Válj Android fejlesztővé fél év alatt! Interjú Szabó Györggyel

Kezdjük el! Olvasási idő:6 perc

Szabó György januárban vágott bele ebbe az érdekes új fejezetbe, ma pedig már saját alkalmazást fejleszt. De mi mindenre elég fél év, honnan hova lehet eljutni, és milyen további fejlődési lehetőségek állnak egy frissen sült android fejlesztő előtt?

IThon.info: Kezdjük a legelején: milyen háttérrel futottál neki a fejlesztővé válásnak?

Szabó György: A Debreceni Egyetemen végeztem anglisztika szakon, vagyis alapvetően bölcsész végzettségem van. Ezzel Debrecenben maradtam és sokakhoz hasonlóan az IT Services-nél helyezkedtem el, ahol hét évet töltöttem. 4-5 éve kezdtem el azon gondolkodni, hogy szeretnék megtanulni programozni, amit első körben autodidakta módon próbáltam meg. Letöltöttem a fejlesztői környezetet, de mivel nem volt, aki segítsen, hamar el is halt az elgondolás.

IThon.info: Mi volt az, ami végül mégis elindított ezen az úton?

Sz. Gy.: Nagyon sok dolognak kellett összeérni, de idén év elején volt egy olyan momentum, amikor minden együtt állt ahhoz, hogy belevágjak. Az már az első nekifutáskor kiderült, hogy ez nem egy két hetes sprint lesz, így megpróbáltam félretenni annyi pénzt, hogy legyen egy pár olyan hónapom, amit a tanulásra szánhatok. Januárra állt össze az agyagi háttér, és az újra megerősödött elhatározás is, ráadásul jött a Google és az Udacity ösztöndíjprogramja is, mint lehetőség, én pedig éltem ezzel, és újra nekikezdtem. Fontosnak tartom azonban hangsúlyozni, hogy ez nem egy olyan munka, ami mindenkinek testhezálló, így ezt is érdemes mérlegelni egy ilyen döntés előtt.

IThon.info: Mit gondolsz, ha valaki nem tudja megteremteni magának azt a lehetőséget, hogy félretegyen pár olyan hónapra, amikor nem kell dolgoznia, csak tanulnia, akkor meddig tudja elvinni a lelkesedés?

Sz. Gy.: Erre nehéz nekem válaszolni, hiszen én ebből a szempontból ideális helyzetben voltam. Amit viszont elmondhatok: az ösztöndíjprogramba velem együtt bekerült közel 500 magyar résztvevő között nagyon sokan vannak, akik egyetemi tanulmányok mellett vettek részt a programban, mások munka mellett, de olyan társunk is volt, aki két kisgyerekkel vágott bele. Az ő példájukból azt látom, hogy igenis lehetséges már meglévő kötelezettségek mellett belevágni és végigcsinálni egy ilyen képzést, de az biztos, hogy rengeteg kitartás kell hozzá. Meg kell határozni, hogy mennyi időt tudsz foglalkozni vele, és azt a legnehezebb napokon is bele kell tenni, különben nem lehet előre jutni. Én a képzés után immár fejlesztőként dolgozva is folyamatosan tovább képzem magam, tehát látom ezt az oldalát is és küzdelmes, de lehet haladni.

IThon.info: Maga az ösztöndíjprogram hogy nézett ki a gyakorlatban?

Sz. Gy.: Egy tipikus ingyenes online kurzushoz, például a coursera-n vagy a udemy-n találhatókhoz sok szempontból hasonló. Alapvetően videó oktatásról beszélünk, de itt vannak olyan mentorok, akik folyamatosan segítik a munkádat. Van olyan mentor, akitől kérdezni lehet a különböző érintett témakörökben, de olyan is, aki az ideőbeosztás megtervezésében segít. Mellettük pedig vannak olyan mentorok is, akik a konkrét projektmunkákat nézik át betűről betűre, és akár soronként kommentálva küldik vissza a programkódot. A mentorálás nekem azért is volt nagyon fontos, mert az első próbálkozásomkor 3-4 nap után egyszerűen nem is értettem, mit csinálok, így ez a fajta segítség nagyon sokat jelentett. Maga az ösztöndíj pedig azt jelentette, hogy ezt az alapvetően fizetős szolgáltatást, vagyis a képzési anyagokat és a mentorálást hat hónapra ingyen megkaptuk.

