Nekik is fontosak az akadálymentes weboldalak

Kezdjük el! Olvasási idő:4 perc

IT Összefogás - Agárdi Szilvia

Ócsvári Áronnal (szabadúszó webfejlesztő), Pál Zsolt Pillével (programozó, informatika tanár) és Agárdi Szilviával (énekesnő, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány önkéntes munkatársa) beszélgettünk. Hogy mi bennük a közös? Mindhárman látássérültek, és használják az internetet: e-maileket olvasnak, weboldalakat böngésznek, használják a közösségi médiát. Arról meséltek, hogyan élik meg a mindennapjaikat, internetezés közben.

Áron így fogalmazott az akadálymentesítéssel kapcsolatban, és talán közel is jár az igazsághoz: „Idehaza azt érzem, hogy nagyon sokan úgy látják, úgy gondolják, hogy az akadálymentesítés egy misztikus, megfoghatatlan dolog, ami nagyon nehéz, nagyon sok pénzért lehet elvégeztetni, rengeteg időt, és energiát kell ebbe belefektetni.” Mi ezen a látásmódon szeretnénk változtatni!

IThon.info: Mennyi idő felmérni, hogy tudjátok-e használni az adott weboldalt?

Pál Zsolt Pille: Már az első 4-5 másodpercben látványos, hogy mennyire akadálymentes vagy nem akadálymentes az oldal. Alapvető szerkesztési hibákat szoktak elkövetni a webfejlesztők azzal, hogy nem megfelelően töltik ki pl. a képekhez tartozó szövegeket, nem jól szerkesztik meg az ugrólinkeket – hasznos lehet, ha az oldal tetején megjelenik, hogy „ugrás a tartalomra”.

Agárdi Szilvia: Amikor rálépek egy weboldalra, a beszélőprogram segítségével azonnal tudom, hogy ott hasznos dolgot találok-e vagy sem, hiszen az a weboldal, ami tele van fotókkal tűzdelve vagy különböző buborékokba van beleírva, azt a beszélőprogram nem érzékeli, azt mondja, hogy üres-üres-üres. Onnantól kezdve, én nem tudok semmit sem tenni, el kell hagynom a weboldalt – hogyha nem ismeri fel a program, akkor nem tudok tartalmat olvasni.

IThon.info: Mik okoznak problémát?

Pál Zsolt Pille: Internetezés közben a legnagyobb problémát a weboldalak akadálymentességének hiánya okozza, hiszen általában a látássérült a képernyőolvasó segítségével használja a számítógépet. Éppen az jut el információként hozzám, amit a képernyőolvasó szoftver felolvas. Ez főként szöveget jelent, tehát ha én egy képpel találkozom, azzal nem tud mit kezdeni, csak ha jól van kitöltve a hozzá tartozó szövegrész, de ez sajnos – főleg a magyarországi honlapok esetében – elég ritka. Például, én jónéhány hónappal ezelőtt tudtam meg, hogy a „beállítások” menüpont általában egy fogaskerék ikon szokott lenni, hiszen nekem az a szöveg szokott megjelenni, hogy beállítás/beállítások. Ha nem akadálymentes egy-egy adott honlap vagy program, akkor viszont semmi, így meg sem találom a beállításokat. Ha egy ikonnal szeretné a felhasználót értesíteni kizárólag maga a program készítője, akkor egyértelműen nem található meg az a menüpont a képernyőolvasó segítségével, tehát mindenképpen érdemes egy szöveges alternatívát adni neki.

Ócsvári Áron: Az egyik legnagyobb problémát a captcha okozza – ezek a képek, amiken megjelennek vagy szövegek, vagy számok, és ezt be kell írnia a felhasználónak, ezzel bizonyítva, hogy nem robot .Szintén zavaróak a slider-es, forgó-mozgó elemek egy weboldalon, amik sok esetben nem állíthatóak meg. Ha nagyon rosszul van megírva, nem biztos, hogy feltűnik, mert a képernyőolvasó nem veszi észre. Ha picit jobban van megírva, akkor ebből az következik, hogy fut a mindig frissülő reklámcsík, amit a képernyőolvasó a változás pillanatában elkezd végigmondani. Ezzel megszakad a számomra fontos felolvasás. Ilyenkor jön jól a megkerülő megoldás, hosszabb szöveg esetén kimásolom azt egy jegyzettömbbe, így legalább nyugiban el tudom olvasni…

