3 eset, amikor IT-sként jogosan érzed feleslegesnek a HR-t!

HR&IT Olvasási idő:2 perc

HR

Manapság nehezen képzelhető el kiválasztási folyamat a HR terület bevonása nélkül, a fejvadászokat pedig szintén egyre gyakrabban bízzák meg nem csak szenior, de junior szintű IT-s pozíciókkal is. Mindkét esetben az a cél, hogy a jelöltek megfelelő megszűrésével hatékonyabb legyen a recruitment a szakmai területnek energiát és időt spórolva. Ennek ellenére egyre gyakoribbak azok a hangok, amelyek szerint a HR-esek csak dísznek vannak, és felesleges a velük való beszélgetés a kiválasztás során.

Kár lenne tagadni, hogy valóban van pár olyan gyakorlat, amelyek erősen megkérdőjelezik a csak HR-es interjúk szükségességét, nem véletlenül terjedtek el egyre inkább a fentiek.

1. Egy órás interjú csak a HR-essel, erősen technikai pozíciókban

Mondjuk ki: a programozó tudást a legtöbbször gazdasági végzettségűek valóban nem tudják felmérni, így ha egy olyan pozícióról van szó, amelyben nem várnak tőled koordinálási/szervezési/irányítási/szoros ügyfélkapcsolati feladatokat, hanem a kódoláson van a hangsúly, joggal teheted fel a kérdést, hogy miért kell puszta kedvtelésből egy órát csak a HR-essel eltöltened. Persze valószínűleg mesél a cégről, de a projektekről, feladatokról bizonyára kevés konkrétumot hallasz tőle, így érhető az elvárás, hogy a szakmai oldal is képviseltesse magát már az első találkozón.

2. Találkozás a főiskoláról éppenhogy kikerült HR-es/fejvadász “kislánnyal/kisfiúval”

Sokak kedvence a téma, sokszor jogosan. Természetesen mindenki fiatalon kezdi a szakmát, nincs ezzel semmi gond. Az viszont igenis általános probléma, hogy a legtöbbször nem informatikai végzettségű pályakezdők sok esetben teljesen egyedül ülnek szemben a jelöltekkel, és fogalmuk nincs arról, mit jelentenek az IT-s önéletrajzában a 3-4 betűs szavak. Nem csak a tapasztalt jelölt érezheti úgy, hogy ez bizonyára egy vicc, de a interjúztatóhoz hasonló korú junior jelölt is joggal gondolja, hogy pont olyan az interjú, mint a haverokkal dumálni. Az pedig nem csak IT-specifikus probléma, ha teljesen tapasztalatlan interjúztató dönti el, hogy ki a megfelelő egy-egy pozícióra…Ennél még egy fokkal kellemetlenebb, ha mindehhez az interjúztató miniszoknyát hord, esetleg mélyen dekoltált a felsője. Sajnos van alapja a sztereotípiának…

[cegajanlo id=”megmerettetes”]

3. Beszélgetés a fejvadásszal, akinek fogalma nincs, hova és kit keres

Egyre többen úgy gondolják, hogy valamelyik ügyfélhez tuti “elpasszolják” a jelöltet  a nagy IT-s munkaerőpiaci hiányban, nem szükséges, hogy képben legyenek, hogy melyik ügyfél pontosan milyen profilú és hozzállású munkavállalalót keres, vagy, hogy a jelölt felé hiteles és pontos képet fessenek a cégről, feladatokról. Úgy érezheted magad, mint egy futószalagon, csupa sablonos kérdés, a válaszokról jobb esetben jegyzetet készítenek, rosszabb esetben ennyire sem figyelnek rád. Így teljes mértékben érthető a frusztrációd, hiszen időt szánsz rá, hogy olyasvalakivel beszélgess, akitől semmilyen információt nem kapsz, alapvető kérdésekre nem tud válaszolni a céggel, projektekkel kapcsolatosan. Ergo felesleges az időtöltés.

Mindezek ellenére ne becsüljük le a jól képzett és kompetens HR/fejvadász szerepét abban, hogy kiszűrjék azokat, akik vagy nagyon nehezen illeszhetők be egy csapatba, vagy egyszerűen nem rendelkeznek azokkal a készségekkel, amelyek főleg az agilis módszertanok összetettebb szerepköreiben elengedhetetlenek.

A HR-es interjúk szükségessége nem egy olyan kérdés, amelyre egy egyszerű igen-nemmel felelni lehet, de tény, hogy itthon sokszor hiányzik a szakmaiság – már csak a fentiekből kifolyólag is.

És, hogy mikor van valóban értelme a HR-es interjúknak?

Akár vállalati, akár fejvadász oldalon: akkor, ha van hozzáadott értéke, ha hatékonyan el tudja látni a szűrést, ha a szakmai oldalnak, illetve az ügyfélnek valóban energiát és időt spórol. A potenciális jelöltek felé korrekt, informatív, képben van, valódi segítő és tanácsadó tud lenni egy-egy pozíció kapcsán, egy nyelvet beszél a jelöltekkel.

Egyedül a HR szakmán múlik, hogy képes-e felnőni a feladathoz

Neked mi a volt a legpozitívabb, illetve legnegatívabb tapasztalatod HR-es interjúval kapcsolatban? Mivel egészítenéd ki a fentieket? Várjuk az üzeneteiteket!

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!