IThon.info: Mit lehet tudni a programban résztvevők számáról?

Sz. Gy.: Összesen 40 000 jelentkezőből választottak ki 12 500 embert, akik közül nagyjából 500-an voltunk magyarok. Szerencsére egy nagyon jó közösség alakult ki, szoktunk is beszélgetni. A program végére kb 1250-en maradtunk, és ennek a fele sikeresen be is fejezte a teljes képzést, ami nagyon jó aránynak számít. Az Udacity európai community managere mondta is Krakkóban, hogy nem számítottak arra, hogy ilyen nagy arányban fejezik majd be a programot.

IThon.info: És ezzel el is érkeztünk a krakkói „kirándulásodhoz”, mi volt ez pontosan?

Sz. Gy.: A program szervezőinek nagyon tetszett valamiért az én személyes történetem, így meghívtak a krakkói Google Developer Days Europe-re. A program sikere miatt újraindítják ezt, megemelt létszámmal, engem azért hívtak meg, hogy ha lenne újságírói kérdés arról, hogy milyen hatással volt az ösztöndíj az életemre, akkor tudjak erre válaszolni a helyszínen. Hihetetlen élmény volt a kint töltött idő, szerencsére több mostani kollégámat sikerült rábeszélnem, hogy tartsanak velem, szóval egy közös szakmai kirándulás lett a vége.

Szabó György és kollégái a krakkói Google Developer Days rendezvényen
IThon.info: Ezek szerint már fejlesztőként dolgozol valahol?

Sz. Gy.: Bár az ösztöndíj nagyon sok tudást adott, de mégis leginkább azt tudtam meg belőle, hogy még milyen rengeteget kell tanulnom. Ezért még az ösztöndíjprogram ideje alatt megkerestem a Codeyard-ot, egy debreceni mobil applikáció- és webfejlesztő céget azzal az ajánlattal, hogy segítek nekik a nemzetközi kapcsolatteremtésben azért cserébe, hogy náluk a gyakorlatban is folytathatom a tanulást. Nekem így sokkal jobban megy a tanulás, az iskolai tanagyag és a valóság között ugyanis szerintem sokszor van olyan szakadék, amit ez a megoldás segít igazán áthidalni. Semmiképp sem mondanám, hogy maga a képzés kevés volt, hiszen rengeteget tanultam ott is, de még bőven van hová fejlődnöm, amit a Codeyard-nál meg tudok tenni a mindennapokban.

IThon.info: Milyen eredménye van a Codeyard-os együttműködésnek?

Sz. Gy.: Én most már 60%-ban tudok önállóan fejleszteni, éles projekteken dolgozom, persze senior segítséggel, felügyelettel. Az én vállalásomról: jó bornak nem kell cégér – az ügyfeleink gyakran ajánlanak tovább bennünket, így komoly üzletfejlesztésre nincs  igazán szükség. Ami igazából az én közreműködésemmel történt meg, az az, hogy elkészültek az anyagaink angol nyelven, illetve kicsit tudatosabb lett a nemzetközi jelenlétünk. Nekem viszont ez egy remek terep ahhoz, hogy fejlődjek, miközben nekik is hasznos munkát tudok végezni, immár fejlesztőként.

IThon.info: Mit tudsz az ösztöndíjprogram következő felvonásáról?

Sz. Gy.: Az első képzés sikerének hatására megemelték a létszámot, most már összesen 60 000 embert várnak, akik közül 30 000-en webfejlesztői, 30 000-en pedig android fejlesztői képzésen vehetnek majd részt.  

IThon.info: Ez nagyon sok ember, van ekkora igény a piacon android fejlesztőkre a te meglátásod szerint?

