Telefonzombi-biztos zebrák Dél-Koreában

Egyéb Olvasási idő:1 perc

Zebra okostelefon-függőknek, Dél-Koreában

Azt már hazánkban is megszokhattuk, hogy sokan rá vannak tapadva az okostelefon kijelzőjére, kizárva az őket körülvevő világot. Dél-Koreában azonban az okostelefonok miatti balesetek száma is jelentősen megnőtt emiatt az elmúlt években.

A közlekedési balesetek elemzési rendszerének adatai alapján, 2017-ben több mint 1600 gyalogos halálát okozták autósok, ami a közlekedési balesetek mintegy 40%-át jelentette.

Okostelefon-zombik

Ilsanban (egy Szöultól 30 km-re fekvő előváros) villogó fényeket és lézersugarakat telepítettek egy útkereszteződésen – azt remélve, hogy ez elegendő lesz ahhoz, hogy az emberek körülnézzenek a zebránál, az autósok pedig lelassítsanak.

Az állami vezetésű Koreai Építőmérnöki és Épülettechnológiai Intézet (KICT) úgy gondolja, hogy a zebrán villogó fények képesek figyelmeztetni mind a gyalogosokat, mind a vezetőket. A piros, sárga és kék LED-eken túl az okostelefont nyomkodókat egy lézersugár és egy telefonukra küldött értesítés is figyelmeztetni fogja arra, hogy éppen a forgalmat készülnek keresztezni. Az applikáció üzenete a következő: “Várj! Jön egy autó.”

A rendszer tervezőit aggasztotta, hogy egyre több gyalogos tapad rá a telefonjára, majd válik áldozattá – egy olyan országban, amely amúgy is az egyik legmagasabb közúti halálozási és sérülési mutatókkal rendelkezik a fejlett országok közül.

“Biztonságban érzem magam ettől a villogó fénytől, mert arra késztet, hogy újra nézzek körbe. Remélem, több ilyen is lesz a városban.” – mondta egy 23 éves lány, Kim Dan-hee.

Az autósoknak jelző villogó fények 83,4%-os hatékonyságot mutattak, amikor az intézet 1000 jármű bevonásával tesztelte az új koncepciót. A többdimenziós figyelmeztető rendszert érzékelők és hőkamerák működtetik, a kiépítése pedig nagyjából 13 000 dollár (kb. 3,8 millió forint), zebránként.

A rendszer egyelőre csak Ilsanban üzemel, de országszerte szeretnének majd több ilyen pontot is kialakítani.

Neked is ennyire fontos az okostelefon, vagy te még nem váltál a rabjává?