Láttad már a TV2 új streaming platformját? – Így magyarázd el (nagy)szüleidnek, hogy mivel foglalkozik egy fejlesztő!

Amikor cikkjeinkhez interjúkat készítünk egy-egy cég képviselőivel, akarva-akaratlanul elgondolkodunk azon, hogy szívesen dolgoznánk-e egy adott helyen.

Vannak egészen egyértelmű helyzetek, amikor egyből rávágjuk, hogy igen, persze! Jobban mondva rávágnánk, ha fejlesztők lennénk. ☺

Egy ilyen vállalkozás a Greenformatics is, amelynek vezetői mellett mi már szinte öregnek érezzük magunkat, mégis figyelemre méltó az a tudatosság és emberközpontúság, ahogy a céget építik és vezetik.

Horváth Domokossal, a Greenformatics cégvezetőjével és Kovács Áronnal, a cég vezető architektjével beszélgettünk jelenről, jövőről, technológiáról, projektekről, sőt, még az is kiderült, hogy ebben a szakmában sem mindegy, hogy ki a szomszédod! ☺

„A valódi értékeket az emberek teremtik, digitális megoldásaink ebben segítenek.” – a Greenformatics honlapjára érve rögtön ez a gondolat fogadja az olvasót. Igen, tudjuk, mire gondolsz: hasonló mondatokat más vállalatok is előszeretettel hangoztatnak, és nehéz eldönteni, hogy melyik mögött vannak valódi értékek, és melyik csak a kommunikáció jól megtervezett része.

Tudj meg többet a Greenformatics-ról, és dönts el, esetükben melyikről van szó!

IThon.info: Mit érdemes tudni Rólatok, mivel foglalkoztok, mi a cég fő profilja?

Horváth Domokos: A céget 10 évvel ezelőtt alapította ügyvezetőnk, Fónagy Ádám. A kezdeti években elsősorban fix nagyvállalati ügyfeleknek dolgoztunk alkalmazásüzemeltetési, illetve kisebb fejlesztési projekteken. Két-három éve kezdtünk el nagyobb ütemben fejlődni, amikor jobban ráerősítettünk a fejlesztési irányvonalra, az elmúlt években így jól meghatározható szolgáltatási lábaink lettek: a már említett szoftverfejlesztés mellett az üzemeltetés, illetve az adatmigráció és adatvezérelt működés támogatása is kiemelt részét képezik portfóliónknak. Jelenleg 25 fős a szervezet, az üzemeltetési és fejlesztő csapatunk egy része Pécsett található, a többiek pedig Budapesten. Ügyfeleink között a nagyvállalatok ugyanúgy megtalálhatók, mint a KKV szektor képviselői, legerősebbek a szolgáltató iparágban vagyunk, elsősorban a telekommunikáció és média területén, de kereskedelmi vállalatokkal szintén dolgozunk együtt. Ezen kívül voltak már projektjeink a közigazgatásban, amikor egy önkormányzati weboldalt fejlesztettünk, a pénzügyi szektorban, bankokkal, alapkezelőkkel együttműködve, de fejlesztettünk egyetemi jelentkezési rendszert is. Kollégáink így nincsenek egy szektorba szorítva,  ami önmagában garantálja a változatos feladatokat.

Kovács Áron: Általánosságban igaz az, hogy többnyire olyan projekteken dolgozunk, amelyek során nemcsak háttérben futó alkalmazásokat, hanem ügyfelek számára elérhető felhasználói felületeket fejlesztünk. Olyan megoldásokat szállítunk, amelyek integrálhatók különböző vállalatirányítási rendszerekkel, fejlesztéseink azonban semmiképp nem dobozos termékek.

IThon.info: Az egyik legfontosabb kérdés, ami bizonyára a legjobban érdekli az olvasókat: milyen technológiákkal dolgoztok leggyakrabban?

Kovács Áron: Nyilván sok minden függ az adott projekttől, igyekszünk mindig az adott célnak legjobban megfelelő technológiát bevetni. Jelenleg az Angular és a React erősen jelen van a mindennapokban, backend oldalról a Java Spring a legmeghatározóbb, de a node.js is előkerül. Korábban pedig PHP és Python alapú projektjeink is voltak, de a hangsúly egyre inkább a Java-n van már. Sprint alapú agilis módszertant használunk, a teljes cég összehangolt kéthetes sprintekben dolgozik.

