No-Coding: Mi lesz a fejlesztőkkel?

Ti mondtátok Olvasási idő:2 perc

No-Coding

A cikk a Qualysoft egyik munkatársának, Gulyás Gábornak a szerzeménye.

A mindennapi munkám során egyre sűrűbben használok no-coding megoldásokat a Microsoft termékpalettájából – ilyen például a Microsoft Flow, a PowerApps, illetve a Dynamics Portals is. Mielőtt azonban mélyebben belemennénk a működésükbe, nézzük meg kicsit általánosabban a témát.

Mi is az a No-Coding?

A No-Coding fogalom alapja – mint ahogyan azt a neve is mutatja -, hogy a hagyományos értelemben vett fejlesztéseket képesek vagyunk új, programozói szaktudást nem igénylő környezetekben elvégezni. Ezek a környezetek jellemzően:

  • Drag & Drop működést valósítanak meg, az alkalmazás építőelemeit egy grafikus felületen tudjuk egy vászonra pakolászni, rendezgetni.
  • Tulajdonságokra (properties) épít, melyeket szintén a felületen keresztül módosítva tudjuk befolyásolni az adott elemek megjelenését, működését.
  • Programozói szaktudás nélkül is használhatóak.
  • No-Coding – Microsoft Flow

Ezekre nagyon jó példák a már említett Flow, PowerApps, Dynamics Portals, de akár ide vehetnénk a Bootstrap Studio-t is, sok-sok WordPress sablont, ahol már szinte az egész sablonunkat teljesen átalakíthatjuk drag & drop felületen és még rengeteg egyéb megoldást.

A No-Coding technológiák térnyerése

A mai rohanó világban fontosabb az IT mint valaha. Alig találni már olyan céget, ahol ne építenének kisebb-nagyobb IT infrastruktúrára, a mindennapi munkavégzést pedig különböző – akár egyedi fejlesztésű – szoftverek biztosítják és teszik hatékonyabbá. Ezeket a szoftvereket azonban valakinek mind-mind le kell fejlesztenie.

Gondolom nem sok embernek kell bemutatnom, hogy manapság mekkora hiány van fejlesztőkből, a csapból is ez folyik. Folyamatosan indulnak az újabb képzések, ahol bárkiből fejlesztőt képeznek és munkát garantálnak. A No-Coding technológiák térnyerésének egyik okát pontosan ebben látom, hogy kisebb alkalmazások, folyamatok elkészítését olyan felhasználók is el tudják végezni, akik egy programozóhoz képest jóval kisebb technikai tudásnak vannak birtokában.

Másrészről azonban nekünk, fejlesztőknek is lehetséges alternatívákat jelentenek ezek a technológiák. Újabb, hatékonyabb megoldásokat vagyunk képesek előállítani akár jóval rövidebb idő alatt – és persze lássuk be, ha bárki is foglalkozott már hasonló megoldásokkal, itt is olykor-olykor szükség van egy tapasztalt fejlesztőre, ha valami komplexebb probléma megoldására van szükség.

A fejlesztők jövője, adaptálódás

Félnünk kell a No-Codingtól? El fogják venni a fejlesztők munkáját? Röviden: nem. Legalábbis most biztosan nem, sokkal inkább megkönnyítik, ha pedig körbenézünk a világhálón, egyre több cégnél láthatunk újabb és újabb No-Coding platformokat.

Az utóbbi években sorra érkeztek a Microsoft termék palettájába is a különböző No-Coding megoldások:

  • A Microsoft Flow, ahol különböző (üzleti) folyamatokat alakíthatunk ki pofonegyszerűen – én itt hoztam létre egy ütemezett feladatot, hogy a Microsoft SQL szerveremről folyamatosan készüljön mentés Azure Blob Storage-be és küldjön értesítést ha hibára futott.
  • A Microsoft PowerApps, ahol mobilon, táblagépen és laptopon/számítógépen egyaránt kényelmesen használható alkalmazásokat rakhatunk össze – ennek elődje volt a Project Siena, amiről korábban írtam is egy rövid bemutatót és Windows 8 modern appok létrehozására volt alkalmas.
  • És ott van persze a Dynamics Portals is, ahol pedig a Dynamics 365 platformra épülő, kívülről is elérhető weblapokat építhetünk fel.

Ezeket a megoldásokat fejlesztőként napi szinten használom, mert:

  • Ki tudom váltani vele azoknak az egyedi fejlesztéseknek a nagy részét, amiket korábban teljes mértékben saját kóddal, több napi/heti munkával tudtam elkészíteni.
  • Az elkészült megoldásokat szoftverfejlesztésben nem járatos kollégáknak is át tudom adni, a karbantartásukat, bővítésüket rájuk tudom bízni. Ezt egy ASP.NET Core API alkalmazással kapcsolatban nem biztos, hogy meg tudnám tenni
  • Korlátokat szabó, de egységes és jól dokumentált platformokat használunk, így jóval egyszerűbb lehet egy ebben írt alkalmazásban kiigazodni, mint valakinek az egyéni stílusában írt, dokumentálatlan kódjában.

Végszó

Személyes tapasztalataim alapján számomra nagy segítséget nyújtanak az említett megoldások. Rengeteg repetitív feladattól kímélnek meg: ha csak a Microsoft Flow-t vesszük alapul, minden egyes alkalommal, minden integrációs megoldásban meg kellene oldanom az OAuth bejelentkezést, át kéne néznem a kapcsolódáshoz szükséges SDK leírásokat, stb. Ehelyett két kattintás és készen is vagyok.

Az IT szakma a folyamatos változásról híres, a tanulás sosem ér véget és fontos is a folyamatos adaptálódás. Ahogy a mondás tartja, aki lemarad, az kimarad!