Threat Intelligence Analyst (Fenyegetettségi elemző/hírszerző)

IT biztonság

A munkakör magyar elnevezésére még nincs általánosan elfogadott és használt megfogalmazás.

A Threat Intelligence Analyst szakemberek feladata az IT biztonsági területen elsősorban nem az aktuális fenyegetettségek és folyamatban lévő támadások kivédése, hanem annak jövőbeni megelőzése és ennek kutatása. A rendelkezésre álló (pl. korábbi támadási kísérletekből származó) információk, adatok, rendszerek, trendek, minták, mechanizmusok összegyűjtésével és ezek összefüggéseinek elemzésével a Threat Intelligence Analyst szakértők képet tudnak alkotni a jelenlegi és kialakuló (vagy feltételezhetően kialakulható) veszélyekről. Ezáltal olyan döntések hozhatók, amik a technikai, technológiai és folyamatbeli biztonsági megoldások fejlesztésével együtt, preventív módon előzhetik meg a kiberbűnözői tevékenységeket.

A Threat Intelligence Analyst munkakör nagyon erős elemző, szóbeli és írásbeli kommunikációs készséget követel meg, ugyanakkor az erős IT biztonságtechnikai, technológiai háttér is elengedhetetlen. A jó Threat Intelligence Analyst szakértők jellemzően korábbi etikus hekkeri, penetration tester, stb. ismerettel rendelkező szakemberekből kerülhetnek ki.

az ITmap szakmai hitelesítője, hazánk legnagyobb IT képző cége

Angol elnevezések

  • Cyber Threat Intelligence (CTI) Analyst
  • Threat researcher

Megszerezhető minősítések, minősítési utak

  • Certified Threat Intelligence Analyst (C|TIA)
  • CREST Registered Threat Intelligence Analyst (CRTIA)
  • GCTI: GIAC Cyber Threat Intelligence

Ajánló

Fizetések

Érdekel mennyit keres egy Threat Intelligence Analyst (Fenyegetettségi elemző/hírszerző)? Regisztrálj és megtudhatod!

Regisztráció

Ahhoz, hogy hozzászólhass el kell fogadnod az ide kapcsolódó sütik használatát (Disqus). Ezt megteheted az adatvédelem oldalon (ahol további információkat találsz), vagy erre a gombra kattintva.