Az idei Super Bowl döntő és minden, ami mögötte van

Egyéb Olvasási idő:2 perc

Stadion

2019.02.03-án, vasárnap, megrendezték az óriási népszerűségnek örvendő NFL döntője, az 53. Super Bowl. Az amerikai futball nemzetközi szinten is egyre közkedveltebb sporttá válik, így nem csak az USA-belieket vonzza a TV képernyő elé. A mérkőzés a vasárnap esti főműsoridőben van közvetítve – a reklámok miatt -, azonban nálunk, Európában hajnalban követhető a sportesemény, az időeltolódás miatt. A Rams (Los Angeles) és a Patriots (New England) küzdött meg egymással, 18 év alatt hatodszorra nyert a Patriots, most éppen 13-3-ra.

Most pedig tekintsünk is el a sporttól, minket a technikai háttere sokkal inkább lázba hoz!

A Super Bowl LIII otthona az impozáns atlantai Mercedes-Benz Stadion. A stadion építése 2017-ben fejeződött be, nagyjából 1,6 milliárd USD-be került. Az itt található kivetítő óriási, kb. 5853 m2-es, ennek fejében pedig 360 fokos, HD képernyő. Azonban, hogy ne maradj le semmiről, bármerre is legyél; további 2000 TV-képernyőt helyeztek el az épületben.

6437 kilométernyi üvegszálas kábel szállítja az adatokat a hozzáférési pontokba, és a hozzáférési pontokból. Összehasonlításképpen: a San Francisco-i Levi’s Stadion is technikai csúcsnak számított, a maga 643 kilométernyi üvegszálas kábelével.

Szóval mik vannak összeköttetésben? Gyakorlatilag minden. A LED-kijelzők, az audiorendszer (4200 hangszóró és 1000 erősítő), az IPTV-k (2 500 darab), a biztonsági beléptető rendszerek, a biztonsági kamerák és a Point of Sale rendszerek – csak néhány példát említve. Az egyetlen hálózathoz csatlakozó különböző eszközök és technológiák kezelése érdekében az IBM kidolgozta az úgynevezett „Egységes Stadion Technológia Platform”-ot (Unified Stadium Technology Platform).

A száloptikai infrastruktúra megkönnyíti a passzív optikai hálózat vagy a PON használatát. A PON gyors és megbízható WiFi-t biztosít, ugyanakkor határozottan kevesebb energiát igényel, mint egy aktív optikai hálózat. Ez azért van, mert az elektromos berendezésre csak a jel forrásánál és fogadó végénél van szükség. A Mercedes-Benz Stadionban több, mint 1 800 vezeték nélküli hozzáférési pont van (500-zal több, mint a következő NFL stadionban). A vezetékes kapcsolatokat tekintve, a komplexumban 15 600 Ethernet port található.

A hálózat üzemeltetése a helyszínen zajlik, illetve itt található az adatközpont is, több mint 4 petabájt tárolási kapacitással. Minden hónapban, több mint 50 terabájtnyi stadion rendszeradatot mentenek az IBM Cloud-ba.

A rajongók egyik elvárása a jól működő WiFi kapcsolat – hiszen miért is akarna valaki elmenni a meccsre, ha közben nem tud szelfiket lőni, becsekkolni, élőben közvetíteni a Facebook-on, vagy sztorikat megosztani az Instagramon? A 2018-as adatok azt mutatják, hogy a játék alatt a stadionban átlagosan több mint 30 000 fő használja a WiFi-t. Ez nagyjából a résztvevők felét jelenti, hiszen 70 000 fő körüli férőhellyel számolhatunk. Az adatátvitel emiatt jelentős: 2018-ban átlagosan 3,8 terabájtnyi adatról beszélhettünk, egy játék alatt (ez a 2014-es érték duplája!).

Okostelefonok

A WiFi adatátviteli adatai

2015: 6,2 terabájt

2016: 10,1 terabájt

2017: 11,8 terabájt

2018: 16,3 terabájt

Mit csinálnak a felhasználók, hogy ennyi adatforgalmat generálnak?

A tavalyi rendezvényen 16,3 terabájtból 2,6 terabájt a közösségi hálózatok használata. 7,8 terabájt cloud-adat – például az Apple iCloud vagy a Google Drive – lett továbbítottva, 1,2 terabájt pedig az iTunes használata.

Azoknak a mobil felhasználóknak sem kell aggódniuk, akik nem kívánnak felcsatlakozni a WiFi hálózatra. A Distributed Antenna System (DAS) 1440 darab rádióantennát, és 1590  darab DAS remote unit-ot biztosít, hogy a mobil lefedettség problémamentesen működjön, a stadion bármely részén.

A Mercedes-Benz Stadionban egyébként a fenntarthatóság is szerepet kap, például:

  • Több mint 7 570 823 liter esővizet képesek a helyszínen elraktározni, ezzel megelőzve a szomszédos területeken az árvizeket
  • A stadion 10 Atlanta Falcon Game-et vagy 13 Atlanta United Match-et tud lebonyolítani a 4000 napkollektorból előállított megújuló energiából
  • 7665 m2-nyi felületen használnak LED-eket, amelyek tízszer tartósabbak a sztenderd izzóknál, az energiafelhasználást pedig 60%-kal is csökkenthetik
  • Összességében a Mercedes-Benz Stadion 47% -kal kevesebb vizet használ (az 1992-es Energy Policy of Act-ben meghatározotthoz képest) a vízhatékony felszerelések és a megőrzési infrastruktúra miatt

A kupadöntő miatt az amerikai munkaerő egy része eleve úgy tervezi, hogy kihagyja a hétfői munkanapot. Vannak, akik előre kikérték ezt a napot szabadságnak, többen valószínűleg pedig aznap reggel jelzik, hogy nem tudnak megjelenni a munkában. Ezen felül feltételezhetjük, hogy sokan bár bemennek, mégsem időben érnek a munkahelyükre.

Szerintetek ki kellene adni a munkáltatóknak ezt a napot szabadnapnak, fontos a munkaadóknak IT-s körökben a Super Bowl-lal foglalkozni? Ti nézitek a közvetítést? Írjátok meg!

Kövess minket a Facebook és Instagram oldalunkon is, hogy ne maradj le semmiről!