Sz. Gy.: Ez egy kétoldalú történet. Ha azt vesszük, hogy én hetente kapok állásajánlatot a LinkedIn-en, vagy hogy az Amazon vancuever-i központja Budapesten toborzott Android fejlesztőket augusztusban, akkor valószínű, hogy igen. De van egy másik aspektusa is a dolognak: a képzést ugye a Google finanszírozza, az ő érdekük pedig az, hogy minél több startup, fejlesztő  válassza az ő technológiáikat (Az Android is Google termék, 2005-ben vásárolták meg), ezt pedig okosan felismerve úgy akarják elérni, hogy úgymond „saját” fejlesztőket képeznek ki, akik értenek a technológiáikhoz. Rengeteg olyan platformot fejlesztenek, ami lehetővé teszi, hogy egy alkalmazás prototípusát sokkal gyorsabban elkészítsék a programozók. Ezek a platformok egy kisebb felhasználószámig ingyenesen hozzáférhetők, csak akkor kell fizetni értük, ha a felhasználószám megnövekszik.  Tehát alapvetően azon vannak, hogy az új ötleteket az ő eszközeiket, platformjaikat, szolgáltatásaikat használva fejlesszék, nekik ez a befektetés itt térül majd meg.

IThon.info: A fejlesztők számára miért éri meg ez a felállás?

Sz. Gy.: A Google technológiái nagyon leegyszerűsítik a komolyabb fejlesztési igényű folyamatokat. Van például egy olyan, FireBase nevű szolgáltatáscsomagjuk, ami abban segít, hogy komolyabb szerverismeret nélkül is tudod működtetni az egyébként azt igénylő mobil appodat. Lényegében tehát „megspórolhatod” a backend fejlesztést (persze ez az app jellegétől és funkcióitól is függ). Nagyon könnyű vele például megoldani a bejelentkezés vagy az értesítés küldési funkciók integrálását,  így gyorsan el tudsz jutni arra a szintre, hogy validálni tudod az ötletedet. De rengeteg egyéb funkciót is tartalmaz, ami rendkívűl hasznos és ezek egy része ingyenes. Persze bizonyos szolgáltatások alapból fizetősek benne, de vannak, amelyekért csak nagyobb felhasználószám esetén kell fizetned. Viszont klasszikus szerverkörnyezettel megoldva is mindenképpen költened kellene erre. Sok esetben egy több hónapos fejlesztési munkát akár 1 hónap alatt is el lehet végezni a FireBase segítségével.

Szabó György, a hónap büszkesége – alig fél év szakmai múlttal a háta mögött
IThon.info: Bölcsészből lett fejlesztőként hogy látod, igaz az, hogy az IT szakmában mennyire jók a fizetések?

Sz. Gy.: Az biztos, hogy ha jól végzi az ember a dolgát, nagyon jók a fizetések az IT-ban, itthoni viszonylatban is. Ez is egy jó felvetés amúgy, hogy itthon, vagy külföldön? Szerintem külföldre menni inkább azért éri meg, mert olyan mentalitást lehet megismerni és elsajátítani, ami nagyon jó lenne, ha itthon is meghonosodna.

IThon.info: Ha össze kéne foglalnod, akkor mit mondanál, megérte rálépni erre az útra?

Sz. Gy.: A saját szempontomból mindenképpen megérte, gyakorlatilag januárban kezdtem el, és most egy saját alkalmazáson dolgozok, ami már elérhető a Play Store-ban is – ez pedig 100%-ban a saját munkám, a két kezemmel hoztam létre. Az alapja egy lengyel fejlesztő ötlete volt, aki weboldalban gondolkodott, én pedig felvettem vele a kapcsolatot azzal az ötlettel, hogy elkészítem ennek a mobilalkalmazás verzióját is. Most ott tart a történet, hogy gyakorlatilag társként tekint rám, és valószínűleg közösen fogjuk még magasabb szintre fejleszteni az ötletét. Ez amúgy nem más, mint egy olyan felület, ami a világ összes fontosabb távmunkákat szerepeltető  állásportáljáról összegyűjti a releváns, otthonról végezhető munkákat, és egy helyen listázza azokat. Ehhez készítettem el én a mobilalkalmazást, ami a Play Store-ban elérhető.

Ha inspirálónak találtad Gyuri történetét és te is belevágnál egy ilyen képzésbe, akkor még tudsz jelentkezni a már emlegetett Google-Udacity ösztöndíjprogram következő képzésére. Emellett számos egyéb tanfolyam közül is válogathatsz!

[cegajanlo id=”kepzesek”]