IThon.info: Hogyan kapcsolódik a cég neve a tevékenységetekhez, honnan ered a névválasztás?

Horváth Domokos: A cég indulásakor leginkább azt jelentette, hogy zöldmezős beruházásokhoz kapcsolódó projekteken dolgoztunk, mára azonban sokkal inkább jelenti a környezettudatosságot. Nem állítom, hogy ehhez kapcsolódóan teljesen kidolgozott koncepciónk van, azonban cégszinten fontosnak tartjuk a témát, és a jövőben szeretnénk erre a területre tudatosan fókuszálni, és nem csak a papírmentességre figyelni, de például arra is, ha az ügyfeleknek például szervervásárláshoz nyújtunk segítséget, akkor figyelembe vegyük az adott rendszer fogyasztási paramétereit is.

Leszállítókból digitális termékfejlesztők

IThon.info: A közelmúltban Ti fejlesztettétek a TV2 új, streaming alapú platformját. Meséljetek a projektről, miért volt különleges a cég életében?

Kovács Áron: Valójában annyira friss a rendszer, hogy pár hete, február 14-én indult el élesben. Ami a legnagyobb kihívást jelentette, hogy nagy rendelkezésre állású rendszert kellett fejlesztenünk, nagy és nem egyenletes forgalomra kellett felkészítenünk, így bizonyos esetekben nem tudtunk hagyományos technológiákhoz nyúlni, például cache-eléssel kellett csökkenteni a rendszer terhelését. Frontend oldalról pedig egyszerűen nagyon jól kellett kinéznie a site-nak, nagyon sok munkánk van abban, hogy minden készüléken, minden méretben megfelelően jelenjen meg a platform. A projekt összetettségét mutatja, hogy 15 kollégánk is dolgozott rajta, természetesen nem egyszerre, de kollégáink nagy részének munkája visszaköszön az oldalon.

TV2 projekt kép

A TV2 digitális platformjának munkálatai közben

IThon.info: Ez volt az első munkátok a TV2-nek? Milyen visszajelzéseket kaptatok?

Kovács Áron: Igen, ez volt az első munkánk nekik, a design cégen keresztül kerültünk kapcsolatba, akivel ezen a projekten is együttműködtünk. A TV2 a peremfeltételeket határozta meg, a technikai tervezéstől kezdve ezt követően minden a mi feladatunk volt, így end-to-end végig tudtuk vinni a projektet. A pár hetes működés ellenére már most látszik, hogy teljesítményben jobban is „muzsikál” a rendszer, mint számítottunk rá, emellett sok pozitív visszajelzést kaptunk a TV2-től, sőt, a médiapiac egyéb résztvevői is elismerően nyilatkoztak a platformról.

Horváth Domokos: A projekt a cég életében azért nagyon fontos, mert a digitális termékfejlesztést szeretnénk erősíteni a jövőben is. Az, hogy nem egy-egy részfeladatban veszünk részt, hanem a tervezési-fejlesztési folyamat egésze kapcsolódik a nevünkhöz, hosszú távú perspektívát kínál a növekedésre.

IThon.info: Manapság egyáltalán nem egyszerű kollégákat találni fejlesztési területre, megfelelő munkatársakat pedig még ennél is nehezebb. Mi az, ami vonzó lehet a Greenformatics-ban a potenciális új kollégák fele?

Horváth Domokos: A cégről véleményem szerint nagyon sokat elárul, hogy miért is lett Pécsett irodánk. Amikor abban gondolkodtunk, hogy hol is legyen Budapesten kívül székhelyünk, egy kollégánk épp visszaköltözött a baranyai városba. Így esett a választásunk Pécsre: egyrészt a kolléga ezáltal biztosan velünk marad, másrészt munkahelyeket is teremtünk egy olyan környéken, ahol nem hemzsegnek az ilyen irányú lehetőségek. Bízom benne, hogy ez jól megmutatja azt a fajta gondolkodást, amellyel vezetjük a céget. Mivel kisvállalat vagyunk, a lehető legtöbb kérdésben igyekszünk rugalmasak lenni, a kollégák véleményét figyelembe véve. Az egyéni célokat – természetesen amennyire lehet – összehangoljuk a vállalat stratégiai céljaival. Ha mindezt jól csináljuk, és olyan értékek mentén működünk, ahol az emberek nem csak egy Excel tábla egy-egy sorának felelnek meg, akkor olyan környezetet tudunk teremteni, ahol hosszú távon jó dolgozni.