Agárdi Szilvia: Rengetegszer az is probléma, hogy eljutok egy weboldalra, rendelni szeretnék valamit, de nagyon kontraszthiányos az az oldal. Nincsenek kontrasztos színek, például a „rendel” gomb gyakorlatilag egyszínű a többi leírással, és nem emelkedik ki számomra az, hogy ott ténylegesen tenni kellene valamit. Nagyon sok esetben fényképek vannak kitéve, amiket vizuálisan egyben kellene látni, térlátással, viszont az nekem nincs meg.  Ilyenkor nagyon sajnálom azt, hogy egy-egy termék mellé nincsen leírás, például, hogy milyen színekben vannak a termékek – sokszor ki van téve egy színpaletta, amivel szintén sokszor bajban vagyok, egyrészt, hogy hol kell nézni, másrészt, milyen színárnyalatról van szó.

Nekik is fontosak az akadálymentes weboldalak - Agárdi Szilvia
Agárdi Szilvia

IThon.info: Miért lényeges számotokra az akadálymentesítés?

Pál Zsolt Pille: A vakok számára kiemelten fontos lenne az akadálymentes weboldalak megléte az ügyintézéssel kapcsolatosan, hiszen nem kellene a közlekedésben, az űrlapok kitöltésében segítséget kérni.  Ahhoz, hogy egy weboldalt mi használni tudjunk, gyakorlatilag végig kell olvasnunk a megjelenő oldalt, elejétől a végéig – nem úgy jelenik meg nekünk, hogy van egy baloldali, egy jobboldali, meg egy középső oszlopunk, hanem föntről lefelé, sorfolytonosan, mintha egyetlen egy sorunk lenne. Magukat az oszlopokat a képernyőolvasó úgy dolgozza föl, hogy azok egymás alá kerüljenek, ezért fontos az, hogy megjelölje az oldal készítője ezeket a különböző elválasztásokat, pl. ez egy navigációs menü, a következő a tartalom, utána jön egy lábléc, stb. Ha ezek megvannak, akkor elég gyorsan tudunk ugrálni a képernyőolvasó billentyűzetével, forrógombjainak segítségével is, egyszerűen meg lehet találni a változó tartalmat a weboldalon. A különböző portálmotorok akadálymentessége hol jó, hol kevésbé jó, hol nagyon nem jó, sőt, kifejezetten rossz. Általában maga a design, ami a legfontosabb minden honlapnál és itt nagyjából ki is merült az a fejlesztési folyamat, amit e mögé szoktak rakni. Az már másodlagos, hogy a háttérben jól fut-e a weboldal. Az, hogy akadálymentességről beszéljünk, indifferens, hiszen nem látványos.  Az nagyobb probléma, hogy mondjuk az egyik oszlop rácsúszik a másikra, mert egyből rájön arra az ember, gondolja, hogy valami hiba van – de, ha képernyőolvasó szempontjából nem kompatibilis, az nem egy látványos dolog.

Nekik is fontosak az akadálymentes weboldalak - Pál Zsolt Pille
Pál Zsolt Pille

IThon.info: Mit kérnétek a fejlesztőktől?

Agárdi Szilvia: Az egyik, amit kérnék, az az, hogyha egy weboldalt létrehoznak, akkor a menüpontja legyen logikusan felépítve, tehát egymás alatt legyen mondjuk a szöveg vagy egymás mellett. Ne össze-vissza buborékokba helyezve vagy fényképekbe helyezve legyen az adott információ, mert az, aki nem látja, vagy az, aki hallgatná a program segítségével, nem tud eligazodni, hogy mi merre van.

Pál Zsolt Pille: Talán a legfontosabb az, hogy ha nem is teljesen akadálymentes a weboldalunk, arra azért ügyeljünk, hogy a képek, amelyek az adott funkciókat szimbolizálják, legyenek kitöltve, tehát tudjam azt, hogy milyen funkciót érek el, hogyha éppen arra a hivatkozásra rámegyek.

Ócsvári Áron: Használják a weboldalakon a különböző címsorszinteket, illetve a mezők legyenek összerendelve a hozzájuk tartozó címkékkel. Az még egy nagyon fontos dolog, hogy minden funkció lenyitható, kinyitható, becsukható legyen billentyűzetről is. Ha csak ez a pár dolog teljesülne, és a webfejlesztőknek nagy része erre tényleg odafigyelne, akkor azzal már rengeteget segíthetnének, akár csak a látássérült felhasználóknak.

Nekik is fontosak az akadálymentes weboldalak - Ócsvári Áron
Ócsvári Áron