyan segíti az adott termék, vagy szolgáltatás felhasználását. Akármilyen formájú az anyag – kézikönyv, online súgó, vagy egyéb útmutató – a legfontosabb az, hogy a rendelkezésre álló technikai információt le tudd fordítani a felhasználók nyelvére. Ez történhet ügyes fogalmazással, de akár egy jól átlátható, egyértelmű infografikával is, a lényeg, hogy a terméket, szolgáltatást használók számára minden egyértelmű legyen!

Tesztelő

Tesztelőként azt kell majd ellenőrizned, hogy egy élesítés előtt álló weboldal, vagy alkalmazás funkciói megfelelően működnek-e. Nagyon fontos feladat az esetleges hibák megfelelő dokumentációja is, így ez a szakma akkor való neked, ha különösen precíz vagy, és jól bírod a monotonitást is. Logikus feltételezés, hogy egy jól automatizálható feladatkörről van szó, és ez így is van, sok részfeladatot automaták látnak el. Ennek ellenére elmondható, hogy a manuális tesztelők korszaka sem áldozott le, valószínűleg még jó darabig szükség lesz rájuk az igazán hatékony munkavégzéshez.

IT helpdesk

Ügyfélszolgálati munkakör, melynek összetettségtől függően több szintje létezik. 4 hónapos képzés után az 1-es szintű helpdesk pozíció jöhet szóba. Üzleti szolgáltatóközpontban (a szaknyelvben shared service center) magas szintű angoltudás kell hozzá írásban és szóban. Az IT helpdesk itt a világ különböző részeiről érkező kérdéseket-problémákat kezeli chaten, telefonon.

Manapság egyre gyakoribb, hogy új pályát választanak az emberek, akár 40 évesen is – a kor már nem lehet akadályozó tényező. Az informatika különösen népszerű célállomás az ilyen váltásoknál, hiszen nem csak a bérek, de a körülmények is jobbak, ráadásul jócskán adódik lehetőség a szakmai fejlődésre is.

[cegajanlo id=”kepzesek”]