API-k és self-service tool-ok a pénzügyi piacon: a jövőt az MSCI-nél írják!

Események Olvasási idő:3 perc

MCSI_iroda

Ma Magyarországon van olyan projekt, és van olyan vállalat, amely a fentiek közül nem egyet, hanem mindet magában hordozza.

Ha érdekel a pénzügy, a befektetések világa, bizonyára találkoztál már az MSCI nevével. Ha esetleg nem, itt az ideje ezen változtatni! :) Kezdésként érdemes megnézned rövid videójukat!

Ahol a trendeket írják is, nem csak követik

Az MSCI 2007-ben vált ki a Morgan Stanley-ből, és kezdett el Budapesten építeni egy kezdetekben az IT infrastruktúra átalakulását támogató csapatot. 2009-ben indították el kvantitatív pénzügyi üzletágukat, mára közel 500 kollégájuk dolgozik itthon. Világszerte 4000 kollégájuk van, ami azt jelenti, hogy hazánk adja munkatársaik egy tizedét. Melyik másik nagyvállalatról lehet ugyanezt elmondani?

„Ez nem az MSCI Magyarország, ez AZ MSCI. Óriási a különbség.”- avatott be bennünket a cég működésébe Janza Ákos, a vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója. „35 másik ország ügyvezetője riportál nekem, ami egyelőre sajnos kivételnek számít a hazai multinacionális vállalatok körében. Olyan fundamentális és kritikus stratégiai feladatokat oldanak meg a kollégáink itthon, amelyekhez általában külföldre kell költözni.”

Az MSCI, a pénzügyi világ egyik utolsó független Index szolgáltatója, három nagy szegmensben működik:

  • Index üzletág: az MSCI által számolt indexek a világ tőzsdéin viszonyítási alapként működnek. Közel 12,1 billió dollárnyi részvény van a cég indexeihez mérve, napi szinten 200 000-nél is több indexet kalkulálnak.
  • Risk management üzletág: a cég legfőbb feladata ezen a területen, hogy nagyon részletes, komplex és megbízható képet adjon az egyes befektetések rizikó tartalmáról. Ennek kapcsán mindkét ismertebb rizikó-értékelési metódus kifejezetten a cég nevéhez kapcsolódik: a RiskMetrics metodológia a portfoliók VaR számításhoz, illetve a Barra faktor rizikó-analitika.
  • ESG üzletág (Environmental, Social and Governance):

„Elkezdtük mérni, hogy egy adott cég milyen környezeti, szociális hatást gyakorol a működése során, illetve milyen átláthatóság mellett működik, ehhez pedig a hitelminősítőkhöz hasonló értékeléseket (ratingeket) adunk ki. Az elkövetkezendő években nagy valószínűséggel még ismertebbé válunk ezen a területen, hiszen mutatóink iparági standarddá váltak a fenntarthatóság mérésében és árazásában.” – folytatta Ákos.

2019-ben az MSCI kapta meg a HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség) „Center of Excellence of the year” díját, mely szerint példaértékű működésükkel, szolgáltatási portfóliójuk magas hozzáadott értékű elemekkel való bővítésével nagymértékben hozzájárulnak Magyarország vonzerőjének növeléséhez.

Ezen kívül elkötelezettek az amerikai pénzügyi vállalatok itthoni népszerűsítése mellett is. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy megéri csatlakozni az iparagukhoz, és hogy ehhez számos egyedülálló lehetőséget kínálnak ma Magyarországon. A BlackRock, a Citi, a Morgan Stanley és az MSCI 2019-ben kezdett el együttműködni az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának égisze alatt annak érdekében, hogy a magyarországi tehetségeket gondozzák, az egyetemeket támogassák és a külföldön élő magyar munkavállalókat hazacsábítsák.

