2018-as trendek: milyen területen éri meg legjobban elhelyezkedni?

HR&IT Olvasási idő:1 perc

2017 sok éve nem látott technológiai fejlődést mutatott, a gyorsan felfutó trendek pedig sok más mellett új munkalehetőségeknek is kaput nyitnak. A humanresourcesblog.in cikkében a három legjobb lehetőségekkel kecsegtető új iparágat mutatja be.

Blockchain technológia és kriptovaluták

A bitcoin hirtelen jött sikere sokakat elkápráztatott, az eddig szinte ismeretlen blockchain technológia a napi közbeszéd rész lett. A múlt év végére már azok is megpróbálták kikaparni a maguk kriptogesztenyéjét, akik korábban geekek és terroristák játékszereként tekintettek a bitcoinra. Mivel a blockchain technológiával kapcsolatos tudás még nem elérhető széleskörűen, így hatalmas a kereslet azokra a programozókra, akik a birtokában vannak. A kriptovaluta mánia valószínűleg idővel alább hagy, de a technológia előtt fényes jövő áll más iparágakban, így hát elsajátítása minden bizonnyal remek befektetés.

Elektromos és önvezető autók

A Stanford Egyetem 2020-2030 közti időszakra vonatkozó előrejelzése szerint az emberek egyre nagyobb számban váltanak majd elektromos autókra, miután fenntartási költségük mindössze tizede a fosszilis energiahordozókkal működő eszközökének. Ráadásul, míg egy benzin üzemű autó élettartama során átlagosan 200 000 mérföldet (322 000 km-t) fut, addig egy elektromos autó 1 milliót (1 610 000 km-t). Tony Seba, a Stanford Egyetem kutatójának előrejelzése szerint egy évtizeden belül már nehézséget fok okozni, ha benzinkutat, vagy robbanómotorokhoz értő szerelőt, esetleg alkatrész szeretnénk találni. Jóslata szerint 2024-re eltűnik a ma ismert autóértékesítés, a kőolaj ára pedig a hordónkénti 25 dollár alá esik.

Kép: pexels.com

Az autógyárak számára mindezidáig a mérnöki és hardware-es ismeretek voltak értékesek, ám az iparág átalakulásával a software-es tudás felértékelődik. Az önvezető autók fejlesztése során nagy az igény olyan szakemberekre, akik jártasak mesterséges intelligenciák fejlesztésében. Globális szinten jelenleg ezek a legáhítottabb munkahelyek és a fizetések már most az eget verdesik.

Kiberbiztonság

2017 nem csak a lenyűgöző újítások, hanem a zsarolóvírusok éve is volt, a Wannacry például 150 országban okozott problémát. Miközben a támadások éves szinten 350%-kal nőnek, a kiberbiztonságra fordított összeg a következő öt évben meghaladhatja az 1 billió dollárt. Ez a tendencia pedig új munkahelyek tömkelegét teremti meg. A számítások szerint ezen a területen 2021-ig 3 és fél millió új, betöltetlen álláshely várható.

A tanulság tehát, hogy jelenleg az erős software-es tudás és az új technológiák ismerete még
egy erős kriptovaluta-portfóliónál is jobb befektetés lehet. Bármit is hoz az idei év a
technológiai trendekben, ezek a képességek még sok sok évig jolly jokernek számítanak a
munkaerőpiacon.

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!

Nyitókép: pexels.com