IThon.info: A fejlesztésben hogyan csapódik mindez le?

Kovács Áron: A lehetőségeinket figyelembe véve, ha valaki valamilyen technológiában szeretne elmélyedni, lehetősége van olyan projektre kerülni, ahol az adott technológia előkerül. Mivel kis szervezet vagyunk, ez a fajta rugalmasság könnyebben kivitelezhető. Negyedévente minden munkatársunknak visszajelzést adunk, amelynek keretében mindig kitérünk az egyéni célokra is, és megnézzük, hogy a cégen belül milyen lehetőségek vannak azok megvalósítására.

A (srác) cég a szomszédból…☺

IThon.info: Hogyan kerültetek a céghez, és miért döntöttetek a közös munka mellett?

Horváth Domokos: Korábban egy 4-5 fős informatikai céget vezettem, amiről a történet szempontjából a legfontosabb információ, hogy a Greenformatics-szal szomszédos irodában volt a „főhadiszállásunk”. Ádámék egy nagyvállalati projekten  kezdtetek el dolgozni és szakembereket keresett a csapatába, így adta magát, hogy megkérdezi a szomszédban lévő céget. Ennek kapcsán indult el a beszélgetésünk, amelynek eredményeképp a korábbi vállalkozás lényegében beolvadt a Greenformatics-ba. Így egy szerencsés irodaválasztásnak tudható be az, hogy „megtaláltuk” egymást.

Kovács Áron: Éppen már kifele kacsingattam a korábbi munkahelyemről, amikor egy ismerősön keresztül kapcsolatba kerültem Ádámmal. Találkoztak az elképzeléseink, így belevágtunk a közös munkába. Mivel tőlem nagyon távol állnak a hierarchikus szervezetek, fontos volt számomra, hogy leendő munkahelyem se így működjön, hiszen minél laposabb egy szervezet, annál jobban lehet benne érvényesülni – pozíciótól függetlenül. Emellett meghatározó részét képezi a szakmai munkámnak, hogy másokat taníthassak, egyengethessem és támogathassam mások fejlődését, karrierjét. Korábban az IT bootcampek területén dolgoztam, mint mentor és fejlesztő, a mai napig az egyetemi oktatásban is jelen vagyok, a Greenformatics-nál pedig Vezető fejlesztőként maximálisan teljesül mindez, így 10 hónapja már főállásban erősítem a csapatot.

csapatépő fotó

Csapatépítésen

IThon.info: Mi az, ami megkülönböztet Benneteket a piacon lévő, hasonló vállalkozásoktól?

Horváth Domokos: Egyértelműen az értékközpontúságot emelném ki. Hiszem azt, hogyha az értékeinket következetesen képviseljük, nem pedig csak szlogenek a weboldalon, az a mai világban is sokak által keresett egy munkahelyen.

IThon.info: Jelenleg vártok új kollégákat?

Horváth Domokos: Áron kezében vezető fejlesztőként rengeteg feladat összpontosul, melyek a projektek számának növekedésével már nem egy embert kívánnak. Ezért keresünk most egy olyan fullstack fejlesztési háttérrel rendelkező kollégát, aki Áron mellett senior fejlesztői  és mentorálási feladatokat is el tud látni. A szakmai háttér mellett azonban legalább ugyanannyira fontos, hogy a cég értékrendjéhez könnyen tudjon kapcsolódni az új kolléga.

IThon.info: Visszakanyarodva a TV2-s projekthez, mi a legnagyobb tanulság, vagy útravaló, amit magatokkal visztek belőle?

Kovács Áron: A napokban éppen erről beszélgettünk a kollégákkal, egyikük nagyon találóan fogalmazta meg a konklúziót: végre meg tudja mutatni a nagyszüleinek, szüleinek, hogy mivel foglalkozik, mit is csinál egy programozó. A szakmai sikerek mellett legalább ugyanolyan eredmény az, hogy kollégáink olyan feladatokon is dolgozhatnak, amelyek mindezt lehetővé teszik számukra.