Ezért érdemes sok kategóriában indulni az Országos IT Megmérettetésen!

Egyéb Olvasási idő:1 perc

feedback

 IThon.info: Milyen kategóriákban indultál és melyikekben értél el helyezést?

Szirmai Attila: Egyebek mellett a következőkben: frontend, webfejlesztés, PHP, C#, IT Security. Idén először indultam a versenyen, és jövőre is tervezem, mert nagyon élveztem. A frontend sikerült a legjobban, ott 2. helyezést értem el, C#-ban 9. lettem, a többiben nem voltam benne a TOP20-ban.

IThon.info: Ha a frontend és a C# kategóriát nézzük, milyennek találtad a feladatokat, mennyire voltak érdekesek, izgalmasak?

Szirmai Attila: A C# kreatív volt, nagyon jó keretfeladatot találtak ki a hitelesítők (DXC Technology), voltak benne gondolkodós és egyszerűbb részek is (az indulók egy hajótest hibernálókamrájában “ébredtek”, a hajó vezérlőszoftverének helyrehozatala volt az első kihívás). A frontend területre sem lehetett panasz, de sajnálom, hogy nem kellett kódolni a fordulók során.

IThon.info: Mennyire érezted technológiai szempontból up-to-date-nek a kategóriákat?

Szirmai Attila: A C# nem arra ment rá, hogy a legmélyebb bugyrait tárja fel a nyelvnek, inkább egyfajta szórakoztató jellege volt, ami nekem nagyon tetszett. A frontend kategóriában mélyebbre ástak, bár ott csak feleletválasztós kérdések voltak, ami viszont kevésbé mozgatott meg. Az ilyen jellegű feladatoknál az a veszélyes, hogy annak is van valamennyi esélye jól szerepelni, akinek a tudása nem átfogó vagy alapos.

IThon.info: A utolsó fordulók fix időkerete mennyire volt tartható?

Szirmai Attila: Néha jó lett volna, ha tudok programot csinálni, de megértem az okát. :) Igazából a többi fordulót is így kezeltem volna. Időnként megterhelő volt, amikor este 8 órakor az összes kategóriában, amiben indultam, volt feladat, de nyilván nem mindenki vállalta, hogy ennyi területen megméretteti magát.

IThon.info: Volt olyan technológai irány, amit hiányoltál, és idén szívesen játszanál benne?

Szirmai Attila: A JavaScript-et kiterjeszteném backendes, node.js-es irányba, ez manapság nagyon népszerű technológia. Érdekes, hogy frontend kategóriában lettem második, holott inkább backendesnek tartom magam.

IThon.info: Mi a véleményed a díjátadóról?

Szirmai Attila: Meglehetősen hosszú volt, de tetszett, megérte elmenni.

IThon.info: Ezen mindenképpen tervezünk rövidíteni, kicsit más struktúrával, több workshoppal, viszont összességében kevesebb időtartamban.

IThon.info: Éltél esetleg panasszal a verseny során, illetve, ha igen, mennyire voltál elégedett a reakcióidővel?

Szirmai Attila: Igen, írtam, viszont belekalkuláltam, hogy mivel valószínűleg több ezres nagyságrendű induló van, a válasz ideje is ennek megfelelően fog alakulni, így nem éltem meg problémaként a hosszabb reakcióidőt.

IThon.info: Van még bármi olyan, amit szívesen megosztanál a versennyel kapcsolatban az olvasókkal?

Szirmai Attila: Nagyon jól éreztem magam, tetszett a verseny, az esetleges negatívumok ellenére mindenképpen pozitívak a benyomásaim, az emlékeim. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki magát olyan kategóriában is, amiben egyébként nem jártas, mert izgalmas tapasztalatot nyújthat. Nekem ilyen volt tavaly az IT biztonság: a tanulmányaimon kívül egyáltalán nem foglalkoztam vele, ennek ellenére az egyik kedvenc kategóriám volt.

IThon.info: Várunk vissza idén is!

Játszani úgy érdemes, hogy tanuljunk is belőle! Te hány kategóriát mersz bevállalni? :)