6 ötlet – Hogyan működik a fizetésemelés kérés az IT szektorban

HR&IT Olvasási idő:3 perc

Fizetésemelés kérés. Kényes téma, lássuk be. Ugye, mennyire kínos, amikor valaki leblokkol és csak hebeg habog össze vissza? Sokan konkrét elképzelések, stratégia nélkül kezdenek bele a feladatba, majd csodálkoznak, hogy elmarad a remélt siker, talán még kínos helyzetbe is kerülnek. Holott nem kell boszorkány trükköket bevetnünk, elegendő, ha ismerjük az alapvető tárgyalási taktikákat.

1. Készüljünk fel!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni ennek fontosságát, ha nem szánunk erre elég időt és energiát, jobb, ha bele sem kezdünk. Az alábbi kérdéseket érdemes átgondolni:

  • Milyen volt az eddigi teljesítményünk?
  • Sikerült-e bármilyen pluszt, többletértéket teremtenünk a cégnek? Miért éri meg hosszú távon is velünk dolgoznia a munkáltatónknak, mi az, amit a következő időszakra célul tűztünk ki? Gondold végig, mennyit fejlődtél az elmúlt időszakban! A legfontosabb, hogy reális és őszinte képed legyen saját teljesítményedről!
  • Érdemes utána nézned, hogy jelenleg milyen az átlagkereset a szakmádban! Vedd számításba, hogy mióta dolgozol a cégnél, milyen feltételekkel kerültél a vállalathoz, valamint,  hogy munkatársaidhoz viszonyítva milyen tudással rendelkezel. Tudjuk, hogy a jó IT szakember megbecsült, de mi van akkor, ha Te még nem tartozol a legjobbak közé? Ilyenkor se feledkezz meg az erősségeidről, hiszen a vállalat ezekben látja a potenciált benned. 
 2. Kezdeményezzünk!

Neked kell a vezetődtől időpontot kérni a beszélgetésre. Kényelmesebb a helyzet, ha a közeljövőben várható az éves teljesítményértékelés, vagy bármilyen olyan négyszemközti egyeztetés, amely témájához jól kapcsolható fizetésemelési igényünk. Vedd figyelembe a cég mindennapjait is. Például ha mostanában nagyon vidám a főnököd, esetleg ő maga is kiemelte a saját sikereit, vagy a vállalat profitálását, akkor nyugodt szívvel állj elé, viszont ha a közelmúltban feszélyezett volt a hangulat, lehet érdemes várnod egy kicsit a fizetésemelés kéréssel.

3. Legyünk nyitottak a kompromisszumra!

Sokan azért bukják el a magasabb fizetést, mert ragaszkodnak az általuk elképzelt %-os emeléshez. Ne legyünk saját magunk ellenségei! Ha vezetőnk csak kétlépcsős emelésre nyitott, ne kezdjük el túlságosan kötni az ebet a karóhoz, mert abból akár rosszul is kijöhetünk. Ha a pénzbeli emelés semmiképp sem elérhető, megpróbálhatunk egyéb téren engedményeket kérni, pl.: rugalmasabb munkaidő, esetleg home office, stb. Bár anyagilag nem járunk jobban, de ezek mind javíthatják a munka-magánélet egyensúlyát, ami valljuk be, sokszor többet ér az anyagiaknál.

6 ötlet – Hogyan működik a fizetésemelés kérés az IT szektorban4. Ne magyarázkodjunk feleslegesen, ne kérjünk bocsánatot!

Nagyon sokan nem vagyunk elég magabiztosak, így megesik, hogy zavarba jövünk, hezitálunk. Ne aggódj, ez nőket és férfiakat egyaránt érint, de könnyen “kitanulható” a magabiztosság. Nem alamizsnát kérünk, hanem a munkánk és befektetett energiánk ellenértékét. Mivel az informatikus még mindig hiányszakmának számít Magyarországon, így, ha jól mérted fel a saját képességeidet, és tényleg megéredtél egy fizetésemelésre, akkor a vezetőség meg is fogja adni a kért emelést, vagy legalábbis mindenképpen számíthatsz valamilyen kompenzációra.

5. Legyünk az elsők!

Előbb-utóbb muszáj valakinek a konkrét számokra rátérnie. Legyünk ezek mi! Nem csak azért, mert egy jó „eladó” felkészült, és tudja, hogy portékája mennyit ér piacon, hanem a pszichológiai hatás miatt is. Ezzel a másik félre helyezzük a reagálás terhét, és nem nekünk kell magyarázkodunk, hogy többre gondoltunk.

6. Legyünk diszkrétek!

Legalább ugyanolyan kritikus, mint a felkészülés. Ne játsszuk el vezetőnk bizalmát! Ha sikerrel jártunk, akkor legyünk diszkrétek, ha pedig nem, akkor kezeljük bizalmasan az információkat. Könnyen felborulhat a legjobb együttműködés is, ha elkezdünk ezzel dicsekedni, vagy éppen vezetőnket tüntetjük fel igen rossz színben. Ne mi legyünk azok, akik elindítanak egy lavinát, melynek vége előre nem is látható. Ne feledd, talán talán a következő teljesítményértékelés során figyelembe veszik a kérésedet, és te leszel az első ember, akit megnevez a vezetőség egy külön díj, jutalom, esetleg előléptetés során.

6+1 Az értékeid visznek előre!

Tudtad, hogy a vezetők nagyra értékelik azokat a dolgozóikat, akik szakmai fejlődésükért akár szabadidejükben is tesznek? Ez halmozottan igaz az IT világában. Tavaly létrehoztuk, idén a javaslataitok alapján továbbfejlesztettünk egy vesenyt, ahol összemérheted és megmutathatod tudásod.
Miért segít sokat karriereden ez a lehetőség?

  • Ha pályakezdő vagy, akkor rengeteg új  információt megtanulhatsz, valamint szakmai kapcsolataidat is elkezdheted kiépíteni.
  • Ha már rendelkezel szakmai ismeretekkel, tudásodat összemérheted a versenytársaiddal, a főnököd pedig garantáltan megjegyzi, hogy téged hajtott a kíváncsiság, játék szellem.
  • Ha pedig már igazán profi vagy, és úgy érzed, nincs olyan szakmai kérdés, amire ne tudnád a megoldást, akkor remek példa lehetsz a kezdő generáció számára, valamint megvillanthatod sokoldalú tehetségedet is a cég vezetősége előtt!