Programozónő döntötte meg a pí-rekordot

Egyéb

Emma Haruka Iwao

Egy, a Google-nél dolgozó japán programozó hölgy, Emma Haruka Iwao, megdöntötte a pí-rekordot, a felfedezését pedig stílusosan, 03.14-én, a nemzetközi π-napon jelentették be. Eddig az érték 22 billió jegye volt ismert, most már azonban az irracionális szám 31 billió számjegyét ismerjük. Iwao vizsgálata összesen 121 napon keresztül tartott, a számítás 170 TB adatot és 25 virtuális számítógépet igényelt.

A programozó azt mondta a BBC News-nak, hogy nagyon nehéz volt megdönteni a világrekordot, de mivel a pí végtelen, ezért továbbra is motiváltnak érzi magát abban, hogy több számjegyet találjon. Érdekességképpen: 2010-ben, Nicholas Sze a Yahoo cloud computing használatával számította ki, hogy pí a két kvadrillionodik számjegye a nulla volt – egy hagyományos számítógépen ez a művelet akkor 500 évbe telt volna. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy a köztes számjegyeket nem számolta ki.

Pí érték
A NASA közzétett egy cikket, 18 esettel felsorolva, ahol a pí használata segítségükre van.

“A modern matematika, fizika, műszaki és technológiai területek nem működhetnének a pí nélkül” – mondta Matt Parker, matematikus.