Üzleti intelligencia alkalmazások – mi ez pontosan, és miért fontos neked?

Jövő Olvasási idő:2 perc

Üzleti intelligencia alkalmazások

Az üzleti intelligencia nem (csak) annyit jelent, hogy intelligens módon állunk az üzlethez, a fejünket használva. A Wikipédia definíciója szerint „az üzleti intelligencia (angolul Business Intelligence, röviden BI) gyűjtőfogalom; magában foglalja azokat az alkalmazásokat, legjobb gyakorlatokat, eszközöket – beleértve az infrastruktúrát is -, amelyek lehetővé teszik, hogy megszerezhessünk és felhasználhassunk olyan információkat, amelyek fontosak ahhoz, hogy az üzleti döntéseket és így az üzleti teljesítményt javítsuk.” Voltaképpen mondhatjuk azt is, hogy egy IT-csomagról beszélünk, amiben különböző eszközök vannak, és amelyek mind-mind hozzásegítenek a jobb döntésekhez. A fogalom az utóbbi időben kezd járvány-szerűen terjedni, ezért mi magunk is meglepődtünk, amikor azt olvastuk, hogy a kifejezést már az 1860-as években is használták. (Mai értelemben 1989-ben, Howard Desner használta először.) És ha már az etimológiánál tartunk, érdemes itt megemlíteni az Üzleti elemzést, melyet sokan a BI szinonimájaként használnak, míg mások szerint a két fogalom közt jelentős különbségek vannak.

Mire jó az üzleti intelligencia?

A BI főbb területei – a teljesség igénye nélkül:
  • Riportkészítés, jelentéskészítés, beszámoló készítés
  • Dashboard-ok, vezetői irányítópultok készítése
  • Üzleti, statisztikai elemzés
  • Tervezés, előrejelzés, üzleti modellezés, forgatókönyvek (szcenáriók) készítése
  • Elvándorlás, lemorzsolódás elemzése, ügyfélszegmentálás, csalások felderítése, hitelminősítés elemzés
  • Webes látogatottság elemzése
  • Adatok földrajzi elemzése
  • Adatvizualizáció, grafikonok
  • Adatbányászat

Megannyi különböző terület, amikben az a közös, hogy nagyon jól felépített rendszerek, és nagyon jó szakemberek kellenek ahhoz, hogy a BI alkalmazások valóban hasznosak és hatékonyak legyenek. A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a rohamtempójú fejlődés mellett nem elég egy rendszert egyszer kiépíteni, hanem állandóan fejleszteni kell. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egy BI alkalmazás élettartama nem években, sőt, még csak nem is hónapokban mérhető: akár az is előfordulhat, hogy az applikáció már a bevezetése utáni másnap elavulttá válik. A fejlesztéseket ráadásul úgy kell folyamatosan bevezetni, hogy a felhasználóknak ne kelljen állandóan új környezetet, új alkalmazások használatát megtanulnia, hiszen az pont visszavetné a hatékonyságot.

Üzleti intelligencia alkalmazások

Hol foglalkozhatsz BI területtel?

Van, akit ez a folyamatos változás elrettent, míg mások az izgalmas kihívásokat látják benne. Mi az utóbbiak közé tartozunk: szerintünk ha szereted, amit csinálsz és szeretsz folyamatosan fejlődni, egyre jobb akarsz lenni, akkor az Üzleti Intelligencia területen egészen biztos, hogy egy percig sem fogsz unatkozni.

Az Accenture vállalatnak például pont ez a fő profilja: az üzleti stratégia és tanácsadás, a digitális- és technológiai megoldások, valamint a vállalati működés funkcionális területein kínál szakértő megoldásokat és szolgáltatásokat. 120 országban vannak jelen, körülbelül 385 000 ember dolgozik náluk, ebből a magyarországi cégnél közel 200-an dolgoznak. Magyarországi ügyfeleik jellemzően a telco, energetikai, autóipari és kereskedelmi szektorból kerülnek ki – csupa olyan iparág, ahol elengedhetetlen, hogy az ember szakmailag mindig a topon legyen, a lifelong learning tehát alap.

[cegajanlo id=”accenture”]

A Grape Solutions Zrt. szintén az egyedi üzleti alkalmazások fejlesztését, portálépítést, üzleti intelligencia, adattárház és professzionális tesztelési szolgáltatásokat tűzte zászlajára, hazai és nemzetközi ügyfeleik egyaránt vannak. Ők is nagyon komolyan veszik az alkalmazottak képzését, már a bemutatkozóban külön kiemelik, hogy a csapattagok milyen minősítéssel rendelkeznek. Ha ide jelentkezel, biztos lehetsz benne, hogy olyan papírokat szerzel, amik később is jól mutatnak az önéletrajzban.

[cegajanlo id=”grapesolutions”]

A Xapt Kft. a Microsoft Dynamics alapú vállalatirányítási rendszerek egyik legnagyobb nemzetközi és hazai forgalmazója, ha hozzájuk szegődsz el, akkor nemzetközileg is ismert szoftverekkel foglalkozhatsz. És ez nem azt jelenti, hogy kész termékek forgalmazásában kellene részt venned, hiszen iparágspecifikus, integrált vállalatirányítási és ügyfélkapcsolat-kezelő szoftverek fejlesztésével és bevezetésével is foglalkoznak.

[cegajanlo id=”xapt”]

Legtöbb cikkünkhöz hasonlóan itt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy amit a fentiekben leírtunk, az csak egy merítés: ha ide kattintasz, akkor megtalálod az összes olyan partner-céget, akiknél BI fejlesztéssel, bevezetéssel foglalkozhatsz, és rengeteget tanulhatsz.

[cegajanlo id=”bicegek”]

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!