Az MSCI nem csak követi a pénzügyi trendeket, de sok esetben írja is azokat, többek között a befektetések módszertani kutatásában élen járnak. 2009 óta követik a nők arányát vállalati felsővezetői pozíciókban, igazgatóságokban (Woman on Boards), hiszen azok a cégek, ahol magasabb a női vezetők aránya ezen testületekben, általában stabilabbak, ez pedig egy befektetési döntésnél súlyozó faktor lehet, amely az MSCI ACWI indexében meg is jelenik.

Most már sok mindent tudsz a cégről, jöjjenek az igazán izgalmas részek! :)

MSCI_iroda
A pénzügyi piac soha nem pihen, de a lazítás mindenkinek jár :)

A pénzügyi világ új Szent Grálja: paradigmaváltás küszöbén

Az eddig megszokott pénzügyi rendszerfejlesztési megközelítés néhány esetben ördögi körét (az üzleti elemzők által érkező üzleti igények alapján elkészített specifikáció – fejlesztés – tesztelés) az MSCI teljes mértékben új alapokra helyezi, amelynek előkészítését az elmúlt egy évben el is kezdték, és amelyben a budapesti csapat vezető szerepet kap.

„A most fejlesztett nyitott platformon keresztül elérhetővé tesszük a know-how-nk építőköveit az ügyfelek számára, amivel self-service módon alakíthatják ki saját „csomagjukat”. – árulta el Kósa Endre, az MSCI újonnan kinevezett technológiai Executive Directora. „Maguk a vagyonkezelők építhetik fel a legszigorúbb pénzügyi szabályozásnak megfelelő termékeiket. Bemeneti oldalon egy könnyen használható tool-t, kimeneti oldalon pedig egy MSCI által jóváhagyott terméket látunk, a kettő közt pedig minden automatikus. Egy kissé túlzó példával élve úgy kell elképzelni, mintha a NASA elérhetővé tenne egy rakétatépítő webtool-t, amellyel mindenki összerakhatja a saját rakétáját. Ha valamire azt mondja a rendszer, hogy rendben van, akkor másnap fel is szállhat az űrbe. Nincs review, nincs további teszt.” – fűzte hozzá Endre.

Megközelítésük alapjaiban változtathatja meg a piacot. Jönnek a technológiai részletek!

Először is: Azure. De nem ám a megszokott módon! :) Az MSCI olyan stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Microsofttal, amellyel világszinten sem gyakran lehet találkozni. A Microsoft-nál dolgozó Azure fejlesztők lényegében bármikor rendelkezésre állnak, ha az MSCI kollégái valahol elakadnak. Ezen kívül hozzáférést kapnak olyan feature-ök előzetes értékeléséhez és teszteléséhez, amelyek jelenleg még nem elérhetőek nyilvánosan.

Ha valódi cloud projekten szeretnél dolgozni, vagy a legutolsó bit-ig meg szeretnéd érteni az Azure-t, az MSCI-nál jobb helyet nem fogsz találni erre. Nem leszel korlátok közé szorítva sem, a cég ugyanis elkötelezett a teljes cloud-native irányába való technológiai fejlődés felé.

„Alapvetően Java műhely vagyunk, de egyáltalán nem vagyunk „bezárkózva” ebbe a programnyelvbe, a Python is gyakran előkerül a mindennapokban. A jelenlegi SQL alapoktól elszakadva cloud-friendly adattárakra váltunk, hiszen új alapokra kell helyeznünk az alkalmazások interakcióját az adatokkal, hogy azok megfelelően skálázódjanak. Cosmos, Redis, Azure BLOB Storage és barátaik. Ezen kívül az API first elvet követjük egy ideje.”- magyarázta Endre.

Az MSCI elkövetkezendő pár évét az alábbiak fogják meghatározni technológiai szempontból:

Cosmos DB, high-throuhgput, DevOps, Docker, Kubernetes, cloud native, Azure, horizontal scaling, Java, kvantitatív fejlesztés, skálázhatóság